april 19, 2024

Islands Brygge i sort-hvid med 28mm Nikon manuel optik

Af Michael Bonnevie

 

Forleden overtog jeg et ældre 28 mm Nikon manuelt optik fra en af mine venner, og da jeg i lang tid har manglet noget der kunne give mig et mere bredt format end min 50 mm Sigma, -så måtte jeg ud og teste.

Da objektivet er manuelt, så skal man i starten holde tungen lige i munden. Blænden skiftes via en blændering, og det er ikke noget vores tids fotografer er vant til. For dem som har oplevet de gode gamle dage med film i kameraet, vil det givetvis ligge lige til højrebenet.

Der gik heller ikke lang tid, førend jeg havde vænnet mig til skiftet,-og efter en lille halv times tid, tænkte jeg ikke nærmere over det. På de ‘gamle’ film kameraer, var der i søgeren en split screen sag i midten, hvor man stillede objektet man fotograferede i fokus. Den slags er der normalt ikke på et digital spejlrefleks, -men heldigvis er er der en lille lysdiode i søgeren der lyser op, når en given ting er i fokus. Uden den, ville det være svært at vide når noget er skarpt og i fokus.

Her er vi en i en baggård i et fjernt hjørne af Kigkurren. Et sted som de fleste Bryggeboere sikkert ikke ved er der, medmindre man leder efter det.

islands-brygge-i-sort-hvid-med-28-mm-nikon-cropped-17

Jeg havde læst lidt om optikken på nettet, og der stod at det tog fantastiske og varme billeder med stor kontrast, og folk var generelt vilde med det. Det er også rigtig godt ud fra hvad jeg indtil videre har set, men det har dog en mindre fejl, og det er et udpræget vignette ved lave blændetal (stor Blændeåbning) Det oplevede jeg også selv, men kan heldigvis rettes op i Lightroom eller hvad man nu bruger som billedbehandling.

Jeg har småforelsket mig i optikken, og kan se rigtig mange muligheder for mig i det videre forløb, specielt med sort-hvid billeder. Det generer mig ikke synderligt at det er manuelt, da jeg er i stand til at få skarpe billeder i kassen, hvilket jo er alfa og omega. Jeg var noget loren ved hele situationen førend jeg startede, men nu da det er afprøvet,- så kører det bare..

Fra Halfdansgade, med kig imod bageren og Leifsgade. Jeg er rigtig vild med den store kontrast i mellem lys og mørke, man kan opnå i billederne.

islands-brygge-i-sort-hvid-med-28-mm-nikon-cropped-11

En lille ting jeg bed mærke i var, at billeder kom ud en anelse underbelyst når jeg kørte på A (Apperture) hvor kameraet selv vælger hastighed og jeg vælger blænde. Det syntes jeg ikke sker med mine andre optikker? Muligvis aflæser kameraet optikken på en måde så billedet bliver lettere underbelyst? men det er også til at leve med. Det er bare at køre på M (manuel) så arterne billederne sig fuldstændig som de skal, heldigvis 🙂

Her er vi ved havnen ved siden af Kulturhuset på havnen, hvor HOFOR er ved at bore en ny fjernvarme havnetunnel, under havneløbet til Kalvebod Brygge. Pressemeddelelse fra HOFOR.

islands-brygge-i-sort-hvid-med-28-mm-nikon-cropped-3

Kulturhuset ved kajen på Islands Brygge. Optikken performer rigtig udmærket, uden alt for meget distortion i billedet.

islands-brygge-i-sort-hvid-med-28-mm-nikon-cropped-2

Nikon 28 mm fastoptik med manuel blænde.

Nikon 28 mm manuel optik

Fra mir.com om Nikon 28 mm

The lens is compact & lightweight, but the presence of quality feel is all over as physically, it is solidly built. Its image quality has long been recognized as top class Nikkor performer as it has packed with some of the best optical innovation Nikon has developed for their MF wideangles within. The lens closes down to a minimum focusing distance that few other Nikkor lenses be able to match while retaining same high optical performance at such close distance.The Nikkor 28mm f/2.8s also famed for its ability to deliver images of extremely high contrast and resolution. It has long been a favorite among many seasoned photographers as one of the best wideangle lens for all round photography. The 74 degree picture field view also enables it to be as one of the most practical lens for PR photography. It also stops down to f/22 for greater depth of field control while on the other hand, it is also one of the few Nikkor lens that can project a astonishing 9X Magnification when reverse mount onto a bellow unit for close-up.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

10 thoughts on “Islands Brygge i sort-hvid med 28mm Nikon manuel optik

 1. Ren nostalgi, pragtfulde optagelser der leder een tilbage i tiden med eksperimenterne, med følsomme Film, høj ISO og ASA, og Papirtyper, der tilgodeså Dybdeskarphed, Detaljer og helheder i Billederne, forudsat at man besat en Optik af `denne` kvalitet der gjorde Mørkekammer Arbejdet, med en tilsvarende Optik på Forstørrelses Apparatet og en tilsvarende Afdæknings Teknik, med Hænder og Papir, Bakker med Væsker og Plader til Glans og Tørring……….. Til den leg, eens Hobby bød på…….. Hvis bare !!!!!

  Det var knageme en overraskelse, en godbid for enthusiaster, du der fik stablet på benene Admin.
  Tilbage står nysgerrigheden ved Linsens mulighed for en 9 gange forstørrelse ved omvendt montering med Bælg og den kvalitet den vil vise her ?

  Tak, M.v.h. gb………..

 2. Jeg kom tilfældigvis ind på denne hjemmeside, fordi jeg ledte efter ‘soyakagen’.

  Fine fotos med din nye/gamle Nikon 28mm. Fokus er jo ikke det store problem med en så bred vidvinkel.

  Når man anvender et objektiv ‘bagvendt’, er der ingen grund til også at bruge bælg (sådan som gb foreslår) – med mindre man vil have forskellige forstørrelsesgrader. Det eneste der skal bruges er en ‘omvendering’, som du muligvis kan finde ovre hos Njal Foto eller få hr. Sørensen til at skaffe. Omvenderingen skal have en Nikon bajonetfatning i den ene ende og et gevind, der passer til filterdiameteren på din 28’er. I første omgang kan du jo også bare prøve at holde objektivet helt tæt på kameraets bajonet, så der ikke slipper falsk lys ind. Jeg ved ikke lysdioden også virker i den situation, men du skal fokusere ved at flytte kamera+objektiv lidt frem og tilbage, mens du holder øje med, hvad der sker inde i søgeren. Prøv. Held og lykke. Glæder mig til at se hvad der kommer ud af anstrengelserne.

  1. Dit forslag lyder knageme nemmere, end at skulle til at investere i en Bælg Fortsats til Objektivet, bravo, godt tænkt, men som du selv er inde på, vil det så ikke være muligt at variere Forstørrelsesgraden af motivet. Mit forslag var en direkte udløber af oversættelsen af den Engelske tekst, som Admin har tilføjet forneden i sin i sin artikel, så selvfølgelig , en billigere løsnings mulighed vil nok være at foretrække for de fleste…..

   M.v.h. gb…….

  2. Hej Mads

   Ja, jeg må se at få gjort noget ved det. Det er jo ingen stor udskrivning, så det skal klart afprøves 🙂

   Jeg så, at du havde lavet en kommentar til, med et link til en omvenderring, tak for det! Jeg har dog valgt at slette den pga. det lange link. Jeg er blevet lidt paranoid ang. links, da jeg før har brændt fingrene med dem.

   Jeg siger ikke, at der er noget galt med dit link, men jeg foretrækker slet ikke at have links i kommentarer hvis det kan undgåes..

   1. Hej Michael,
    Det bestemmer du selv – som ejer/admin af siden.
    Det kan godt være, at en omvendering er forholdsvis billig, fx 40 euro for den til Canon, som jeg fandt. Men det er ikke sikkert, at det er nemt at finde en. Derfor foreslog jeg dig at slå en smut forbi Cai Sørensen.
    Jeg så også, at du har vist makro-fotos, taget med din nye hi-speed flash. Det bliver nok svært for din 28’er med omvendering at konkurrere med den kvalitet. Men du skulle prøve at tage makrofoto uden flash’en. Derved undgår du, at baggrunden bliver helt sort, som jeg personligt synes er lidt kedeligt.

    1. Hej Mads.

     Jeg har skam taget masser af makrofokus uden hi speed flash, da det var det første jeg startede ud med.. Mit indlæg med Hi-speed flash var en test, og som du, er jeg heller ikke vild med de mørke baggrunde, selvom, de nogle gange kan være fede nok, og kan give et specielt look.

     1. Al jeres fotoviden er oldgræsk for mig, men du har taget et flot foto af gamle Gullfosshus ( i dag A/B Gullfoss).

      Jeg synes du skulle kontakte mig, så jeg kan vise dig, hvorfor ejendommen blev premieret i sin tid. Arkitekten hed
      Fisker ( også kendt for Vester Søhus m. fl.). Der er desværre ikke så meget originalt tilbage, da hver en ny ung
      formand(inde) skal sætte sit dårlige præg. I gamle dage kom arkitektstuderende fra Nær- og Fjernøsten for at besigtige denne specielle funkis-bygning. Din far kan sikkert huske, at ejendommen blev kaldt for “Sing-Sing” pga. den firkantede bygning og tremmer for kældervinduerne. Desværre skal bygningen nu forgrimmes med øjebæer af cykel-stativer både til gård og gade.

      Det specielle ved ejendommen er f. eks. , at vinduerne er indskudte. Dét ser man ellers ikke på gamle Bryggen.

      Venligst Poul

      Sætningerne står så flot inden når jeg poster, men det ligner crap, når jeg ser resultatet – hvorfor?

     2. Hej Poul

      Jeg kan skam også selv huske, at det blev kaldt Sing sing..

      Jeg syntes nu ellers, at teksten ser tilforladelig ud? Muligvis ikke som du har opstillet den, men der sker sikkert noget i ‘motoren’ der gør at det formaterer anderledes. Det må vi leve med..

 3. Hej Michael

  Er lige faldet over din dejlige blog og dette interessante indlæg om din 28mm MF Nikkor.
  Er selv ved at kigge tilbage til manuelt fokus og “gammelt glas” til gode priser.

  Glæder mig til at gå på opdagelse i din blog ,- og i København.

  V.h.
  Jacob

  1. Hej Jacob! Ja, gammelt glas er ‘altid’ godt! Det er sjovt at gå på opdagelse i de gamle optikker, og se hvad de kan gøre for et foto. Jeg er fan! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.