marts 28, 2024

Glyptoteket

Af Michael Bonnevie

 

Søndag i September, og vejret arter sig. Kæresten og jeg cyklede en tur til byen for at sidde på cafe, men slog lige et smut indenom Glyptoteket, der jo er gratis om Søndagen.

Glyptoteket kører i øjeblikket en udstilling med Gauguin og hans tid i Polynesien. Må indrømme jeg ikke er specielt skudt i lige præcis den periode i hans liv.

På mig fungerer det ikke, men jeg er temmelig sikker på at andre vil få meget ud af udstillingen. Der er rigeligt at se på, i flere etager, af både skulpturer og billeder. Der er også et par andre Franske malere repræsenteret, men desværre fik jeg ikke kigget ordentligt på sagerne.

Nu gik jeg ikke på Glyptoteket for at se Gauguin, men for at se på alle de andre skulpturer i den permanente udstilling. De fleste skulpturer står hvor de også stod for 10-15 år siden, dengang jeg selv gik til tegning derinde. Derfor var det let for mig, at opsøge nogle af de ting jeg før har kigget på og tegnet. Tiden var knap, så desværre nåede jeg ikke hele museet rundt og så alt, men så har jeg da noget til gode 🙂

Wikipedia om Glyptoteket

Bygningen

Museumsbygningen på Dantes Plads på Vesterbro i København blev tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup og opført på en grund, skænket af kommunen, bag ved Tivoli. Stat og kommune delte omkostningerne ved byggeriet. Indvielsen skete i 1897. Dahlerups bygning huser museets samling af guldaldermaleri, dansk og fransk skulptur.

Glyptoteks Bygningen er flere gange blevet udvidet, først ved arkitekt Hack Kampmann i 1906, mens Henning Larsen har tegnet tilbygningen i 1996. Kampmanns bygning rummer genstande, fortrinsvis skulptur, fra det gamle Egypten, Antikkens Grækenland og Antikkens Rom.

I 2006 åbnede den nye, permanente udstilling, Middelhavshorisonten, i den ombyggede og moderniserede stueetage i Kampmanns bygning. Udstillingen rummer genstande fra oldtidskulturerne omkring Middelhavet.

Midt i bygningen finder man også de imponerende høje palmer i Palmehaven.

Den moderne samling

Ny Carlsberg Glyptotek har den største samling af fransk impressionistisk kunst i Danmark, heriblandt værker af Claude Monet, Alfred Sisley og Edgar Degas. Yderligere findes værker af kunstnere som Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Paul Cézanne og flere. Herudover kan man se malerier af blandt andre C.W. Eckersberg, Christen Købke, Johan Thomas Lundbye og Vilhelm Hammershøi samt skulpturer af eksempelvis H.W. Bissen i museets samling af dansk guldalderkunst.

Den antikke samling

Museets antiksamling indeholder kunst og historiske artefakter fra den nære Orient, det gamle Egypten, det antikke Grækenland samt etruskisk og romersk kunst fra Italien.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Glyptoteket

  1. Dejligt gensyn, et sted man bestemt ikke bliver træt af at se og gense, spec. skulpturen Vandmoderen i indgangsportalen med beplantningen omkring er hele besøget værd !!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.