maj 23, 2024

Gamle julepostkort

Af Michael Bonnevie

 

I forlængelse af min tidligere blog om animerede julebilleder, så valgte jeg idag at gå på jagt efter gamle julepostkort.

Alle billederne jeg har fundet ligger frit tilgængeligt på nettet, og jeg har blot hentet dem jeg godt kan lide.

07_christmas_vintage_card_babbo_natale2 700_julekort2 a1 Auto A Merry Christmas - Santa and Child in a Vintage Car Christmas (1233) Christmas-Card-by-Stephen-Rees Christmas-joy-and-peace-snowscene ChristmasSnowBoyVintage-GraphicsFairy1 ddf Delights of December GodJul4 GodJulkort1 HeartyGreetingsVintageXmasCard image4 jul07 jul14 norwegian-christmas-card-2 OldDesignShop_GreetingMerryXmasPC OldDesignShop_MerryChristmas OldDesignShop_MerryChristmasTuck1 OldDesignShop_SantaChristmasCard OldDesignShop_VictorianCardWinterScene OldDesignShop_WishingMerryChristmas SantaClapsaddle-Vintage-GraphicsFairy1 SantaLetterVintageGraphicsFairy santa-phone-graphicsfairy006 silent-night-choirboys snowman-tips-his-hat ss1 victorian christmas2 Victorian Christmas card of children c 1860 vintage christmas cards 2 Vintage_OldFashioned_ChristmasSanta Vintage-Christmas-Card Vintage-Christmas-Card11 Vintage-Christmas-Card-Christmas-2008-christmas-2795244-472-299 VintageChristmasPCard1 wer1 XmasCard_Lane1 Gamle julepostkort featured

Jeg aner ikke om enkelte billeder er copyright beskyttet? Jeg fjerner naturligvis det eller de billeder som jeg bliver bedt om at fjerne, men indtil da forbliver de i denne tråd.

Lidt om julekort fra Wikipedia mv.

Julekort er en hilsen, der sendes til venner og bekendte ved juletid. Julekort sendes af mange, også ikke-kristne, i den vestlige verden og i Japan. Oftest er det en meget kort skriftlig hilsen i stil med “Kære NN. Glædelig jul og godt nytår, Kærlig hilsen NN2”. Motivet på julekortene kan være rene kristne symboler som Jesu fødsel og Betlehemstjernen, traditionelle gårds- og vintermotiver, gerne med nisser, eller rene sekulære varianter, gerne humoristiske, som refererer til aktiviteter knyttet til julen, som julehandel, julepynts produktion, juletræsindkøb og dans om juletræ.

Historie

Julekortet blev opfundet i England i 1843 af Sir Henry Cole. Han var forfatter og medarbejder på Rigsarkivet og havde mange han sendte skrevne hilsner til jul. Han fik ideen at fortrykke kortene, så man bare skulle tilføje modtagerens navn og sin egen signatur. Forsiden blev designet af kunstneren John Callcott Horsley, kortet blev trykt af Jobbins of Warwick Court i London og hilsnen lød A Merry Christmas and a Happy New Year to you. Kortet vækkede en del forargelse, da motivet var en familie bænket om julebordet, der skålede til modtageren af kortet, mens der ved siden af hovedmotivet med fråseri var billeder af velgørenhed – mad til de sultne og tøj til de nøgne – billeder af nød. Kortene, der blev trykt som litografier, målte omkring 13 x 8,25 cm. De var trykt på stift karton og var håndkolorerede af farvelægger Mason.

Kortene blev solgt for 1 shilling i Sir Henry Coles forretning Felix Summerly’s Home Treasury Office i London. Kortene var populære og flere tusinde eksemplarer blev solgt og sendt med postvæsenet påklistret de helt nye frimærker, der blev opfundet i 1840. På en auktion i december 2005 blev et af disse første kort solgt for ikke mindre end 9000 pund. De tidlige engelske julekort havde motiver som blomster og feer frem for snelandskaber og religiøse temaer. Også sentimentale eller humoristiske motiver med dyr eller børn var populære. I 1875 bragte Louis Prang julekortene til Boston i USA. Prang forbedrede format og farvetryk – han brugte op til 20 forskellige farver. Hans kort var således af høj kvalitet og omkring 1888 blev der trykt over 5 millioner af dem om året. Med tiden blev Prangs kvalitetskort dog udkonkurreret af billige kopier og Louis Prang måtte trække sig tilbage fra markedet.

I 1840’erne udsendte dronning Victoria de første officielle julekort. De royale julekortmotiver var portrætter, der illustrerede forskellige begivenheder fra året der gik. Det første officielle julekort blev sendt fra det hvide hus i USA i 1953. Motiverne er her normalt det hvide hus fortolket af en kendt kunstner. Antallet af modtagere er steget drastisk – i 1961 modtog 2000 personer julekort fra det hvide hus. I 2005 var tallet oppe på 1,4 millioner!

