april 19, 2024

Hærens 400 års jubilæum på Kastellet

Af Michael Bonnevie

 

Lørdag d. 6 september 2014 var for mig en travl dag! Først skulle Islands brygges 109 års fødselsdag fejres, hvorefter min bror og hans søn dukkede op.

Vi tog derefter sammen til Kastellet for at opleve åbent hus for Hærens 400 års jubilæum.

dsc_0952

Her samme sted, men under knapt så morsomme forhold. Billedet er fra natmus.dk

Tysk militærparade i Kastellet d-10 april 1940
Tysk militærparade i Kastellet d.10 april 1940

dsc_0939

dsc_0944

Heldigvis var vejret godt hele dagen, så jubilæum-et kunne ikke have haft bedre rammer! Vi parkerede ca. der hvor Frihedsmuseet lå, indtil den kedelige dag hvor det futtede af. Et par veje var spærret af, da hærens tunge materiel såsom tanks, raketter og mobile broer var stillet til skue, helt op til broen over til Kastellet.

dsc_0928

dsc_0936

Inde på selve Kastellet var der rigtig mange mennesker, og virkelig meget at opleve. Der var alt fra helikoptere, raketter, missiler, heste, jeeps, militær køretøjer, til folk der gik rundt, klædt i hærens uniformer igennem tiden. Der var også sørget godt for børnene, der kunne få lagt camouflagesminke og meget mere.

dsc_0948

dsc_0981

dsc_0991

dsc_1000

Jeg ville gerne have haft mere tid derude, så jeg også kunne nå at videofilme, men vi skulle videre, da sønnike havde en ide om at han skulle ud at prøve en ægte skateboardbane.

Jeg er glad for at jeg fik oplevet arrangementet, med den helt specielle stemning som aktørerne og de fremmødte gæster sørgede for 🙂

dsc_0972

dsc_0980

dsc_0964

Samme vue, fra omkring 1900 tallet. Billedet er fra natmus.dk

Kastellet-Norgesporten
Kastellet-Norgesporten fra ca. 1900

Hærens 400 års jubilæum i 2014

Den 17. november 1614 befalede kong Christian den Fjerde oprettelse af to udskrevne infanterikompagnier. Det var skelsættende, for hermed var grundstenen lagt til den hær, vi kender i dag; En nationalt opstillet, udrustet og uddannet militær organisation under regentens kommando.

Jubilæet er ikke blot en fest. Det er også anledning til at gøre status; til at mindes de generationer, der har tjent i Hæren i de forløbne 400 år og derved bidraget til, at Danmark i dag eksisterer som en suveræn nation.

 

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Hærens 400 års jubilæum på Kastellet

  1. HÆREN´S 400 ÅRS JUBILÆUM :

    Hvilken imponerende fremvisning———- Jeg bliver nødt til at sige det, på trods af mine egne år i samme tjeneste, i forskellige sammenhæng, fra `Fodtudse` i Falsterske Fodregiment som Indkaldt, over meget forskellige uddannelser på div. Kaserner i Landet, ( for det Hjemsendte Regiment jeg blev overført til), så `lå` jeg jo stadigt i et Tungt Kompagni i Vordingborg, som selvfølgelig også var `mit` hjemsted. Efter Hjemsendelsen og en ansættelse i offentligt regi, kaldte Hjemmeværnet. Jeg blev uddannet der på deres Skoler i Jylland, med en fastansættelse som underviser i Weekender og om Aftenen i Kbh.. Se, det var `min` Militære Karriere, det der har skærpet min interesse for at `prøve at følge med`!!!!!!!!

    DET KAN JEG IKKE ! Jeg er dybt imponeret over udviklingen af det moderne Militære Isenkram, jeg var ikke med på Dybbøl, med Forlader Geværer og uden Radio Kommunikation, men jeg er knagme bagud når jeg ser vores moderne Militær……..

    En stor tak til Admin, for den gode reportage fra Jubilæet, med de gode stemnings Billeder fra Kastellet…………

    M.v.h. gb……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.