Kamera Bracket og HDR

Af Michael Bonnevie

 

I denne lille mini tutorial, vil jeg se lidt på Bracketing!

Hvad er Bracketing, og hvad kan jeg bruge det til? Bracketing er en feature på de fleste moderne kameraer, der tillader dig at skyde en serie af billeder, -hvor kameraet automatisk justerer lukkertiden, så du får over og under eksponerede billeder.

Det kan bruges, hvis du vil lege med HDR (High dynamic range imaging) som er en en teknik til at blande en serie af billeder for at opnå større dynamik i det endelige foto. Et kamera kan opfange et vist dynamisk toneområde, men hvis man bruger HDR, så kan dette område udvides betydeligt, så ting som ligger i skygge træder frem mv. så man får et mere balanceret billede.

Det er denne knap på kameraet, du kan bruge til at sætte dit Bracketing med. Bare husk at sætte den tilbage til Of! efter brug..

Auto-Bracket-button

Bracketing og HDR kan bruges til mange ting, som eksempelvis en bygning hvor den ene side ligger i skygge, og man derfor ikke kan se detaljerne. Med HDR bliver der taget en serie af skud, hvor det første skud er det som man kunne betegne som normalt belyst. Alt efter hvordan man sætter Bracket, så vil kameraet i de næste skud, skiftevis over og under belyse billedet med 1-3 stops (1 stop er lig med en halvering eller fordobling af Blænde, Lukkertid, eller ISO) I denne tutorial har jeg brugt 1 stop, og i Manuel mode (M)

Lad os sige vi har et billede, hvor du kan se, at lukkertiden er 50 ms, så vil det næste billede blive 25 ms, og det sidste 100 ms. Altså en halvering af lukkertiden, og en fordobling af lukkertiden. Det her valgte eksempel er sådan som mit kamera fungerer, og jeg ved at nogle kameraer har mulighed for op til 9 billeder i serie, i stedet for som med mit, 3 billeder.

Det er meget sjældent jeg leger med HDR, da det kræver lidt ekstra for at få billedet i kassen. Du skal huske at bruge stativ, eller som i mit eksempel, hvor kameraet står fladt på bordet, -da serien af billeder helst ikke må ændre sig, hvilket kan være svært at opnå håndholdt! Bracketing kan udover eksponering, sættes til hvidbalance Bracketing, hvis man ønsker at rode med det.

Jeg har lavet et par eksempler til dette indlæg, som viser noget HDR lavet indendørs. Umiddelbart er det ikke optimalt, og resultatet er da heller ikke WoW! Det kræver at jeg gider bevæge mig udenfor, eller ind i en spændende bygning 🙂

Første billede er med HDR, og her kan man se flere detaljer i skygger mv. Om man kan lide udtrykket, er en smagssag? Det kan godt gå hen og blive lidt kunstigt, og det er her HDR ofte kommer til kort. Folk har tendens til at give den et ordentligt los, når de skruer på knapperne, og det er her hvor det ofte går galt. HDR kan være rigtig smukt, men også meget grimt, når det bliver gjort forkert..

Easter-With-HDR

Næste billede er som det kom ud af kameraet, med undtagelse af lidt justering af hvidbalance mv.

Umiddelbart en anelse mere naturligt, men også uden så mange detaljer som i HDR billedet.

Easter-Without-HDR

HDR billedet er samlet i Photoshop, men der findes rigtig mange HDR programmer på nettet, som kan bruges. I HDR delen af et billedbehandlings program, kan man justere sit HDR udtryk så meget som man ønsker. En lille smule er som regel rigeligt, da det hurtigt kan over gøres. Der vil også ske det, at der opstår ghosting og andre sjove ting i billedet, hvis man bare sætter fuld skrald på. Den slags artefakter er med til at gøre billedet unaturligt.

Hvis man er lidt mere inde i kameraet og dens mange funktioner, så behøver man ikke bruge Bracketing. Du kan bare lave en serie af billeder, hvor du selv styrer over og under belysningen via lukkertiden. Her er du ikke fastholdt i de options kameraet har i Bracket, men kan selv frit vælge hvor meget du vil dreje på knapperne. Bracketing er bare meget belejligt, da man kun behøver at sætte det op, og trykke på knappen. Hvis du har kameraet i serie skuds mode, så holder du bare knappen nede, og billederne bliver taget. På mit kamera, står den altid til enkelt skud, så der måtte jeg trykke 3 gange på udløseren. Slå autofokus fra, når billedet har låst fokus! eller sæt fokus manuelt. Autofokus kan finde på at søge nye fokuspunkter i billedet mellem skuddene, hvilket ændrer fokus. Det skal det ikke, da billederne i serien skal være ens. Det var lidt lettere for mig, da jeg brugte en gammel optik, uden autofokus..

Jeg søgte lidt på nettet, efter et godt før og efter billede af HDR, og fandt dette. Billedet er farbspiel-photo.com

Billedet viser hvor flot det kan tage sig ud med HDR, hvis det gøres rigtigt.

Rigtig god påske!

high-five-hdr-before-and-after

 

Relaterede fotos:

One thought on “Kamera Bracket og HDR

  1. BRACKETING !
    Knag Knorme smart. Med noderne Kameraer hvor Billedmaterialet er til disposition i nærmest ubegrænsede antal når motivet er fundet, Kameraet automatisk har justeret Belysningen og ordren er afgivet til Optagelse, ja så kan Bracketing automatisk ved Fler- Billed Optagelse give en Over og Underbelysning i skud serien, der så i tur kan udvælges efter den specifikke virkning man måtte ønske af det udvalgte endelige Billede….
    Een lærer stadig, tak skal du have Admin………..
    M.v.h. gb…………..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.