maj 23, 2024

Tur i Søndermarken

Af Michael Bonnevie

 

Der er ikke meget juleri at spore i det her indlæg om Søndermarken, selvom det egentlig var meningen fra starten.

Jeg havde sat kryds i kalenderen, -for der skulle være julemarked i kødbyen i denne weekend. Jeg har tidligere været inde og se kødbyens mad marked, og det var virkelig godt, så derfor havde jeg også store forventninger til mere af samme skuffe, bare med julen som tema.

Stor var skuffelsen da jeg nåede frem! På pladsen for madmarkedet, var der slået et telt op, og det var åbenbart derinde at julemarkedet skulle afholdes?

Jeg måtte give det en chance, og gik indenfor,- men kunne med det samme se, at her ikke var meget at byde på. Der stod et par borde i midten af teltet, med varer på og rundtom var der også nogle borde. Måske 8-10 stykker i alt. Varerne var sikkert fine nok, men jeg kunne overse hele herligheden på under 1 minut, og jeg følte ikke at det var nok, til at jeg ville begynde at fotografere og gøre ved. Efter små 5 minutter kørte jeg igen. Lidt synd at reklamere så meget for så lidt..

Nu da jeg var kørt afsted og ikke gad køre lige hjem, så tænkte jeg, at der måtte være andet at fotografere i nærheden.

Carlsberg!  Yes, afsted, og efter en små 10 minutter cyklede jeg igennem Carlsberg, men heller ikke her var der fotomuligheder, da det meste var lukket af eller foregår indendørs. Hmmm  Søndermarken!  Der har jeg altid gerne ville ind og kigge, -men helst om sommeren, eller når vinteren havde klædt parken i hvidt. Nu måtte jeg med forårsagtige temperaturer i december måned, på over 10 c, -se om parken havde noget at byde på alligevel..

Jeg kom ud af Carlsberg ved porten med elefanterne, og oppe for enden af vejen lå Søndermarken med en af de mange indgange dertil. Jeg stillede cyklen, og gik ind i parken.

Lige da jeg kom ind, -kunne jeg godt se at det ville blive lidt af en bedrift at lave gode billeder den dag. Træerne var uden blade, og det var rigtig gråt og trist. Ikke det bedste scenarie.

Nå, mon ikke der dukker noget op, hvis jeg bare begynder at gå, tænker jeg? Parken er stor, men heller ikke større end at man kan gå den rundt på en lille times tid. Jeg gik op ad en lang alle’ og kunne se en gul bygning i det fjerne. Da jeg kom nærmere, så jeg at det var Frederiksberg slot, på toppen af Valby bakke, ved siden af Zoo.

Slottet er rigtig flot, så jeg fik taget nogle billeder af det, fra forskellige vinkler.

soendermarken-70

soendermarken-73

Her kigger vi tilbage af vejen jeg kom fra.. Statuen er af Adam Oehlenschläger.

soendermarken-75

I ‘gamle dage’ gik vejene ud som en vifte fra slottet, -med inspiration fra Versailles i Frankrig. Nu er slottet desværre afskåret fra parken, da Roskildevej ligger imellem. Slottet og parken hører dog stadigvæk sammen.

Der skulle være planer om, at nedgrave Roskildevej i en tunnel, på dette stykke, så man kan genetablere forbindelsen mellem slottet og Søndermarken. Det er noget jeg har læst mig til, men om det bliver til noget på sigt, aner jeg ikke?

Her ser man ind i parken, -med slottet i ryggen. De 2 ‘skulpturer’ ude i siderne, er nedgange til Cisternerne. De var desværre lukket for sæsonen. Her må jeg tilbage når de åbner til næste år!

soendermarken-79

soendermarken-83

Da jeg var nået næsten hele vejen rundt, på min tur i Søndermarken,- får jeg øje på en høj. Der stod heldigvis en informations plade, som fortalte at der engang havde stået et lille rundtempel på højen. Templet gik til over tid, og nu var der i stedet plantet Lindetræer på højen.

soendermarken-87

soendermarken-88

Jeg vil se at komme forbi parken igen på et senere tidspunkt, da der stadigvæk gemmer sig ting jeg må se. Frederiksberg have skal jeg naturligvis også forbi, da de 2 parker/haver er tæt forbundne.

Update! Jeg har nu været i Frederiksberg have, og her er indlægget.

danishgardens.dk om Søndermarken 

Frederiksberg Have og Søndermarken er to romantiske haveanlæg, anlagt omkring Frederiksberg slot.

Frederiksberg Haves historie går helt tilbage til slutningen af 1600-tallet og op gennem 1700-tallet var der en meget stor barokhave. Der er nu kun få elementer tilbage fra den tid – navnlig terrasseanlægget nord for slottet kan nævnes. Frederiksberg Have fremstår i dag som en romantisk landskabelig have, med det udtryk anlægget blev givet ved omlægningen fra barokanlæg til romantisk landskabelig have i perioden 1798-1804.

Søndermarken har en parallel historie men fremstår også i dag fremstå som en romantisk landskabelig skovhave med reminiscenser af alléstrukturer fra barokhavens tid. De kulturhistoriske elementer i Søndermarken er blevet genskabt og nytolket i forbindelse med Projekt Liv & Lys  i Søndermarken der er gennemført 2012-14.

Frederiksberg have og Søndermarken byder på et bredt spektrum aktivitets- og oplevelsesmuligheder.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

4 thoughts on “Tur i Søndermarken

  1. Det blev da `en tur` Admin, du fandt ikke Julen med snelandskabet o.s.v., men du gav os andre en dejlig tur i Søndermarken, med Frederiksberg Slot på den anden side af Roskildevej…..
    Selv om Vinteren er Slotshaver et besøg værd og i Søndermarken er der yderligere Cisternerne (der er lukkede om Vinteren), som er et besøg værd, men det storladne og åbne indtryk, tjener til at åbne sindet og give tankerne luft, `også i Juletiden`, hvor Stres og Jag, kombineret med Planlægning, kan tage modet fra selv rutinerede Husmødre og fortravlede Forretningsmænd, det kan stemme Sindet til ro og eftertanke og lade stemningen trænge ind…….. Rigtig Glædelig Jul og Godt Nytår til læserne og vores hårdt arbejdende Administrator……….

    M.v.h. gb———

  2. Fine billeder, trods det noget triste vejr. Hvis du vil se, hvordan der ser ud, når solen skinner og er grønt og fint., så var jeg derude for nogle år siden. Glædelig Jul og Godt Nytår til dig.

      1. Det er fordi jeg har sat den til, ikke at medtage links, medmindre de bliver godkendt af mig.. Det er for at undgå ondsindede links ..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.