Af LSC

 

Jeg er efterhånden kommet lidt op i årene! – Joh, jo, selv om jeg indvendig stadig føler mig ungdommelig, så afslører badeværelses-spejlet, at nogle flere år faktisk er indtruffet, – 68 er det rent faktisk blevet til. 

Dermed rangerer mine tanker sig nu ofte ind på sporet “Gamle dage”; og så er det jo oplagt, synes jeg, at sætte ord herpå på en hjemmeside, som netop hedder sådan: “Gamle-dage.dk“! 

Tilbage i midten af 1950’erne skete det ofte, at jeg og en kammerat cyklede en eftermiddagstur et sted hen i byen. “Byen” var i den forbindelse Vesterbro i København, så ofte gik det fra Enghave Plads ad Dybbølsgade, over Dybbølsbro, og ned til havnen – til Bryggen; og se her fremkommer en dengang ikke uvæsentlig detalje: “Bryggen” var for os, der boede på sjællandssiden, Kalvebod Brygge – eller, som gamle Vesterbro-ere sagde: “Kallebo’erne”, og ikke Islands Brygge. – Den lå jo “derovre på Amager”, som vi sagde!

 Men nu, set i “livets bakspejl”, kommer Islands Brygge alligevel op i “synsfeltet”! – Jo, for når vi sådan en eftermiddag var nået ned på havnen, havde smidt cyklerne og henslængt os på nogle kasser eller andet forhåndenværende, ja, så havde vi jo frit udsyn til den; – til Islands Brygge – lige derovre på den anden side af vandet.

Jeg tog ganske vist ingen billeder dengang i 12-13 års alderen. – Men jeg kan alligevel give dig en fornemmelse af “det, som vi så”. Jeg har nemlig i mit fotoarkiv et billede, som jeg har taget fra Langebro over mod Islands Brygge. Det viser Bryggen, mens der stadigvæk var erhvervs-skibsfart dertil; – der ligger et skib fortøjet derovre, kan du se. Der er tillige nogle kraner og nogle oplagspladser. Jeg kan ikke huske, og kan heller ikke på fotoet se, hvad det er, som ligger derovre.

Fotoet er et oparbejdet ældre lysbillede, optaget langt senere og handler oprindeligt om noget andet; – nemlig om DSB’s juletræstog i december 1967. Men det fortrænger jo ikke det skønne “Islands Brygge-sceneri”.

Relaterede fotos: