maj 23, 2024

Fiskerihavnen

Af Michael Bonnevie

 

Hvis man en dag skulle have lyst til en omgang nostalgi, så smut en tur ud i Nordhavnens vestlige spids. Herude kan man finde Fiskerihavnen, som frem til 1995 lå i Skudehavnen.

Det er et rendyrket Klondike som har fået lov til at leve sin egen isolerede tilværelse på godt og ondt.

dsc_1268

Den daværende Københavns Havn (nu By & Havn) flyttede hele molevitten på lastbiler i 1995, da havnen lå i vejen for containerhavnen. Jeg har ikke været i Fiskerihavnen på dens gamle adresse, men umiddelbart tyder det på at flytningen har været en succes. Man skulle tro at det hele havde været der i de sidste 50-100 år..

dsc_1310

Jeg var blevet opmærksom på stedet af min far, som flere gange havde været derude og kigge. Sidste år kørte jeg så turen derud i bil, men da vejret var dårligt blev det ikke til mere end hvad jeg så fra bilens indre. Turen havde givet appetit til mere, så i går smuttede jeg i sadlen og cyklen derud igen. Det var let nok at komme dertil da jeg havde medvind det meste af vejen. Jeg kørte godt nok forkert et par gange da jeg var næsten derude, fordi skiltningen ophører et stykke tid før. Efter et par forsøg lykkedes det 🙂

Velankommet stillede jeg cyklen, og begyndte at spejde efter et sted at købe en vand. Det var jo en varm dag, så det var tiltrængt at få noget læskende. Det erfarede jeg dog hurtigt ikke var muligt. Der er simpelthen ikke nogen butikker eller lign.

dsc_1287

Det var lidt af en bet, for jeg var så småt begynde at dehydrere og hovedpinen lurede i baggrunden. Jeg glemte det dog hurtigt da jeg først begyndte at gå på opdagelse i omgivelserne.

Også den del er dog hurtigt klaret, da det lille samfund er bygget op omkring en 5-7 gader og havnen foran. Jeg travede op og ned af gaderne og fandt motiver, -og før jeg vidste af det, var det overstået. En lille halv times tid kunne jeg få til at gå derude..

dsc_1292

På mange måder minder havnen om Nokken på Islands Brygge. Det er ikke steder hvor man umiddelbart føler sig hjemme medmindre man har et ærinde derinde. Folk hilste pænt, men da det er private hjem så er det også oplevelsen af, ‘hertil og ikke længere’ Det er et oplagt emne at fotografere, men derudover er det sted hvor man tydeligvis passer sig selv.

dsc_1314

Wikipedia om Nordhavnen

Nordhavnen eller Københavns Nordhavn er et havneanlæg ved Øresunds kyst, der blev anlagt i slutningen af 1800-tallet ved opfyldning i Svanemøllebugten nord for Københavns Frihavn. I dag danner området, der i alt er over 2 km² stort, rammen om størstedelen af Københavns Havns traditionelle aktivitet. I Nordhavnen findes færgelejer, containerterminal og fisketorv, ligesom der er mange lagre og industrielle virksomheder. Nordhavnen rummer desuden Danmarks største lystbådehavn.

Størsteparten af arealerne ejes af By & Havn, der har påbegyndt en gradvis udvikling af området hen over de næste 40 år. I første omgang udbygges Århusgade-kvarteret med en blanding af boliger og erhverv, som kommer til at rumme 7000 arbejdspladser og boliger til 2000 personer. Senere udbygges arealerne længere ude. Et større landindvindings projekt vil udvide bydelen med 100 ha, der blandt andet skal fungere som ny containerterminal og ny terminal til krydstogtskibe.

Om Fiskerihavnen

Den nordvestlige spids af Nordhavnen har siden 1995 huset Fiskerihavnen, som tidligere holdt til ved Skudehavnen. De små skure til fiskegrej giver området en næsten kolonihave agtig karakter. Selve Fiskerihavnen benyttes i dag af en blanding af lystfiskere, erhvervsfiskere og fritidssejlere. Af og til er det muligt at købe friskfanget fisk ved kajkanten.

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Fiskerihavnen

  1. Et gensyn der ville noget, knagme dejligt og så var vejret med dig Admin. Nostalgien fornægter sig bestemt ikke i Nordhavn når man kommer omkring, de lange veje der ud, der ender i en form for Rundkørsel med Stensætning mod Vandet, giver at dejligt overblik over havnen set fra Nordhavn og stedet er ligeldes et yndet mål for Modelflyvning og kørsel med Modelbiler på de lange lige stræk. Fra Stensætningerne mod vandet har jeg da også set Brandvæsenet`s Dykkere træne og enkelte Badene i Vandet, men de gamle huse og stemningen ved Havnen er stadig uforlignelig…………

    M.v.h. gb…………

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.