Af LSC

 

Jeg holder meget af, at betragte og besøge gamle huse. For mig er de en af forbindelserne tilbage til tiden ”før mig”. Derved udgør de en del af det psykiske fundament, som jeg føler, at jeg står på. Der er selvfølgelig mange andre ting og forhold, som også spiller en rolle i dette, men ”husene” er jo ifølge sagens natur bygget på faste fundamenter, og det er den ”fasthed”, som fascinerer mig, tror jeg.

Der er i øvrigt det ved de gamle huse, at de ikke alene kan træffes på museer – som udstillings-” genstande. – Nej, mange af dem står jo der ude i byerne – og på landet, og er endnu i daglig brug; – og er ikke netop dette oplivende, eller hvordan skal jeg udtrykke det? – På en gang at være både af museums-værdi og i brug – i ”levende live”! – –

Spændende! – meget!

Skulle vi tage af sted; – og se på et par stykker? – gamle huse!

Jo, – kom! – Tag med mig til Rudkøbing. I sommeren 1967 rejste jeg landet rundt flere gange; og Langeland var på rejseplanen.

Vi begynder stateligt på Gåsetorvet i byen. Se dette imponerende bindingsværkshus, som tydeligvis har stået i mange, mange år, så mange at stolper, bjælker og vinduer ikke mere er helt lodrette og vandrette. Men det står der – huset; og det bliver det nok ved med!

Statue af H.C Ørsted på Gåsetorvet

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nå, lad os gå lidt videre i byen. – Læg mærke til tre ting her: Et nærmest spontant / tilfældigt anbragt gavl-vindue oppe i huset til venstre; og se huset til højre, hvordan det bestemt ikke følger gade linjen; eller hvad mener du om ledningsmasten / lygtepælen, der faktisk står ude i rendestenen?

Rudkøbing gademotiv

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Billede nr. 3 kan jeg slet ikke stå for. Se det lille 1-etages hus midt i billedet i gadens højre side! – Det er som om, det siger: ”Jeg vil også være med”, og formår lige netop at stikke tag- og gavlspids ud på fortovet. – – Ak ja, spektakulært, fascinerende; – og så er dette sceneri ikke fra et museum, nej det er en levende og fungerende gade.

Vinkældergade

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Relaterede fotos: