Af Michael Bonnevie

I denne Makro tutorial vil jeg komme ind på hvordan jeg selv fotograferer Makro samt nogle af de ting man skal være opmærksom på, så man er nogenlunde sikker på gode resultater.

Meget af det jeg har fundet ud af med Makrofotografering, har jeg lært mig selv via trial and error og andet har jeg læst mig frem til. Jeg er nok en af de typer som aldrig eller meget sjældent læser en manual, da jeg er alt for ivrig efter at komme i gang, -og dette har jeg da også et par gange måtte lære på den hårde måde, når jeg kom hjem med stort set ubrugelige billeder.

Hvad betegner egentlig et Makro billede? For at noget skal være et “ægte” Makro billede, så skal objektet man fotograferer være lig med eller større end 1:1 på sensoren, rent fysik. Hvis du eksempelvis tog en rose og lagde på sensoren, så ville hele rosen ikke kunne være på sensoren i 1:1 og ville derfor ikke kunne betegnes ægte Makro. Til gengæld vil en bi passe fint!

Kort sagt,- hvis en ting kan ligge indenfor sensorens område, så er det ægte makro.

Makro

For at fotografere Makro, skal du have et Makroobjektiv eller et objektiv der kan låses i Makroindstilling. Man kan også bruge Mellem ringe og omvender, men det vil jeg ikke komme ind på denne gang.

Selv har jeg et 105 mm Sigma f2.8 Makroobjektiv uden stabilisator. Det fungerer kun i fuld automatik på kameraer med indbygget fokusmotor. Mit gamle Nikon D200 har indbygget fokusmotor, så det er oftest det eller mit D600 jeg bruger til Makro..

Jeg sætter kameraet til at køre på S (Lukker) og sætter hastigheden fast til 1/500. Fordi optikken er uden stabilisator, er jeg nødt til at have en rimelig Lukker hastighed for at undgå rystede billeder. Jeg sætter ISO op til 400-800 hvilket sikrer mig at Blænden kommer op omkring de 8-16 stykker på en solrig dag, og fordi jeg kører på S (Lukker) så vælger kameraet en Blænde til mig. Det er vigtigt at man ikke ender ud med alt for lave Blændetal, da fokusområdet er meget lille ved Makro, så hold øje med tallene. Bliver de for små (lave Blændetal) så kan du booste ISO-en lidt mere op, eller sænke Lukker hastigheden en anelse.

Hvis du er så heldig at have en optik med stabilisator, kan du godt køre med lavere Lukker tider end 1/500 og stadigvæk få skarpe billeder!

Jeg sætter kamerafokus til Servo, hvilket gør at kameraet hele tiden stiller skarpt når man holder udløseren halvt inde. Det gør også at du kan skyde hele tiden, uden at kameraets autofokus skal låses imellem hvert billede, som ellers er normalt.

Selv fotograferer jeg kun Makro uden Flash på solrige dage, da lyset er en væsentlig faktor for at man kan få skarpe og velbelyste billeder. Jeg sørger for at emnet er i sollys så vidt muligt, og at lyset kommer bagfra, oppefra eller fra siderne. Prøv at undgå modlys hvis du kan.

DSC_0097

Hvis du vil fotografere Makro med Flash, så er den indbyggede Flash ikke velegnet eller endsige brugbar, da den skyder over målet. Dette er fordi vi er så tæt på objektet at optikken vil skygge. Man kan investere i en såkaldt ring Flash som på monteres optikken, hvilket bevirker at lyskilden er helt tæt på objektet og sikrer ensartet lys. Resultatet kan blive lidt til den kliniske side hvis man ikke passer på, og naturligt lys er at foretrække! En ring Flash kan koste fra 1000,- og opefter. På Amazon kan du finde mange forskellige modeller til rimelige priser.

Med Flash skal du vælge A (Blænde) da Lukker tiden alligevel aldrig kommer over 1/200-1/250 ms, der er hurtigste Lukker tid med Flash alt efter kameramodel. Jeg er ikke klar over om en ring Flash kan Highspeed sync’e men lidt dyrere Flash såsom Nikons Speedlight serie kan, -hvilket betyder at du kan lave såkaldte fills med meget højere Lukker tider end dem man ellers er låst i med Flash. Jeg har ikke prøvet Highspeed sync endnu da jeg ikke har en Flash der kan det lille trick, men jeg kan sagtens se for mig at det kunne være brugbart, også til Makro.

Update!  Jeg har nu investeret i en HSS Flash, som du kan læse om i et af mine andre foto indlæg..

meike_fc100_flash_for_nikon

Fordelen ved at fotografere Makro med Flash, er at du fryser objektet selv ved lavere Lukker hastigheder, og du er ikke bundet af at det absolut skal være en solskins dag.

Selv har jeg købt en Flash extension chord (forlængerledning) som gør at jeg kan bruge min Metz Flash væk fra kameraet og i alle mulige tænkelige vinkler i forhold til motivet. Det kan være lidt besværligt, da man skal holde Flashen med den ene hånd og kameraet med den anden, men med lidt øvelse kan du sætte Flashen præcis hvor du vil have den, og det fungerer ok når man nu ikke har en ring Flash til rådighed.

Flash-ext

Du kan også fotografere Makro med kameraet sat til Manuel fokus. Det kan være en ret tricky procedure, og kræver at dit syn er nogenlunde. Selv bruger jeg læsebriller og kan have svært ved at se når noget er helt i fokus.

Ideen er at du finder dit objekt og fokuserer Manuelt så godt du kan med fokus ringen. Derefter skal du uden at fokusere mere med fokus ringen, rokke lidt frem og tilbage med kameraet og på den måde opnå den helt rigtige fokus. Vi taler her om en bevægelse fra nogle millimeter til et par centimeter. Det kan være lidt svært, men med øvelse og godt syn, er det måske fremgangsmåden for dig? Hvis man ikke kan lide at køre med fast Lukker tid og vil have fuld kontrol over sin Blænde, så vælg i stedet A (Blænde) og bump ISO-en lidt op (400-800) Vær opmærksom på dine Lukker tider, da du kan være sikker på rystede billeder hvis du får for lave tider.

Der skal i (A) ikke meget mere end en sløj sky eller en anelse dis til, førend lyset er faldet så meget at Blænden er røget helt i bund, og du får et fokuspunkt som er alt for lille.

I denne artikel har jeg taget udgangspunkt i et DSLR (spejlrefleks) kamera, men du kan på rigtig mange kameratyper sagtens skyde Makro, uden at investere i dyre optikker. Hvis kameraet har en Macro mode, så vil det som regel have en dedikeret knap eller symbol som indikerer Makromuligheder. På nogle af Nikons Coolpix compact kameraer, er det et blomster ikon der fortæller at kameraet har Makro.

God fornøjelse derude 🙂

 

Relaterede fotos: