april 24, 2024

Ny Tøjhusgrunden

Af Michael Bonnevie

 

I mange år har jeg undladt at beskæftige mig med nybyggeriet på Ny Tøjhusgrunden på Islands Brygge, men da jeg jo blandt andet skriver om Bryggen og dens liv, så måtte jeg til sidst bide i “ikke det sure” æble, og lave et indlæg om alt det nye derinde..

Fordi jeg er født og opvokset på Islands Brygge, så kendte jeg området endda rigtig godt. I de helt tidlige år (60-70-erne) kunne vi på Sidelinien se tilblivelsen af SAS hotellet ud til Amager boulevard. Området langs Amagerbanen blev flittigt benyttet som legeplads for Bryggens børn., og jeg husker at der indenfor indgangen i Thorshavnsgade, lå et lille hus, hvor man skulle vise tilladelse for at komme videre ind på det afgrænsede militære område. Lidt senere rykkede militæret ud, og teknisk skole samt medborgerhuset Gimle, rykkede ind.

Som Sojakage området, er Ny Tøjhusgrunden i dag totalt udbygget med flotte og dyre boliger, samt store erhvervsejendomme ud til Boulevarden. langs Amagerbanens gamle spor (De er i dag væk) kan man opleve de flotte byggerier ledsaget af kunstige søer og åer med grønne oaser og meget mere. Det er ikke et sted hvor man kommer til for at shoppe eller lign. da der ikke er skyggen af butikker at spore. Det er selvfølgelig godt for butikkerne på det oprindelige Islands brygge, da det vil være det naturlige sted at handle pga. afgrænsningen hele vejen rundt..

Amager boulevard i bunden af billedet

dsc_1012

Her ser vi ned imod Njalsgade, og den ejendom hvor jeg har boet i en del år. Ca. der hvor skulpturen står, lå Amagerbanens spor, og området op til de gamle gule bygninger i baggrunden, var Njalsgården.

Njalsgården eksisterer stadigvæk, men er blevet kraftigt reduceret, så det nu kun fylder ca. halvdelen af hvad jeg husker som barn.

dsc_1028

Vi boede på hjørnet af bygningen i stuen, men dengang kunne man ikke se huset som nu. Muren med busken udenpå var en del af bagvæggen af de bygninger som lå i Njalsgården. Muren var dengang en 2-3 etager høj, hvilket betød at gården vi boede i, -lå i skygge og var mørk og kølig.

dsc_1031

Her ser vi gården fra den anden side. Billedet er fra 70-erne og viser den højre mur som skyggede i hele gården. Det er min lillebror som vi har hejst op i stilladset 🙂

Njalsgade

Her ser vi min mor og lillebror, i andet vinduesfag fra hjørnet i stuen. Vinduet kan ses på det nye billede ovenover. Fotoet er fra 70-erne

Njalsgade

Her kigger vi ned imod Artillerivej langs den gamle Amagerbane. Bygningen i bunden kan man køre igennem, og inde til højre lå Njalsgården.

dsc_1033

Her står vi inde på Ny Tøjhusområdet og kigger ind i Njalsgården. Jeg står ca. der hvor sporene lå, og foran var der dengang bygninger og mure. Omtrent her, lå der indtil for ca. et års tid siden, – en lille F.D.B træbygning som mange håbede på man ville skåne. Men ak, den måtte også til sidst lade livet..

dsc_1016

 Her er bygningen, som i dag er væk. Billedet er fra en af mine tidligere fototure på Bryggen.

dsc03537

Her står vi i den “nye” gade der er opstået, efter at Ny Tøjhusområdet er bygget til. Gaden hedder Klaksvigsgade, og er i dag tilkørselsvej til Islands brygge, når man kommer over broen fra byen. I gamle dage drejede man ad Thorshavnsgade. Vi kigger imod Thorshavnsgade og Reykjaviksgade.

dsc_1018

Jeg fandt dette her billede på peterlind.org, som er taget i 1983. Det er fra omtrent samme sted som det forrige billede. Inde til højre for ‘skuret’ var indgangen til det militære område, Gimle, teknisk skole mv.

Foto af Peter Lind

Amagerbanen - Peter Lind

Her ser vi ind i noget af det miljø som er opstået på Ny Tøjhusgrunden. Pænt, dyrt og temmelig afskåret fra de andre små enklaver rundt på området.

dsc_1034

Wikipedia om Ny Tøjhusgrunden

Historie

Indtil 1888 var området under vand, vandet gik til hvor Artillerivej ligger i dag. I 1888 var Christian IV’s Tøjhus på Slotsholmen blevet for lille til at huse hærens materiel da hæren skulle bruge mere plads efter den voldsomme udbygning af Københavns landforsvar i 1880’erne. Derfor påbegyndtes i 1888 en opfyldning af området vest for Artillerivej. Hærens Geværfabrik stod færdig i 1891. Mellem 1891 og 1953 opførtes en lang række bygninger til hæren. I 1943 under Tysklands besættelse af Danmark overgik gevær fabrikken til tysk ledelse. I 1944 brødmodstandsbevægelsen ind og stjal mange våben. I 1945 skete der omfattende sabotage hvorved 13 mennesker omkom.

I 1975 påbegyndtes nedrivningen af hærens bygninger. De tilbageværende militære bygninger husede Teknisk Skole indtil 1990 og medborgerhuset Gimle indtil 2000.

Området overgik i 1998 fra forsvaret til Freja Ejendomme, som er et statsligt selskab der står for salg af statslige bygninger og grunde.

Dernæst skete der byudvikling på området og nye bygninger bygges.

Link til Wikipedia om Ny Tøjhusgrunden

Her er et par fotos fra det gamle Ny Tøjhusgrunden. Billederne er fra lokalhistorier.dk og fotograf er Erik Johansen

Billederne ser ud til at være taget inde på Ny Tøjhusområdet, op til Thorshavnsgade.

fotograf_Erik_Johansen
Fra lokalhistorier.dk og fotograf er Erik Johansen
fotograf_Erik_Johansen_b
Fra lokalhistorier.dk og fotograf er Erik Johansen

Vagtholdet af frihedskæmpere ved Hærens Ammunitionsarsenal i Ny Tøjhus ved Amager Boulevard i maj 1945. Billedet er fra natmus.dk

Natmus-Tøjhus

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

5 thoughts on “Ny Tøjhusgrunden

 1. Artellerivejens Kaserne, O.K., nu er Historien Hstorie, Ny Tøjhusgrunden og dens udvikling er den nye Historie og næsten ikke til at følge med i . Jeg har endnu ikke været på besøg i området og må indrømme, at efter alle mine år bosiddene på Bryggen, med Arbejde i F.D.B. i Njalsgården, i hele dens udstrækning, fra Artellerivej til Thorshavnsgade, i mange forskellige Afdelinger (se art. i G.D.), er området i dag svært genkendeligt, hvis det ikke var for det i dag, åbne indblik, til de gamle ejendomme på Islands Brygge, `Isafjord` hvor Bedsteforåldrene havde lejlighed mod Egilsgade, Ejendommen mod F.D.B.`s Emballage Afd., med `Syrekælder` under aflæsningsrampen, hvor mine Børn har tillbragt år af deres Barndom, bag `Muren` mod fabrikken, samt de Fem andre ejendomme jeg selv har beboet på Bryggen……
  Det er pirrende et se Admin`s Billede af Plankeværket mod Thorshavnsgade, fra det Hedengangne `Anva`, F.D.B., mod langebro, huske Bryggens Herremagasin overfor, vores erstatning for Magasin, Crome og Goldsmidt, Illum og alle de andre `dyre ` forretninger inde i Byen. O.k. Der var selvfølgelig Dals Varehus i Nørregade, men udvklingen har været enorm og omfattende på den før så forkætrede og udskældte, isolerede, Islands Brygge. `Lorteøen` er ikke hvad den har været og det er resten af København heller ikke, godt for det ! Fremtiden er spændende med alle de nye Beboere og deres nye omgivelser. Mit håb er, at integraionen med det `gamle` lykkes, at det ikke bliver `dem og Os` Kvarterer, enklaver der ikke kommer hinanden ved, men som i Politik, at `Sammenhængskraften` er stærkere for København som helhed………….
  Tak for det inspirerende overblik.

  M.v.h. gb………..

 2. Endnu en fin artikel Mic. Vi har jo haft mange oplevelser sammen på Bryggen som børn og unge, og min far og jeg gik nogle gange aftenture nede ved havnen så vi kunne se kranerne og rangerlokomotiverne i aktion. Senere startede jeg min faglige uddannelse i de gamle militærbygninger. Derfor kan jeg også sagtens huske Bryggen fra dengang. Nogle gange kører jeg gennem Bryggen blot for at se hvad der nu er sket, for det er en bydel i konstant udvikling. Når jeg ser alle de nye lækre lejligheder der bliver bygget – både på Bryggen og andre steder i København – tænker jeg ofte at det er utroligt, at der er så mange mennesker der har råd til at betale så mange penge for at bo lækkert i København. Men det er jo som så meget andet et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

  Tak for mange rigtig gode indlæg her på siden – håber du fortsætter til glæde for os der ofte kikker forbi.

