maj 27, 2024

Mcoplus auto fokus makro mellemringssæt brugertest

Af Michael Bonnevie

 

I længere tid har jeg interesseret mig for Makrofotografering, og købte sidste år et Sigma 105 mm Makrooptik, hvilket er et ganske udmærket Makrooptik som uden problemer fanger objekter i 1:1.

Når først man er blevet bidt af den mikroskopiske verden, så ser man sig om efter måder at komme endnu tættere på, så derfor begyndte jeg at kigge efter mellemringe.

Jeg købte forleden et Mcoplus auto fokus makro sæt med 3 mellem ringe (12-20 og 36 mm) da jeg havde hørt at det var en billig måde at opnå makro på. Med en Mellem ring kan du med en normal optik lave noget der minder om ægte Makro, men når du kombinerer et Makro optik med Mellem ringe, så sker der virkelig noget. En Mellem ring har ingen glaselementer, hvilket også betyder at der ingen forringelse sker rent billedmæssigt i forhold til den linse man vælger at køre med. Man kan dog godt forvente et vist lys tab!

Mcoplus

Jeg gav lige omkring 500,- kr. for sættet inkl. levering. Det syntes jeg faktisk var meget rimeligt, da jeg har kigget efter lignende sæt i nærliggende fotoforretninger, og der skulle op på ca. 1500,-

Lidt af en difference, men der kan selvfølgelig også være en kvalitetsmæssig forskel man skal tage med i beregningen.

Ringene er endnu ikke afprøvet i naturen, så i stedet har jeg testet lidt herhjemme.

Mellem ringene går enkelt og nemt på kameraet, og fungerer ganske upåklageligt enkeltvis. Der kan til gengæld være lidt ballade når man bruger et par stykker af gangen. Jeg har været ude for at, ringene taber kontakt til kameraet så Blænden mistes og der må slukkes for kameraet. Nogle gange er jeg nødt til at tage ringene af og montere dem igen for at det atter skal fungere. Grunden er, at ganske vist passer ringene fint, men de sidder ikke lige så stramt til som et objektiv, -og når man sætter flere ringe sammen, så bliver bevægelserne større.

McoPlus-detaljer

Som man kan se af billedet, så er er der metalforing på den ene side af ringene, men på den anden side er det plastik. Havde der været metal på begge sider, ville ringene afgjort sidde strammere til. Som sagt så fungerer de fint enkeltvis, og med forsigtighed kan de fungere stacket (samlet)

Kvaliteten af selve produktet føles lidt plastik agtig, så jeg ville nok ikke forsøge mig ud i at sætte rigtig tunge optikker på, medmindre de understøttes. Jeg tror nu ikke Mellem ringene brækker, men de vil givetvis miste kontakt hvis man fylder alt for meget vægt på.

I en lille test har jeg lavet et par billeder af en kuglepens spids, -i mangel af bedre. Første billede er Sigma-en uden ringe, og derefter følger 12-20 og 36 mm. Alle billeder er taget med slave Flash på f16 med 200 ms og ISO 200. Kameraet er et ældre Nikon D200. Beklager hvis billederne ikke er superskarpe, men jeg tvang mig selv til at stille skarpt manuelt, hvilket mine øjne slet ikke er til..

DSC_0002

DSC_0003

DSC_0004

DSC_0005

Billederne er ‘uredigeret’ udover lidt regulering af lys og skygge.

I denne test, valgte jeg ikke at lave billeder med flere Mellem ringe sat sammen, så de billeder man ser her i brugertesten, er ca. hvad man ville kunne forvente af ringene enkeltvis.

Når man sådan lige kigger på billederne, så ser det ikke ud af voldsomt meget, men sammenligner man billede 1 (uden Mellem ring) med billede 4 (36 mm Mellem ring) så kan man godt se at der er sket noget. Selvom jeg ikke har taget et billede med alle 3 Mellem ringe sat sammen, så tror jeg godt at man kan fornemme hvor tæt på vi ville komme i det scenarie.

Flere steder på nettet har jeg læst, at folk har problemer med at fokusere med Mellem ringe på, men man skal vide, at man kun kan opnå fokus indenfor objektivets nær grænse! Man kan godt opgive at prøve at stille skarpt på andet end det som er indenfor nær grænsen med på montere-de Mellem ringe. Sigma-ens nær grænse uden Mellem ringe er 31.2 cm, og med Mellem ringe er vi noget tættere på.

Jeg er rigtig glad for sættet, også selvom det har småskavanker som fortalt tidligere.

Link til Sigma 105mm makro brugertest

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.