maj 27, 2024

Indre København i vidvinkel

Af Michael Bonnevie

 

Det nye år er skudt i gang, således også mit fotografi, som har været lidt på pause. Det krævede en vandretur til Indre København, med en bunden opgave, -nemlig at skyde vidvinkel billeder uden vidvinkel objektiv.

Når man nu ikke ejer et ægte vidvinkelobjektiv, såsom 14-20 mm eller deromkring, så er der kun en ting at gøre, -nemlig at skyde panoramabilleder. Dvs. 2 eller flere billeder, som bagefter bliver sat sammen i Photoshop eller andet egnet software. Metoden er ok, men man skal holde tungen lige i munden, da der er en del ting som skal spille, hvis resultatet skal blive ok.

I denne serie, har jeg skudt 2 og 3 billede panoramaer, men man kan sagtens gå højere op, med dertil større risiko for, at resultatet bliver skidt!

Det bedste er at bruge stativ, da kameraet helst skal holdes vandret. Det vil give det bedste resultat! Selvf. havde jeg ikke stativ med, så jeg gjorde mig umage med, at skyde billederne så horisontalt som muligt. Ikke noget med at pege op eller ned, da billederne vil blive umulige at arbejde med! Derefter er det vigtigt at tage billederne med overlap, så hvert billede får lidt af det foregående billede med. Dette er meget vigtigt, da softwaren ellers ikke vil kunne sammenføje det færdige billede!

Nedenstående eksempel er lavet af 3 billeder.  Et midt billede, med 2 side billeder, som overlapper det midterste billede. Softwaren gør et fremragende arbejde, så længe du selv sørger for, at de basale ting er som de skal være!

Byentur i vidvinkel-10

Jeg skyder altid, som i altid i RAW! Det giver mig utrolig meget mere arbejdsrum, når billedet skal finpudses i sidste ende. Hvis du har for vane at skyde i Jpg, så gør dig selv den tjeneste, at ændre det! Dine billeder bliver bare uendelig meget federe, og det må jo være det der er meningen, medmindre man bare tager billeder for sjov. Ikke noget galt i det! men når det nu det kræver så lidt at få mere, hvorfor så ikke?

Jeg vil ikke gå ind i arbejdsprocessen med at sætte billederne sammen. Det kræver en 3-4 klik, og lidt ventetid, så det er ikke det der det store arbejde ligger! Arbejdet foregår i RAW editoren efterfølgende! Her sætter du hvidbalance, kontrast, lys og skygge, farver og uendelig meget mere, som i sidste ende, tilfører dine billeder lidt magi! Man kan også vælge at være purist, og lade billederne stå, som da de blev taget i kameraet. Det ville jeg aldrig gøre, for når man skyder i RAW, så er billederne altid flade og kontrast løse. Du ser muligvis et flot billede på kameraets skærm, men når du henter billedet ind i dit billedbehandlings program, så er det uden det preset, som du ser på skærmen. Du skal altså selv skrue på knapperne for at tilføre de ting, som du syntes giver billedet liv! I gamle dage, ville man jo også tilføre effekter i mørkerummet, for at pifte billedet op. det samme gælder nu, -det er bare lettere..

Byentur i vidvinkel-1

Byentur i vidvinkel-14

Byentur i vidvinkel-28

Udover selve processen med at tage billederne, og sørge for at holde kameraet så vandret som muligt, så er det en god ide, at skyde på Manuel setting, så billederne der skal sættes sammen, har samme settings.

Skyder du på Auto, så vil hver enkelt billede helt sikkert være anderledes end det forrige. Det kan være at lyset er lidt anderledes, eller fokus ligger et andet sted. Altså, sørg for at frame dit første billede, og sørg for niveauer såsom Blænde, ISO og Lukker er sat rigtigt. Hvis du skal være sikker på at fokus ikke har flyttet sig  frem eller tilbage i forhold til første billede, så kan du slå objektivet over til manuel, efter det har låst fokus. Så kan du skyde de næste billeder i serien, så de ligner det første! Jeg har en knap på kameraet, som gør det samme, uden at slå automatikken i objektivet fra. Den holder jeg inde, når fokus på første billede er fundet, og slipper den først, når sidste billede er taget. Det sikrer et ensartet udtryk!

Om man er til vidvinkel looket er også en smagssag! Hvis det lykkes, og alting ikke er alt for skævt og fordrejet, syntes jeg det er ok! Jeg hader styrtende linjer, så der er et par kameler der skal sluges, -og nogle af billederne i serien er da også for meget, det ved jeg! men da det er en test, tog jeg dem med..

Det er ikke en øvelse som jeg orker at lave for ofte, da den kræver rigtig meget arbejde pr. billede, men sjovt er det da, at prøve noget nyt! Måske skulle jeg investere i en ægte vidvinkel? Måske, men tror bare ikke jeg får brugt det nok?

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Indre København i vidvinkel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.