  1. Og unge er vi jo heldigvis endnu! Det er alt sammen et spørgsmål om hvordan man vælger at anskue livet..

   Ja, jeg husker tydeligt den periode på et par år, hvor du gik på skole inde på området. Det er jo snart rigtig mange år siden

   Jeg kan fortælle dig, at der er lige så mange der flytter ud som der flytter ind. Min bror kender området pga. sit arbejde, og han oplever at folk bor der i ganske kort tid. Muligvis opdager man, at der skal mere end en dejlig lejlighed til for at man skal trives. Nærområdet skal også være i orden. Noget af problemet med den slags byggerier er, at infrastrukturen halter, da der ikke er butikker og steder hvor børn kan boltre sig i dagligdagen. Det er ret lækkert set udefra, men givetvis også temmelig klinisk og dødt som beboer.

 3. Der er vel to emner i denne tråd. De gamle Njal ejendomme med gode(!) privatfotos og så militærgrunden “Ny Tøjhusgrunden”.

  Jeg husker også den specielle baggård nede i jeres gamle ejendom i Njalsgade, hvor få af mine legekammerater boede.
  Børns leg i gårdene dengang var ikke velset. Den uhyggeligt høje mur må også havet været gudsjammerlig, med mindre man boede over
  3. sal. Så vidt jeg husker, måtte børnene ikke spille bold op ad muren, og jeg mindes også en meget skrap vicevært. Nej, vi fortrak hurtigt fra den baggård.

  “Ny Tøjhusgrunden” blev vel først tilgængelig for offentligheden, da medborgerhuset Gimle åbnede. Hér var jo oceaner af plads ift. det gamle medborgerhus på Islands Brygge 37.
  Jeg forbinder også grunden med de første nye akvariebygninger på Brygger. INTET fik lov at overleve af de gamle bygninger, skønt f. eks. kommandantboligen Thorshavnsgade/Amager Boulevard stod pænt vedligeholdt.
  Og så blev der ellers bygget dybt og højt, så salg af lejligheder kunne maksimeres. Der blev end ikke levnet plads til butiksarealer, da disse ikke giver samme udbytte som privatboliger. Mange bryggeboere har aldrig været i boligkomplekserne, da de ikke har noget ærinde dér, med mindre de skal besøge nogen. Nej, det er en kold og kedelig fornemmelse at færdes i blandt akvarierne, der virker meget tillukkede og uvelkomne. Ikke en bænk eller et isskilt. Det skriger nærmest: Hold dig væk, hvis du ikke bor hér.
  Hvad er meningen med de ligegyldige vandbassiner? Vi har da vand nok i havnen og voldgraven. De er kun møgsamlere, og når de
  bliver tømt i frostperioden er de totalt ligegyldige at se på. Det må gøre ondt at falde i på en mørk aften. Men det gav selvfølgelig anledning til at bygge en lille bro!

  Hvis Thorshavnsgade før var stille, er den da gået helt i stå i dag. Nordenden er nærmest kun P-pladser. Er gangtunnellen under Langebro efterhånden helt sløjfet? Den var i hvert fald da Kommandantens Gård skulle bygges.
  Vores dejlige linie 40 skulle også omlægges ad Weidekampsgade (af hensyn til HK, hvor der står 4 af og to på).
  Da linie 40 blev erstattet af dobbeltdækker 250S hed det sig, at bussen ikke kunne køre under Langebro pga. højden – dét passede slet ikke. Næh omlægningen blev bestemt, da selskabet ville tilgodese alle de nye indflyttere i akvarierne. De glemte blot, at de er overvejende bilister eller tager Metro. Resultatet blev, at stoppestedet ved Langebro blev nedlagt. Det blev ellers benyttet af mange ældre mennesker, der skulle på posthus, apotek eller Amagerbank, frisør. I dag er der også blevet kedeligt.

  Jeg må hellere slutte, men vil gerne takke for de pæne fotos af de nye beboelsesejendomme – de kunne ikke været taget bedre af en ejendomsmægler.

  Venligst Poul

  1. Poul, Godt husket! Jo, vi havde rigtig nok en ‘sur’ vicevært, men det var vist mere dem som ikke boede i gården, han kunne være noget højrøstet overfor. Os børn i gården havde ‘næsten’ frie tøjler, og vi brugte flittigt muren til boldspil. Vi holdt meget af vores vicevært, og han var aldrig bange for at hjælpe både med det ene og andet..

   Vandbassinerne ud til Boulevarden kan jeg heller ikke se det store i. Dem inde på området er ok, og de bløder lidt op på det ellers meget hårde udtryk som området ellers har fået. Som du skriver, så ville et is skilt, bænke osv. gøre meget for at inddrage de besøgende, -hvilket der givet er meget få af nu..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.