maj 27, 2024

Vesterbros passage

Af Leif Ziegler

København ophørte i 1850’erne med at være en fæstningsby, og på det sted, hvor Vesterport havde stået, opstod der et hul, som man kaldte Vesterbros gab.

Efter man havde fjernet meget af volden, kom der til at være en stor plads, og der var en stor dæmning over stadsgraven, som førte ud til Frihedsstøtten og Vesterbrogade. Strækningen hed Vesterbros Passage.

Vesterbros Passage 1888 set fra Frihedsstøtten. Lidt til venstre, bag træerne ses National. Til højre med den lille kuppel, Panoptikon og den store kuppel bag Frihedsstøtten er en stor udstillings bygning

vesterbros-passage-1888

Til venstre ses Industriforeningens bygning. I baggrunden Panoptikon med kuplen. Til højre Centralhotellet og på næste hjørne ses National med flaget på toppen.


Ude på vold terrænet havde Georg Carstensen allerede i 1843 anlagt et Tivoli, og her på venstre side af passagen blev Industriforeningens bygning opført i 1872.

Industriforeningens bygning ca. 1875

industriforeningen-1875

Bagsiden af Industriforeningen 1967. Tivoli ses til venstre.

Den kommende Rådhusplads. Hoved brandstationen er bygget, og det er Vesterbros passage i forgrunden hvor trafikken går

den-kommende-raadhusplads

Rådhuspladsen 1965. Man ligger nye skinner ned, da sporvognsruten bliver lagt om.


Derefter kom hovedindgangen til Tivoli og restaurant Kisten, der blev afløst af Apollo teatret og Wivel, der kom til at hedde Wivex hvor Teddy Petersen spillede.

Wivex bygningen 1965

wivex-1965

Derefter kom restaurant Bræddehytten, som måtte vige pladsen for Bernstorffsgade gennemførelse, og så var der Panoptikonbygningen med den store kuppel. På denne venstre side var der en kæmpestor Industri-Landbrugs og Kunstudstilling i 1888

På højre side var Centralhotellet opført i 1874, og på det næste hjørne havde Hans Hansen, den såkaldte Hellig-Hansen opført National i 1880. Centralhotellet blev nedrevet og Richs huset opført. National, som gik helt hent til Jernbanegade, blev ombygget til National Scala.

Vesterbros Passage blev omdøbt til Vesterbrogade.

Som jeg husker det, så var der i Industriforeningens bygning foruden Restaurant Frascati også udstilling og salg af Brdr. Dahls produkter, med vandhaner m.m. Derefter kom Palladium, en stor flot biograf indrettet i den tidligere facade. Her var der en, der spillede på kinoorgel før forestillingen, og der var en danserestaurant kaldet Giraffen.

Palladium 1965. De spiller Cat Balou på 4. uge

palladium-1965

Så var der Pfaff symaskiner og en restaurant Stadil og et par små bygninger med Tivoli cafeen i den ene.

Tivoli Cafeen 1965


Der var så Citroën og Simca forhandler og Nordisk diesel ved hovedindgangen til Tivoli. Apollo teateret var bombesprængt 19. januar 1945, så det lå her ikke mere, men der var Viwex, hvor de spillede musik med Kai Mortensen, der blev transmitteret i Radioen som man kunne hører om aftenen der hjemme. På den anden side af Bernstorffsgade var halvdelen af Panoptikonbygningen brændt. Her var så opført en høj bygning, hvor der på bagsiden var en reklame for Star pilsener, hvor en stor flaske drejede, og stjerner rendte ned i et glas, som blev fyldt. På hjørnet var Arbejdernes Landsbank. Efter den høje bygning var banegraven foran Hovedbanegården. Her kunne man stå og se, når togene kørte fra banegården og få noget røg op i hovedet fra lokomotivet, hvis man stod lige over et af sporene. Her i banegraven var jeg også ude og se på en brandøvelse, hvor min far var med. Han stod og sprøjtede med noget vand, og det var lidt svært for ham at holde slangen med det store vandtryk. Han arbejdede på hovedbanegården på det tidspunkt og var med i noget beredskab.

På højre side var Richs huset og her på hjørnet lå Privatbanken. Her fik jeg mine første rejsecheck i 1960. På førstesalen lå restaurant Skandia, hvor Jørn Grauengaards orkester spillede om aftenen.  I starten af Vesterbrogade lå også en vinstue Den lille Hornblæser og herefter en ABC’s cafeteria. ABC havde cafeteriaer over hele byen, og min far var på et tidspunkt bestyrer af et par stykker af dem. På hjørnet af Axeltorv lå National Scala.

De restauranter jeg har beskrevet var lukket land for en Nørrebrodreng som mig, så dem fik jeg ikke oplevet indefra. Da National Scala lukkede, gik jeg ind og så på de tomme lokaler og fik da også reddet mig et par postkort fra det fine sted.

Postkort fra National Scala

national-scala-1

National Scala 1938. Til venstre Jernbanegade


Hele herligheden blev ombygget til stormagasin Anva. På modsatte side af Axeltorv var Axelborg blevet opført, og her kunne man købe biletter til D.F.D.S. ruter. Ålborg, Århus osv. Mig og min kammerat var inde og købe et par billetter fra Esbjerg til Newcastle i det nordlige England i 1962. Vi fik kun enkeltbillet til turen derover, så vi måtte selv finde ud af, hvordan vi kom hjem igen. Vi kom da hjem, men ikke den samme vej.

Relaterede fotos:

One thought on “Vesterbros passage

  1. Dejlig gennemgang af historien om Vesterbros Pasage, med grundlæggelsen af den nuværende bydel centreret omkring Vesterbrogade, den nuværende Rådhusplads, Hovedbrandstationen, Rådhuset der først blev færdigt i 1905, Tivoli og modsat, på den anden side af den nuværende Vesterbrogade, det nu nedrevne National Scala, med historierne om de omkringliggende bygninger. Tak for det.
    M.V.H. gb…………

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.