april 24, 2024

Jørn Riel

Af Michael Bonnevie

 

For en del år siden, da jeg skulle ud at rejse med min kæreste, ville jeg have lidt læsestof med til turen.

Jeg har altid læst meget når jeg rejste, og stort set intet læst hjemme, udover aviser og nogle faste ting på nettet.

Min kæreste gik på biblioteket, og kom hjem med et par bøger skrevet af en Jørn Riel? Jeg havde aldrig hørt om ham, og var til start noget skeptisk.

Nå, vi tog afsted på ferie, og jeg begyndte så småt på en af bøgerne. Jeg kan ikke huske hvad den hed, men det var en af hans skrøner fra nordøst Grønland. Efter et par sider var jeg bidt, og på den tur slugte jeg begge bøger og nød hvert et sekund. Jeg husker at det var noget af det bedste jeg nogensinde havde læst. Jeg har efter følgene læst alle skrønerne op til flere gange, og for mig står de som noget magisk og helt igennem pæredansk. Selvom historierne foregår i nordøst Grønland, så svømmer jeg hen i Riels maleriske historier om de Danske fangere, og deres trængsler i “blæsehytterne”

Her følger et uddrag fra en af skrønerne i typisk Riel stil.

Jalle døde den første november, og det var rent ud sagt uforskammet. Hvad han døde af, vidste Lodvig ikke, men at det var af noget indvortes, blev han snart klar over, for der var ikke noget at se uden på Jalle. Det skete før frokost, medens Jalle var på vej op til huset med en stor isblok på nakken.

Han havde ved månedsskiftet netop overtaget køkkengerningen, og det var derfor Lodvig blev gal i hovedet. Han stod uden for huset og skulle til at prøveskyde sin 89’er, som han den foregående aften havde filet sigtekornet på, da han hørte jalle rafle, så ham vakle og til sidst lægge sig i sneen med isblokken hen over maven.

“Næ tak, min fine ven, det gælder ikke,” råbte Lodvig. Han var sulten og ville have frokost. “Op med dig, kammerat.” Men Jalle ville ikke op. Ikke engang da Lodvig havde pirket til ham med træskostøvlen. Han lå der i sneen og var død.

“Det der gælder ikke,” knurrede Lodvig. “Det er din tur til at bakke op, og så kan du ikke ligge der og himle midt i det hele.”

Jalle blev ham svar skyldig. Han var langt borte og uden for hørevidde. Lodvig trak ham ved armene op til huset og fik ham lodset ind i varmen.

Opdatering: Nordøst Grønland ekspeditionen 2011

Sakset fra Kunsten.nu

Ombord Activ er fremtrædende videnskabsfolk, kunstnere og filmskabere, der i tre intensive perioder vil lade sig inspirere og måle, veje og tegne. De enkelte deltagere har frie tøjler til at undersøge præcis det, de finder mest interessant i netop dette område i den tid, de er der.

Kunstens rolle ombord
Sammenstødet mellem den videnskabelige og den kunstneriske verden kan måske åbne op for nye tilgange til viden og nye veje i kunsten. Det irrationelle og personlige fra det kunstneriske blik kan inspirere og udfordre det rationelle i videnskaben, og omvendt.

De deltagende kunstnere er:
Tal R., Jørn Riel, Bjarke Ingels, Peter Laugesen, Erik Steffensen, Hervé Tanquerelle, Per Bak Jensen, Ann Lislegaard, Daniel Richter, Arne Fremmich, Volkwin Marg og Per Kirkeby.

Fakta:
Ekspeditionen 2011 går til det nordøst grønlandske fjordsystem og naturreservat omkring Ella Ø, Kong Oscar og Kejser Franz Joseph fjord.

Initiativtagere: Per Kirkeby, Minik Rosing og kaptajn Jonas Bergsøe.

Activ ankommer til Fjordkomplekset i starten af august. Det første hold deltagere ankommer den 4. august og det sidste hold forlader ekspeditionen den 11. september. Herefter går ruten hjemad mod Danmark igen med forventet ankomst til Nordatlantens Brygge 6. oktober.

Læs mere om sejlplan og deltagere på ekspeditionen 2011

Videobid fra ekspeditionen.

 

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.