maj 27, 2024

HDMS Peder Skram

Af Michael Bonnevie

 

Nu har jeg efterhånden været en del gange på Holmen, og forleden dag da jeg så på Gokarts i nærheden af Holmen, måtte jeg selvfølgelig forbi igen.

Denne gang opdagede jeg et skilt hvorpå der stod Peder Skram. Det vakte straks min nysgerrighed. Det viser sig, at Fregatten Peder Skram er blevet til et museumsskib, og har været det en del år efterhånden. Det er jo ikke nogen nyhed for de fleste, men for mig var det lidt af en øjenåbner.

dsc_0303

Fregatten ligger ved Elefanten på Marinestation København, Nyholm. Jeg har troet at det var lukket område, men det viser sig at man sagtens kan køre/gå derind. Der er en masse at opleve, blandt andet Ubåden Sælen, som ligger et stenkast fra Peder Skram.

Jeg kom ikke ombord i Sælen, da det var guidede ture.. Jeg kan godt lide selv at gå på opdagelse, så det må blive en anden god gang

Link til Peder Skrams hjemmeside

dsc_0292

Det koster 60,- kr. at komme ombord på Peder Skram, men det er de bedste 60 kr. jeg har brugt i meget lang tid. Jeg var nok ombord i et par timer, og det var alle pengene værd 🙂

En af de ting man hurtigt finder ud af på skibet, er at det er lavt loftet og trangt,  og for folk med udtalt klaustrofobi er det nok ikke sagen.

Jeg var i mit es, og gik på opdagelse i hver en afkrog af skibet, og lad mig sige med det samme. Der er virkelig meget at se, og muligvis har jeg ikke engang set det hele?

Her er et billede fra køkkenet (kabyssen) ombord på skibet.

dsc_0398

Det lykkedes mig at slå hovedet 3 gange på mit besøg ombord. Specielt nede i motorrummet hvor der er trangt og lavt loftet, brillerede jeg med at hakke knolden op i et håndtag. Jeg troede først at jeg blødte voldsomt, indtil jeg opdage at det var sved 🙂

dsc_0406

Jeg må sige at jeg nærmest var i paradis da jeg gik rundt og oplevede krinkelkrogene på skibet. Lugten af gammel olie, og de tusindvis af dippedutter og dingenoter er virkelig vand på min mølle.

Peder Skram blev i 1982 kendt for at have affyret et Harpoon missil ind i et sommerhusområde, også sidenhen kaldt Hovsa missilet.

De følgende 2 billeder er om Hovsa missilet. Tryk på billeder for større version..

Uddrag fra Wikipedia omkring hændelsen

Fregatten Peder Skram affyrede ved middagstid den 6. september 1982 utilsigtet et Harpoon-missil – Hovsa-missilet – fra den sydlige del af Kattegat.

Efter omkring 34 kilometers flyvning i lav højde ramte det mere end 500 kg tunge missil med en sprængladning på mere end 200 kg, nogle træer i et sommerhusområde ved Lumsås, Sønderstrand i Nordvestsjælland.
Klokken 11:32 eksploderede missilet i ca. 5 meters højde i skellet mellem de to sommerhusgrunde, Pilelunden 2, og Søndre Strandvej 3. Forinden havde det revet flere el-ledninger over. Ingen mennesker kom til skade ved uheldet, men i alt 4 sommerhuse blev totalskadet, ligesom 130 andre sommerhuse fik skader af større eller mindre omfang.

Orlogskaptajn Henning. G. Olsen blev hurtigt af en kommissionsdomstol gjort til syndebukken, selvom den amerikanske flåde tidligere havde haft mindst et tilsvarende uheld fra et af sine skibe med et missil af samme type.

Staten lagde efterfølgende en sag an mod McDonnell Douglas (i dag en del af Boeing-gruppen) i St. Louis, USA. Sagen endte med forlig om at McDonnell Douglas betalte erstatningerne til de ødelagte sommerhuse, nedrevne el ledninger m.m.

I 1985 fik journalisterne fra Holbæk Amts Venstreblad, Henrik Thomsen, Allan Graubæk og Gunner Nielsen Cavlingprisen for dækning af sagen med ordene: For deres arbejde med sagen omkring missil-uheldet på fregatten Peder Skram den 6. september 1982. Det er komiteens opfattelse, at deres stædige graven i sagen var hovedårsagen til nedsættelsen af den anden kommissionsdomstol, som ændrede tiltalen mod orlogskaptajn H.G. Olsen til det bagatel agtige.

dsc_0308

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

4 thoughts on “HDMS Peder Skram

 1. Knag Knorme godt Slået, undskyld gået, en Drengedrøm udlevet ved stedfortræder.
  Holmen, Flådens base, lukket område for almindelige mennesker i min tid også, Skibene og deres indretning et åbent mysterium for uindviede og lidt af en drøm at opleve via Admin`s billeder. Tak for en god reportage………….

  1. Billedgalleriet udvidet ! 149 dejlige Billeder af en verden så lukket og hemmelighedsfuld, at enhver Drengedrøm vækkes til live og udleves ved gennemgangen af `din` safari om bord på `HDMS Peder Skram`………
   4 år efter sidste gennemgang og stadigt fascinerende, et kig på Billederne og så forestille sig livet ombord ! 1.skridt videre og så forestille sig en Krigssituation med Beskydning, den begrænsede plads og manglende udsyn for flertallet af Besætningen, de kringlede gange, de lave Lofter, Rør, Ledninger, Instrumenter, for ikke at tale om Maskinrummet, Ammunitionen, Kanonerne, Missilerne, Bruen med de systemer der formår at dirigere det hele, under opsynet fra de enkelte ledere……….
   Jo ! Jeg forstår godt at du fik Sved på Panden Admin………….

   M.v.h. gb……

 2. 6 år senere !
  Et dejligt gensyn med en Safari tur, der stadigt står for mig som en øjenåbner, for noget af alt det, ‘ man’ har gjort sig tanker om i tidens løb, tanker og forestillinger der i reportagen får frit løb og bliver bekræftet eller afkræftet !
  M.v.h. GB……

  1. Ja, tænk engang! 6 år er gået, og det føles akkurat som var det sidste år. En tig som jeg selv afslører tiden der er gået, er mine billeder. Billeder er ok, men syntes selv, at jeg kan se en udvikling til det bedre, som årene er gået. Der er jo også sket lidt på kamera og optik fronten siden da..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.