april 24, 2024

Statens Serum Institut ved Islands Brygge

Af Michael Bonnevie

 

For snart 3 år siden, var jeg på besøg på Statens Serum Institut på Amager ved Islands Brygge, for at tage billeder til et hus registreringsprojekt. Man skulle have speciel adgang for at gå rundt på området, så det fik jeg via mit frivillige arbejde i Islands Brygges lokalarkiv.

Jeg havde fået en liste over bevaringsværdige huse, som skulle dokumenteres fotografisk. Det er disse huse som jeg har medtaget i denne lille artikel. Billederne her er i lav opløsning, men Serum Instituttet og Registrerings projektet har fået dem i fuld opløsning.

Serum Instituttet er af speciel betydning for Islands Brygge, da det i 1973, indlemmede Artillerivejens kaserne under deres område. Kasernen har ikke været i brug i mange år, men der er stadig tydelige spor efter de tidligere tiders aktiviteter på området.

Seruminstituttet bygning 37-b

Fra Wikipedia omkring Serum Instituttet

Statens Serum Institut (SSI) er det danske nationale sundhedsvæsens centrale laboratorium og center for forebyggelse og behandling af smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler. Organisatorisk er SSI en offentlig markedsorienteret statsejet virksomhed og en sektorforskningsinstitution under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. SSI havde i januar 2017 ca. 700 ansatte.Instituttet er placeret på Amager, på Amager Boulevard på en grund, der siden grundlæggelsen i 1902 er blevet væsentligt udvidet til at omfatte naboen, den tidligere Artillerivejens Kaserne, og i dag dækker et betydeligt område.

Fra Wikipedia omkring Artillerivejens kaserne.

Artillerivejens Kaserne er en tidligere kaserne og våbenarsenal ved Artillerivej på Islands Brygge i København. Den anvendes nu af Statens Serum Institut. Kasernen, der var opført 1887-1888 og indviet april 1891, er blevet nedrevet gradvist gennem årene. Den er tegnet af Alfred Møller.

Af det oprindelige anlæg findes stadig enkelte bygninger; bl.a. staldbygningerne omkring ridebanen/eksercerpladsen, ridehuset, gymnastiksalen, den nuværende administrationsbygning, officers boligerne (Artillerivej nr. 1-3) og muren ud mod Artillerivej.

Seruminstituttet bygning 41-a

Her samme motiv men anden vinkel. Årstal ukendt? Billedet stammer fra kbhbilleder.dk

Her ser vi Hovedindgangen fra Volden, på den anden side af Amager Boulevard, imod Islands Brygge og Artillerivej. Billedet stammer fra kbhbilleder.dk

En hesteindhegning på Kasernens område. Billedet stammer fra kbhbilleder.dk

Foto fra Berlingske dengang. Fotograf: Jesper Gottschalch.

Det er en skam, at man kun kan komme ind på området med særlig tilladelse, ellers hvis man har et ærinde derinde. Der er virkelig meget interessant at kigge på, lige fra de gamle bygninger, vagt bolig, hestestalde, barakker, og til en gammel smuk villa med springvand og så videre. Et stort afspærret område, som jeg syntes skulle åbnes for offentligheden. Måske ikke på daglig basis, men nogle gange om året.

Nedenstående link, er til en artikel omkring Serum Instituttets historiske bygninger. Filen stammer fra Serum Instituttet!

Link til Historiske bygninger paa SSI

Link til Statens Serum Institut.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Statens Serum Institut ved Islands Brygge

  1. Jeg har jo fulgt dit arbejde med at dokumentere Bygningerne på Islands Brygge, et arbejde der kulminerede i Udstillingen på Københavns Rådhus, en kulmination af arbejdet i Bydelene i København og deres respektive Lokalarkiver og frivillige Medarbejdere, der hver især i samarbejde med experperter i et Registreringsproject, gennemfotograferede hver deres Bydel, for at registrere Bevaringsværdige detaljer og karekteristika fra de enkelte Bygninger….
    Som mange andre fra Bryggen, har jeg levet meget af mit liv tæt op ad Statens Serums Institut, et totalt lukket område, som Artellerivejens Kaserne, et område overfor Den Kongelige Mønt, der nu er forlagt til Finland, lige som Serums Instituttet og dets drift er frasolgt til Mellemøsten !
    Det indblik du her giver os Admin, via din Foto reportage, giver mig og andre der har undret sig over hvad der egentlig gemte sig på de store områder, et unikt indblik i det forjættede, skjulte, tæt Bebyggede område, man i min Barndom og Ungdom, ikke havde indblik til og ikke engang kunne gætte sig til hvad indeholdt, fasinatioen, er bibeholdt, men en flig er lukket op……..
    M.v.h. gb…….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.