september 27, 2023

Sankt Hans på amagerstrand

Af Michael Bonnevie

 

Så nåede vi atter engang til midsommer, og det er selvom vi i år stort set ingen sommer har haft indtil videre.

Vejret har i år, modsat sidste år, ikke været noget at skrive hjem om. Spredt fægtning med regn, skyer, kulde og enkelte solglimt..

sankt-hans-paa-amagerstrand-11

sankt-hans-paa-amagerstrand-16

sankt-hans-paa-amagerstrand-30

De sidste par år, har jeg holdt Sankt Hans på Islands Brygge, men i år trængte jeg til luftforandring, og drog derfor imod Amager strand for at se bålene langs kysten. Der var en del steder langs amager strandvej, hvor der blev tændt bål, men jeg valgte stedet nede omkring 5-øren, hvor der var musik, og båltale af overborgmester Frank Jensen.

Heldigvis holdt det tørvejr i år, så det var ganske rart, trods end del vind, at komme ud til vandet og se solnedgangen ind over byen.

sankt-hans-paa-amagerstrand-27

Omkring kl. 22 blev bålet tændt, mens Overborgmester Frank Jensen rundede talen af.

sankt-hans-paa-amagerstrand-36

Ca. 22.30 begyndte jeg så småt at pakke mit kamera ned, men måtte lige snuppe et par billeder af et andet bål, længere inde i mod vejen.

sankt-hans-paa-amagerstrand-38

sankt-hans-paa-amagerstrand-40

Billederne er taget håndholdt med mit Nikon D600 med Sigma 50mm f.1.4  Jeg har kørt med ISO fra 800-3200 alt efter emnet. Det giver naturligvis en del billedstøj, også selvom D600 er kendt for at være god til at håndtere den slags. Det bedste ville naturligvis være at køre med stativ, -hvilket dog spænder ben for kreativiteten. Dog vil billederne være mange gange skarpere, -så det må være en overvejelse man må gøre sig, om man kan leve med lettere uldne aften billeder..

Wikipedia om Sankt Hans

Højtiden sankthans eller Sankt Hans er det fordanskede helgennavn for den hellige Johannes Døberen, hvis fødsel fandt sted seks måneder før Jesu fødsel (se Luk 1, 13,26) og er sat til den 24. juni. Datoen kaldes derfor sankthansdag (Skt. Hans’ dag). I nordisk tradition afholdes højtider aftenen før dagen, så sankthansaften fejres den 23. juni, ligesom juleaften fejres dagen før Juledag.

Dagen fejres også i andre nord europæiske lande som England, Irland, Tyskland, Polen, Rusland og Frankrig. Dagen fejres mest i de nordiske og baltiske lande, hvor den karakteristiske lyse nordiske nat giver de optimale betingelser for en smuk oplevelse.

Sankthansaften i dag

Sankthansbål i Haldbjerg i Vendsyssel med udsigt over Kattegat

Nu om dage markeres sankthans ved offentlige og private arrangementer. Mange foreninger afholder arrangementer. Et typisk program omfatter en tale, derpå antændelse af bålet, og mens flammerne slikker op imod sommeraftenen synger alle Midsommervisen. Fyrværkeri ved midnat kan også indgå i programmet. Talen vil ofte blive fremført af en person, der er kendt i lokalområdet.

Midsommervisen af Holger Drachmann stammer fra syngespillet “Der var engang”. Shu-bi-dua udgav i 1980 sangen på en mere rytmisk, men knap så højtidelig melodi, som var meget populær de første år, men i dag er mange gået tilbage til Lange-Müllers musik til Drachmanns ord.

Der er mange vejr varsler knyttet til dagen. For eksempel:

“Regner det sankthansaften, da skal det regne seks uger derefter.”

“Jo mere det regner på sankthansaften, des mindre vokser hasselnødderne.”

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Sankt Hans på amagerstrand

  1. Både Kamera og Optik samt din Tekniske kunnen Admin, lever fuldt op til forventningerne man kunne have, til en rigtig glimrende reportage fra Amager Strand`s festligholdelse af Sankt Hans Aften….
    Man må sige at Publikum var mødt talstærkt op, portrætteret på de stemningsfulde optagelser, til begivenhederne langs Stranden, på trods af det noget ringe Sommervejr, som denne Årstid
    og Sommeren indtil nu har kunnet byde på. `Well`, Sommeren er ikke slut endnu så vi håber stadig, og med Roskilde Festivalen om hjørnet måtte det nu gerne snart blive noget varmere…..

    M.v.h. gb………

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.