april 26, 2024

Fiskeri og motor udstillingen på Islands brygge 1912

Af Michael Bonnevie

I 1912, da Islands brygge blot var 7 år gammel, blev der afholdt en Fiskeri og motorudstilling, på Bryggens dengang ubebyggede arealer, tæt ved havnefronten.

Christian 10. indviede udstillingen 6. juli 1912. Herunder ser vi udstillingsplakaten.

Artikel fra 1912, hvor man kan læse, at Kongen vil komme og åbne udstillingen.

Tryk på billedet for større version!

Der blev også fremstillet en platte med motivet.

Herunder den store motorhal. Alle bygninger med videre blev fjernet, da udstillingen var overstået.

Her ser vi et tegnet kort over udstillingen, set udefra havnen, og ind over Bryggen. De første huse på Bryggen, ligger udenfor kortet til venstre. Gaden til venstre på kortet, mener jeg er Gunløgsgade. Længst ude, løber Artillerivej, med Ballonparken, og fælleden bagved.

Bagest i billedet ser vi Fiskerihallen.

Hovedindgangen, med det spøjse tårn.

Herunder lidt interiør, fra de forskellige bygninger på udstillingen.

Indlæg om udstillingen, fra Ingeniøren.

Try på billedet for større version!

Motorudstillingen. Uddrag fra danmarkshistorien.dk

På udstillingen deltog motor- og maskinfabrikanter fra ind- og udland. Motorhallen var den næststørste bygning og var spækket med motorer og motortilbehør, og fascinationen af den nyeste teknologi gjorde denne del af udstillingen særdeles populær. I motorhallen var der udstillet ca. 200 motorer, og enkelte var så fint lavede, at de lignede større udgaver af urværk. De skandinaviske motorer var kendetegnet ved stor driftssikkerhed og lavt forbrug af billigt brændstof, og især den danske motorindustri var fyldigt repræsenteret

Fiskeriudstillingen. Uddrag fra danmarkshistorien.dk

Fiskeriudstillingen omfattede fartøjer og både, fiskenet og fangstredskaber, apparater til fyr-, signal- og redningsvæsen, levende og konserverede fangster og anlæg, modeller og tegninger om tilvirkning, fisketransport og fiskekultur. Udstillingens lange hovedhal var først og fremmest fyldt med fiskeprodukter. Der var saltede og tørrede fisk – og ikke mindst bjerge af dåser med fiskekonserves.

På udstillingsarealet var det også muligt at få stillet sulten. En større restauration med mange borde og bænke på en veranda havde angiveligt plads til 2.000 gæster. Dertil havde otte københavnske fiskerøgere lavet et lille røgeri, hvor man kunne købe friskrøgede ål, makreller, sild og hellefisk.

 

Andre steder var der også levende fisk. I en akvariebygning var der et stort bassin med saltvandsfisk. Ferskvandsfiskeriforeningen havde også opstillet store akvarier, og her var der fisk fra både dambrug og frie vande.

Link til danmarkshistorien.dk

Også en tak til Islands brygges lokalarkiv for brug af billeder!

Link til A. Otterstøms reportage fra udstillingen

Billede ophav kan ses, ved at holde musen henover billedet!

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.