Julekort i Danmark

Danmarks første julekort kom fra Tyskland og blev sendt i 1870’erne. I 1880’erne stod papirfirmaet Levison for at udsende de første danske julekort i København. Kortenes motiv var en nisse og de blev hurtigt en succes. I forlængelse af julekortene blev også andre lykønskningskort fremstillet, der kunne bruges på andre årstider og dermed voksede en helt ny branche frem. Danmark var langt bagefter England og Tyskland med hensyn til produktionsprocessen, så de første kort var temmelig primitive i udførelsen. Alligevel blev de meget populære, da motiverne var udpræget danske med nisser og børn i sneklædte landskaber og tegnet af populære professionelle illustratorer og karikaturtegnere som Alfred Schmidt, Carl Røgind, Axel Thiess, Carsten Ravn og Rasmus Christiansen og senere også Axel Mathiesen, Ingeborg Hyldahl, Storm P, og Vilhelm Hansen. Nogle julekort blev lavet i serier, der blev solgt i en periode, der strakte sig fra 1940’erne og helt op til 1980’erne.

Julemærket

I 1904 blev julemærket opfundet af en dansk postmester, Einar Holbøll. Det er nu blevet en fast tradition, at de følger de sendte julehilsner og sælges for at støtte et velgørende formål. Julekortforsendelserne er eksploderet i løbet af de sidste 100 år. De traditionelle julekort har med brugen af internettet fået konkurrence af e-julekortene, der er nemmere og billigere at sende. Det er dog stadig de gode gammeldags kort der er mest populære. Det er også blevet moderne igen at lave sine egne hjemmelavede julekort eller ligefrem et julebrev, hvor der fortælles mere udførligt, hvad der er sket i det forgangne år i familien.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

4 thoughts on “Gamle julepostkort

 1. Hvem har ikke set i gamle Album`s og Skotøjsæsker, øverst i klædeskabe og på lofter og i kældre og fundet Gamle Postkort fra familien og vennerne, der bringer minderne tilbage, sammenføjer familierelationer, minder om specifikke situationer og hændelser, kort fortalt, giver nostalgien lov til at stortrives og minderne lov til at myldre frem i hukommelsen. Dejlligt !

 2. Der er altså noget over gamle julepostkort, som ikke findes mere. De er ligesom mere gennemførte, og oser af jul og stemning. Nyere julekort er da flotte nok, men de gamle fanger stemninger og indtryk på en helt anden måde. Måske er det fordi at håndværket dengang blev brugt på en helt anden måde end nu, hvor alting er digitalt og poleret. Det er ikke altid nødvendigt i mine øjne..

 3. Gamle Julepostkort……..2015….
  Ikke meget roder op i Minderne som Gamle Julepostkort, Billederne og Hilsnerne, Frimærkerne, de der sendte Postkortet og tog sig tiden til at skrive, Tankerne de sender med den omsorg de dermed viser, de har købt Kortet, købt Frimærkerne, måske også investeret i et Julemærke il at Klistre på, samtidigt med at de var opmærksomme på at støtte en god sag, de har tænkt på `DIG`……
  Har du tænkt på `DEM`……….
  Rigtig Glædelig Jul og et rigtigt Godt Nytår…….. Det er alt hvad du behøver at skrive selv, når du sender en Tanke og genoplever jeres fælles minder fra forgangne år……..
  M.V.H. gb……

 4. JEG MÅTTE IND OG SE PÅ GAAMLE POSTKORT !
  Postkortet tilhørerr stadig Julen, traditionen tro bliver de indkøbt sammen med Julemærker og alm. Frimærker og ligger så der, medens man tænker på personerne man vil skrive til og hvad det enkelte kort skal indeholde, dette skriveri står for mange som et mareridt, men det behøver det absolut ikke at være, de kærlige hilsener du betænker `dine`med, vil altid for modtageren stadfæste, at vedkommende er i dine tanker, og minde Ham/Hende/Dem om, tilhørsforholdet til dig og det i har eller har eller har haft sammen i det forløbne år, eller det i har mistet,og, i er også alle blevet eet år ældre……….
  Traditioner knytter os sammen og udmyntes på mange måder, det er også en bærende del af vores kultur, der styrker de bånd Familie og Venner har knyttet gennem årene, traditionen krydser Grænser, Åbner Døre, udtrykker følelser og Tanker og behøver ikke være afhandlinger, men Julekortet, med sine Kærlige hilsener (og måske kun det), forbinder jer igen og sender Tanker med Minder til enhver modtager….

  M.v.h. gb………..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.