april 24, 2024

Orlogsmuseet

Af Michael Bonnevie

 

Engang i efteråret, var jeg forbi Orlogsmuseet på Christianshavn, og selvfølgelig var der lukket. Den dag kørte jeg videre ud på Holmen, og fandt noget andet spændende at se på.

Den ene dag tager den anden, og pludselig er der gået flere måneder, også selvom jeg ikke bor mere end et par kilometer fra museet. Jeg læste lidt op på lektien, og fandt ud af at Onsdag er gratis dag, så i går måtte jeg forbi.

dsc_0640

Udstillingen strækker sig over 3 etager, og der er rigtig mange spændende ting at se. For folk med hang til modelbyg, er udstillingen et must, og hvis man virkelig vil gå i detaljen, så spænder modellerne over alt fra skibe, motorer, våben med videre. Detalje modellerne har intet at gøre med de samlesæt modeller man typisk kan købe i en hobbyforretning. Det her er virkelig kram

dsc_0624

På anden sal kan man finde styrhuset fra torpedobåden Willemoes. Det er et sjovt tiltag, og noget der virkelig tiltaler børn og voksne. Da jeg var på museet, var der en børnehaveklasse som gik helt amok da de fandt ud af at man kunne komme ind i modellen og løbe rundt og opleve 🙂

dsc_0616

dsc_0618

dsc_0620

Et andet sted i udstillingen står Spækhuggeren. En del af ubåden er sat ind i et lokale, og man kan komme ind og opleve hvordan forholdende har været ombord. Det er ikke for sarte sjæle med lurende klaustrofobi. Det er trangt, og alting er proppet ind på meget lidt plads

dsc_0634

Når man færdes rundt på museet, så er der en del store montre med modeller af blandt andet Holmen, og udsnit af København med videre. De er fantastisk detaljerede, og man kan hele tiden få øje på nye ting.

dsc_0622

Wikipedia om Orlogsmuseet

Orlogsmuseet er Danmarks flådehistoriske museum. Det ligger på Christianshavn i København, og har til huse i Søkvæsthuset – Overgaden Oven Vandet 58. Museets behandler den danske flådes historie, udvikling og udfordringer fra oprettelsen i starten af 1500-tallet til i dag.

Sø etatens og Søværnets historie fortælles blandt andet ved hjælp af museets store samling af skibsmodeller og andre modeller med relation til Danmarks søkrigshistorie. Herudover formidles historien med store tableauer af ikoniske søslag i dansk krigshistorie blandt andet Slaget ved Stevns 1. juli 1677 og Slaget på Reden 2. april 1801. Endelig findes der en model i fuld størrelse af styrhuset fra en missiltorpedobåd af Willemoesklassen samt et interiør fra en Ubåd af Narhvalen klassen.

I museets kælder er der et specielt børnemuseum, hvor børnene kan få en fornemmelse af, hvordan livet på et orlogsskib formede sig, og museets skoletjeneste har tilbud til alle klassetrin.

Orlogsmuseet er en del af Statens Forsvars historiske Museum som også omfatter Tøjhusmuseet på Slotsholmen samt museums skibene på Holmen.

Mere om Orlogsmuseet

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

2 thoughts on “Orlogsmuseet

 1. Ja, de fleste kender nok til det at ville nå et eller andet; men tiden går uden, at det går i opfyldelse.

  Nå, men du nåede altså på Orlogsmuseet, – og fik taget mange rigtigt gode billeder, må man sige. Herlig læsning – og “kigning”. Jeg falder især for fotoet af besætningens arbejdsplads ombord på u-båden; – behagelige “kontor”-stole. Men man aner dog, at det ofte har været så som så med behageligheden derude på åbent hav.

  Alt i alt: En god reportage, synes jeg.

  M.v.h. LSC

 2. ØV, siger jeg bare, nu fik du mig lokket på Telefon og Tele Museet i Købmagergade og nu er du der igen !!!
  Sikke en reportage ! Nok er jeg i besiddelse af en Sømandsjakke, org. U.S.A. model, og Søspejder i F.D.F. har jeg da også været, så drømmene om de vilde våger, via modeller og læsestof, er og har altid været latente. Drømmerejsen du har taget mig på denne gang, midt i København, et sted jeg selvfølgelig har hørt om, men altid , som vanligt, har formået at komme uden om, sætter Kronen på værket og giver mig ikke mange muligheder for afslapning, før jeg på egen hånd får lov til at få den ultimative oplevelse, af at se det med egne øjne, mærke suset, føle mig som Dreng igen.
  Billederne og gennemgangen af Museet er formidabelt godt præsenteret, tak skal du have Admin………….
  M.v.h. gb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.