Nikon D600 makrotest

Af Michael Bonnevie

 

Efter lang tids overvejelse, besluttede jeg mig for at investere i et såkaldt Fullframe kamera. Et Fullframe kamera eller i daglig tale “FX” har en større billedsensor end et “DX” kamera, som jeg indtil nu har brugt.

Jeg har været utrolig tilfreds med mit Nikon D3200 (DX) kamera, men har virkelig savnet nogle lidt mere professionelle muligheder som et Fullframe tilbyder. Her taler vi først og fremmest om meget bedre ISO, hvilket gør at høje ISO tider ikke giver nævneværdig støj. Der er mange andre features i kameraet som ikke findes i billigere DSLR’s (Spejlrefleks)

Det første jeg gjorde da jeg kom hjem med kameraet, var at sætte mit Sigma 1.4 objektiv på, og se hvordan det artede sig. Hmmm?? Noget var ikke helt som det skulle være, da billederne var u skarpe. Heldigvis havde jeg en god fornemmelse af hvad der var galt.

I Nikon D600 og andre større DSLR modeller, er der mulighed for at fine tune ens optikker så de kan stille skarpt. Det er ikke noget større problem, men noget der skal gøres pr. linse når man først starter ud. Man kan indstille en værdi fra -20 til +20, og hver gang man går op eller ned i værdi, så tager man et billede og ser om det er skarpt. Det kan tage lidt tid at finde ud af om objektivet bag eller front fokuserer, men når først man er på rette vej (op eller ned af skalaen) så tager det ikke lang tid.

Indstillingerne bliver gemt i kameraet, og når du skifter optik så husker den selv indstillingerne og vælger den rette settings. Det er ret lækkert!

Jeg besluttede mig for, som det første at skyde lidt Makro med mit Sigma 105 mm objektiv. Det skulle rent faktisk ikke indstilles, som det eneste indtil videre.

Her er en serie billeder som alle er taget med 1/640 og ISO 1000. Blænden har kameraet selv valgt da jeg kørte i S (Lukker)

Da det var en solrig og meget varm dag, -lå Blænden med ovenstående indstillinger på alt fra 5 til 16-20 stykker, hvilket er rigtig godt til Makro pga. den lave dybdeskarphed.

Her er billedserien..

DSC_0191 DSC_0193 DSC_0195 DSC_0197 DSC_0203 DSC_0211 DSC_0217 DSC_0218 DSC_0223 DSC_0225 DSC_0226 DSC_0227 DSC_0228 DSC_0229 DSC_0232 DSC_0239 DSC_0240

En ting jeg lagde mærke til med D600, er at Hvid balancen opfører sig temmelig korrekt og skal næsten ikke korrigeres efterfølgende. Jeg valgte programmet “Overskyet” og har ikke rettet balancen til efterfølgende på nedenstående billeder. Jeg håber at min observation er rigtig, så jeg ikke altid skal rette til efterfølgende. Det er ikke et større problem i Lightroom, men det er nu alligevel lettere når kameraet rammer plet.

Jeg vil givetvis skrive mere om mit D600 når jeg rigtig kommer i gang med at tage det i brug

 

Relaterede fotos:

2 thoughts on “Nikon D600 makrotest

  1. Jeg kan godt forstå at du er glad for din nye D600, det er knagme nogle rigtigt dejlige Billeder du allerede har fået i `Kassen`. Insekterne er nu i en størrelse og skarphed så man ser på dem som venner, Hundehvalpe eller lign.. Dine Linser er bestemt heller ikke noget at `Kimse`af, din 105 mm Makro og din 50mm f1.4 samt dine, nyindkøbte mellem ringe, du er bare kørende……..
    Hvad er udviklingen herfra ? Selv er jeg spændt på dit næste udspil Admin !

    M.v.h. gb…..

  2. Måtte lige gense din Makro Test fra 2014, og hold da helt op hvor blev jeg glad for at gense de flotte Makro Fotografier, det er godt at vide at det er Makro! Det kunne knageme være skræmmende hvis ikke størrelses forholdet var som du viser det i Makro ! D.v.s. Stærkt formindsket……
    M.v.h. gb…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.