marts 1, 2024

Valby gasværk

Af Leif Ziegler

 

Københavns første gasværk blev opført på Vesterbro i 1857. Med et stigende forbrug af gas opførte man endnu et værk som blev placeret på Østerbro i 1878. I 1898 opførte man Sundby Gasværk, og få år efter blev Valby Gasværk opført og taget i brug i 1907.

Vester Gasværk ophørte i 1927 med at producere gas, og man begyndte at fjerne bygningerne. Under nedrivningen i 1931 skete der en ulykke, hvor en gasbeholder sprang i luften og to arbejdere blev dræbt.

Valby Gasværk producerede gas indtil juli 1964 og værket fungerede som oplags- og fordelingsstation for gas produceret på Øster- og Sundby Gasværk.

Lørdag den 26. september 1964 sprang Valby Gasværk i luften. Det skyldtes en eksplosion i målerhuset på værket.

Her lå pumpehuset. Den nye gasbeholder ses i baggrunden

valby-gasvaerk-pumpehuset

Brændende bygningsdele fra eksplosions stedet antændte gassen i de to store beholdere der indeholdt 60.000 og 87.000 kubikmeter gas. Det store brag kunne høres over hele København. Tre gasværks arbejdere og to andre mistede livet, og der var enorme ødelæggelser i et stort område over for gasværket.

Jeg tog naturligvis ud og så på ødelæggelserne. Store områder var spærret af, og der lå glasskår og teglsten overalt.

Her er jeg inde i den store hal på Valby Gasværk. Der er ikke meget af taget tilbage

valby-gasvaerk-i-den-store-hal

Da der var gået et par år, og man havde fået repareret husene rundt om værket og ryddet det værste op på gasværksgrunden, tog jeg ud og så på resterne.

Billederne er fra 1967, og taget af Leif Ziegler

Den store hal på Valby gasværk

valby-gasvaerk-den-store-hal

Nedrevet jernbanebro over Retortvej

valby-gasvaerk-nedrevet-jernbanebro-over-retortvej

Her er jeg oppe på jernbanebroen bag den store hal

valby-gasvaerk-paa-jernbanen-bag-den-store-hal

Her er udsigten fra jernbanebroen på Valby Gasværk. Det er i retningen mod Grøntorvet

valby-gasvaerk-udsigt-fra-jernbanen

Udsigt fra jernbanen ved den store hal. Gasværkgrunden ligger øde. Lidt til venstre for hallen, skimtes Vigerslev kirke i baggrunden

valby-gasvaerk-udsigt-fra-jernbanen_0

Oprydning på Valby Gasværk. I baggrunden lidt til venstre ses Vigerslev kirke som led betydelig skade ved eksplosionen i 1964

valby-gasvaerk-vigerslev-kirke-i-baggrunden

Fra Wikipedia omkring hændelsen

Nedenstående billede er fra Wikipedia

 

Relaterede fotos:

5 thoughts on “Valby gasværk

 1. Valby Gasværk !!!!!!!!!!
  Minderne står i kø ! Jeg boede på Islands Brygge hos mine Bedsteforældre, mellem 2. og 5. Klasse, hvor jeg gik på Lykkebo lille skole i Valby. Min tur fra Bryggen i Sporvogn, linie 4, til Tietgensgade linie 10, til Toftegårds plads og Bus 21 til skolen og retur, tog mig forbi Gasværket to gange om dagen, hvor jeg fornemmede den specielle lugt fra værket, (meget anderledes end lugten fra Soyakagefabrikken på Bryggen). I September 1963 var jeg Soldat i Vordingborg, da alarmeringen om sprængningen af Gasværket lød og Beredskabsstyrken blev Mobiliseret. Vi afventede at vi eventuelt skulle til København og afhjælpe katastrofen i det meste af et døgn, hvor vi fulgte meldingerne i Radioen. Andre Styrker blev dog indsat, men det var dramatisk nok på afstand.

 2. Gode billeder. Jeg var dårlig nok født, ikke engang en tanke hos mine forældre, (født i 1969) men jeg har altid hørt om dengang valby gasværk sprang i luften. Har en kammerat som var i smede lærer hos FLS Smith, og han husker det fint og har fortalt om det mange gange, da værket sprang og om de små togvogne(?) som kørte oppe i luften?? men da der ikke er så meget tilbage (er der noget, overhovedet?) er det godt der findes en side som denne.

 3. Jeg husker tydeligt den dag, jeg var med min mor og mormor på vej ned i mormors kolonihave. Vi var på vej ned gennem viadukten fra Strømmen mod Trekronergade da der lød et enormt brag, og da jeg kiggede tilbage hvor lyden kom fra, så jeg på himlen en enorm ildsøjle der mindede om en drage.
  Jeg var på det tidspunkt knap 5 år gammel, og det er det eneste minde fra den alder jeg har. 13 år senere blev jeg selv ansat på et gasværk, nemlig København’s sidste “rigtige” gasværk, Strandvejs Gasværket i Tuborg havn.

 4. GRÅULV ;
  Fortæl, fortæl, Strandvejs Gasværket i Tuborg Havn ? Jeg kender Gasværksgrunden bag Svanemøllen som Toget passerer på vej til Nordhavn, er det det omtalte Gasværk, hvor Beholderen i dag og i de sidste mange år, har fungeret som Teater, op mod Østerbrogade og hvor Gasværksarealerne i dag er udlagt som Fodboldbaner og Idrætsarealer………..
  M.V.H. gb.

 5. Nej det er det ikke, det du snakker om er Østre Gasværk, StrandvejsGasværket lå nede i bunden af Tuborg, sammen med benzingasværket. Det blev lukket i 1983, og var revet ned et par år senere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.