Af Michael Bonnevie

 

Efterårstur til Frilandsmuseet i Lyngby.

Frilandsmuseet, er et sted jeg altid har haft lyst til at besøge, men der skulle alligevel gå 53 år, førend jeg tog mig sammen. Min storebror og jeg tog dertil i sidste uge, og set i bakspejlet, skulle jeg nok have set stedet tidligere!
Det er et rigtig skønt sted, som jo nok tager sig bedst ud om sommeren. En del af husene, butikker mv. var ikke åbne, så der er rigeligt, til endnu en tur! Jeg savnede også dyrene, som der sikkert er i overflod, når vejret ellers tillader det! Da vi var der, var der ikke meget mere end et par fritgående får.

Her ser vi hovedindgangen/udgangen, set inde fra museet.

Frilandsmuseet-91

Alt det gjorde nu ikke det store, for jeg fik til fulde indfriet mine forventninger om et levende museum, hvor man kan skue tilbage i tiden, og opleve Danmark, som det så ud, for bare 100-200 år siden.

Frilandsmuseet-3

Et typisk karlekammer, som man ser mange steder på Frilandsmuseet. Luksus var der ikke meget af!

Frilandsmuseet-13

Vi besluttede os for at se hele museet, og den bedste måde at gøre det på, var at følge en rute, som løber hele vejen rundt om området. Der var enkelte afstikkere til huse og gårde, samt Stationsbyen.

Frilandsmuseet-28

Her er vi i Stationsbyen, hvor der er forretninger og værksteder. Desværre var købmandsforretningen lukket. Til gengæld var der en smedje, hvor man kunne se hvordan der blev arbejdet.

Frilandsmuseet-34

Frilandsmuseet-42

Der er rigtig mange skønne detaljer rundt omkring, såsom dette værksted! Mange af tingene, minder mig om min barndom hos min morfar. Han havde ikke et værksted som her, men han samlede på værktøj, fra dengang han arbejdede. Meget af værktøjet havde han selv lavet..

Frilandsmuseet-47

Efter Stationsbyen, kommer man virkelig på landet! Vi havde allerede gået en rund tid, da der pludselig åbnede sig et skønt landskab! Man skal nok have in mente, at der skal traves en del, hvis man skal hele turen rundt!

Frilandsmuseet-52

Da vi havde rundet det yderste punkt, gik vi turen tilbage, langs den anden side af området. Her var der også meget at se, bla. huse fra Færøerne og andre eksotiske steder i kongeriget. Vi så også møller og vandmøller, strå og tang dækkede huse, plus meget andet. 

Frilandsmuseet-59

Frilandsmuseet-81

Igen! Det var et rigtig positivt besøg, og jeg skal helt sikkert se stedet igen. Gerne med høj sol, og hvor der er mere der er åbent!

Link til Frilandsmuseet

Wikipedia om Frilandsmuseet

Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet. Museet ligger nord for København ved Kongevejen i Lyngby i Nordsjælland. Det åbnede i 1897 som en bygningsafdeling af Dansk Folkemuseum (på den nuværende placering fra 1901), og i 1920 kom det under Nationalmuseet. Pr. 1/1 2018 har museet fornyet sit navn, så det fremover hedder: “Frilandsmuseet Det gamle Danmark” og på engelsk: “Old Denmark – Open Air Museum”.

I 2009 havde museet 300.000 besøgende, hvilket var besøgsrekord. I 2010 besøgte 318.000 mennesker museet.

Museet rummer landbo bygninger fra forskellige egne af Danmark, Færøerne og de tidligere danske landsdele Skåne, Halland og Sydslesvig (foruden de smålandske bygninger, der skulle illustrere forskellige forsvundne bygningstyper). Bygningerne er indrettet, som da de var beboet af bønder, landhåndværkere eller godsets folk og viser danskernes dagligdag gennem historien med alkover, værktøj, træsko og pyntegenstande. Det giver et nuanceret billede af danskernes hverdag i perioden 1650-1940. På markerne græsser dyr af gamle, danske racer: lam, gedekid, gæs, ænder, heste og køer.

Tryk på kort for større version!

Relaterede fotos: