Af Michael Bonnevie

 

I mange år har jeg undladt at beskæftige mig med nybyggeriet på Ny Tøjhusgrunden på Islands Brygge, men da jeg jo blandt andet skriver om Bryggen og dens liv, så måtte jeg til sidst bide i “ikke det sure” æble, og lave et indlæg om alt det nye derinde..

Fordi jeg er født og opvokset på Islands Brygge, så kendte jeg området endda rigtig godt. I de helt tidlige år (60-70-erne) kunne vi på Sidelinien se tilblivelsen af SAS hotellet ud til Amager boulevard. Området langs Amagerbanen blev flittigt benyttet som legeplads for Bryggens børn., og jeg husker at der indenfor indgangen i Thorshavnsgade, lå et lille hus, hvor man skulle vise tilladelse for at komme videre ind på det afgrænsede militære område. Lidt senere rykkede militæret ud, og teknisk skole samt medborgerhuset Gimle, rykkede ind.

Som Sojakage området, er Ny Tøjhusgrunden i dag totalt udbygget med flotte og dyre boliger, samt store erhvervsejendomme ud til Boulevarden. langs Amagerbanens gamle spor (De er i dag væk) kan man opleve de flotte byggerier ledsaget af kunstige søer og åer med grønne oaser og meget mere. Det er ikke et sted hvor man kommer til for at shoppe eller lign. da der ikke er skyggen af butikker at spore. Det er selvfølgelig godt for butikkerne på det oprindelige Islands brygge, da det vil være det naturlige sted at handle pga. afgrænsningen hele vejen rundt..

Amager boulevard i bunden af billedet

dsc_1012

Her ser vi ned imod Njalsgade, og den ejendom hvor jeg har boet i en del år. Ca. der hvor skulpturen står, lå Amagerbanens spor, og området op til de gamle gule bygninger i baggrunden, var Njalsgården.

Njalsgården eksisterer stadigvæk, men er blevet kraftigt reduceret, så det nu kun fylder ca. halvdelen af hvad jeg husker som barn.

dsc_1028

Vi boede på hjørnet af bygningen i stuen, men dengang kunne man ikke se huset som nu. Muren med busken udenpå var en del af bagvæggen af de bygninger som lå i Njalsgården. Muren var dengang en 2-3 etager høj, hvilket betød at gården vi boede i, -lå i skygge og var mørk og kølig.

dsc_1031

Her ser vi gården fra den anden side. Billedet er fra 70-erne og viser den højre mur som skyggede i hele gården. Det er min lillebror som vi har hejst op i stilladset 🙂

Njalsgade

Her ser vi min mor og lillebror, i andet vinduesfag fra hjørnet i stuen. Vinduet kan ses på det nye billede ovenover. Fotoet er fra 70-erne

Njalsgade

Her kigger vi ned imod Artillerivej langs den gamle Amagerbane. Bygningen i bunden kan man køre igennem, og inde til højre lå Njalsgården.

dsc_1033

Her står vi inde på Ny Tøjhusområdet og kigger ind i Njalsgården. Jeg står ca. der hvor sporene lå, og foran var der dengang bygninger og mure. Omtrent her, lå der indtil for ca. et års tid siden, – en lille F.D.B træbygning som mange håbede på man ville skåne. Men ak, den måtte også til sidst lade livet..

dsc_1016

 Her er bygningen, som i dag er væk. Billedet er fra en af mine tidligere fototure på Bryggen.

dsc03537

Her står vi i den “nye” gade der er opstået, efter at Ny Tøjhusområdet er bygget til. Gaden hedder Klaksvigsgade, og er i dag tilkørselsvej til Islands brygge, når man kommer over broen fra byen. I gamle dage drejede man ad Thorshavnsgade. Vi kigger imod Thorshavnsgade og Reykjaviksgade.

dsc_1018

Jeg fandt dette her billede på peterlind.org, som er taget i 1983. Det er fra omtrent samme sted som det forrige billede. Inde til højre for ‘skuret’ var indgangen til det militære område, Gimle, teknisk skole mv.

Foto af Peter Lind

Amagerbanen - Peter Lind

Her ser vi ind i noget af det miljø som er opstået på Ny Tøjhusgrunden. Pænt, dyrt og temmelig afskåret fra de andre små enklaver rundt på området.

dsc_1034

Wikipedia om Ny Tøjhusgrunden

Historie

Indtil 1888 var området under vand, vandet gik til hvor Artillerivej ligger i dag. I 1888 var Christian IV’s Tøjhus på Slotsholmen blevet for lille til at huse hærens materiel da hæren skulle bruge mere plads efter den voldsomme udbygning af Københavns landforsvar i 1880’erne. Derfor påbegyndtes i 1888 en opfyldning af området vest for Artillerivej. Hærens Geværfabrik stod færdig i 1891. Mellem 1891 og 1953 opførtes en lang række bygninger til hæren. I 1943 under Tysklands besættelse af Danmark overgik gevær fabrikken til tysk ledelse. I 1944 brødmodstandsbevægelsen ind og stjal mange våben. I 1945 skete der omfattende sabotage hvorved 13 mennesker omkom.

I 1975 påbegyndtes nedrivningen af hærens bygninger. De tilbageværende militære bygninger husede Teknisk Skole indtil 1990 og medborgerhuset Gimle indtil 2000.

Området overgik i 1998 fra forsvaret til Freja Ejendomme, som er et statsligt selskab der står for salg af statslige bygninger og grunde.

Dernæst skete der byudvikling på området og nye bygninger bygges.

Link til Wikipedia om Ny Tøjhusgrunden

Her er et par fotos fra det gamle Ny Tøjhusgrunden. Billederne er fra lokalhistorier.dk og fotograf er Erik Johansen

Billederne ser ud til at være taget inde på Ny Tøjhusområdet, op til Thorshavnsgade.

fotograf_Erik_Johansen
Fra lokalhistorier.dk og fotograf er Erik Johansen
fotograf_Erik_Johansen_b
Fra lokalhistorier.dk og fotograf er Erik Johansen

Vagtholdet af frihedskæmpere ved Hærens Ammunitionsarsenal i Ny Tøjhus ved Amager Boulevard i maj 1945. Billedet er fra natmus.dk

Natmus-Tøjhus

 

Relaterede fotos: