Af Michael Bonnevie

 

Som skrevet i en tidligere post, så har jeg en lidenskab for fotografi. En anderledes måde at fotografere på hedder HDR (High dynamic range) som er en nyere teknik hvor man tager flere billeder af samme emne.

Ideen bag hele konceptet er, at et normalt fotografi ikke kan indeholde nok information, og derfor skal man skyde flere billeder med forskellige lukketider, så man får eks. 3 billeder. Et normalt belyst. Et under og et overbelyst billede. Disse billeder bliver samlet i et HDR  kompatibelt program som f.eks. Photoshop. Billederne får meget mere dybde og glød, og de mindste nuancer springer frem på en måde man ellers ikke ville kunne opnå med enkelte billeder.

hdr_3

De billeder jeg her har taget viser ikke fyldestgørende den fulde effekt af HDR, da de er taget med et pocket kamera. Jeg havde ikke lige mulighed for at bruge mit Nikon D70S, som i den grad fanger detaljer og lys som mit sony pocket kamera ikke er i stand til. De fleste nyere kameraer har en funktion der hedder BKT (Bracketing). Med den funktion slået til, sørger kameraet for at tage en sekvens af billeder med de rette blændeindstillinger. Mine kameraer kan desværre kun tage 3 billeder i sekvens, og det er også nogenlunde i mange tilfælde. Der er dog situationer hvor man skal op på 6-8 billeder for virkelig at udnytte HDRs fulde potentiale.

hdr_1

De her billeder er voldmanipuleret, og skal ikke tages for andet end en prøve udi HDR. De næste billeder skal tages i skumring eller mørke, og der bruger jeg det store kamera 🙂

En lille ting som er nødvendigt ved HDR fotografi, er et ordentligt kamerastativ, da den mindste rystelse eller forskubbelse af kameraet kan ses på motivet..

Relaterede fotos: