juni 14, 2024

En cykeltur til Bryggen

Af LSC

 

Jeg er efterhånden kommet lidt op i årene! – Joh, jo, selv om jeg indvendig stadig føler mig ungdommelig, så afslører badeværelses-spejlet, at nogle flere år faktisk er indtruffet, – 68 er det rent faktisk blevet til. 

Dermed rangerer mine tanker sig nu ofte ind på sporet “Gamle dage”; og så er det jo oplagt, synes jeg, at sætte ord herpå på en hjemmeside, som netop hedder sådan: “Gamle-dage.dk“! 

Tilbage i midten af 1950’erne skete det ofte, at jeg og en kammerat cyklede en eftermiddagstur et sted hen i byen. “Byen” var i den forbindelse Vesterbro i København, så ofte gik det fra Enghave Plads ad Dybbølsgade, over Dybbølsbro, og ned til havnen – til Bryggen; og se her fremkommer en dengang ikke uvæsentlig detalje: “Bryggen” var for os, der boede på sjællandssiden, Kalvebod Brygge – eller, som gamle Vesterbro-ere sagde: “Kallebo’erne”, og ikke Islands Brygge. – Den lå jo “derovre på Amager”, som vi sagde!

 Men nu, set i “livets bakspejl”, kommer Islands Brygge alligevel op i “synsfeltet”! – Jo, for når vi sådan en eftermiddag var nået ned på havnen, havde smidt cyklerne og henslængt os på nogle kasser eller andet forhåndenværende, ja, så havde vi jo frit udsyn til den; – til Islands Brygge – lige derovre på den anden side af vandet.

Jeg tog ganske vist ingen billeder dengang i 12-13 års alderen. – Men jeg kan alligevel give dig en fornemmelse af “det, som vi så”. Jeg har nemlig i mit fotoarkiv et billede, som jeg har taget fra Langebro over mod Islands Brygge. Det viser Bryggen, mens der stadigvæk var erhvervs-skibsfart dertil; – der ligger et skib fortøjet derovre, kan du se. Der er tillige nogle kraner og nogle oplagspladser. Jeg kan ikke huske, og kan heller ikke på fotoet se, hvad det er, som ligger derovre.

Fotoet er et oparbejdet ældre lysbillede, optaget langt senere og handler oprindeligt om noget andet; – nemlig om DSB’s juletræstog i december 1967. Men det fortrænger jo ikke det skønne “Islands Brygge-sceneri”.

Relaterede fotos:

LSC

Blandt mange aktiviteter er, at jeg skriver noveller, som jeg udgiver på forlaget SAXO.com som "e-bøger". Jeg kalder dem "hurtig"-noveller, fordi de kan læses helt til ende på meget kort tid, men alligevel indeholder både spænding og overraskelse. Jeg skriver under forfatternavnet: "Leif Antskov"; og mine hidtidige udgivelser kan ses på dette link: leifantskov Vigtigt! - Når du har kigget på Leif Antskovs hjemmeside, og vil tilbage her til "Gamle Dage"-sitet, gør du det ved at klikke på venstre-pilen oppe i skærmbilledets øverste venstre side!

View all posts by LSC →

4 thoughts on “En cykeltur til Bryggen

 1. Hej LSC

  Velkommen til gamle-dage.dk 🙂

  Dejlig lille fortælling om din cykeltur, hvor du tog et herligt billede af Islands brygge

  GB kan fortælle dig hvilke bygninger og sager der er på billedet

 2. Minder, minder, minder, de skal bare kaldes frem og nostalgien vil bundfælde sig, med alt vi troede vi havde glemt. Dit dejlige billede af Toget, over Jernbanebroen, langs Langebro fra Islands Brygge, viser ganske rigtigt transporten fra sporene langs Islands Brygge, de strækker sig langs hele Havnen, ud til det daværende Cold Store Frysehus, ligeledes på langs af Islands Brygge, forbi Soyakage Fabrikkenn, Joseph Levin`s Oplagsplads for genbrugsmaterialer, Metal, Klude, Aviser, m.v., beboelssejendommene på Amagersiden, med en Afkørsel mod Kastrup, den gamle Amagerbane, ad Reykiervikgade, forbi F.D.B.`s hovedsæde og over Fælleden, forbi Artellerivejens Kaserne og Serums Instituttet til Amager Fælledvej. På vandsiden viser dit billede Carl Nielsen`s hovedkontor mod Langebro, der stadig eksistere, nu ved Havnebadet,det viser deres Kraner og oplagspladser for Sand og Grus, som Sandsugere, Skibe, ankom med i en lind strøm og blev losset af. Nabo til dem var Alfred Christensen`s Kul og Koks Kompagni med deres Havnekraner, hvis Skinner, sammen med tog skinnerne,
  lå langs hele Havnen på Islands Brygge, De fire K.K.K.K. var jo nok den dominerende Kulvirksomhed på havnen, Københavns Kul og Koks Kompagni, før man nåede ud til Soyakagefabrikkens Pakhuse, Adm`s bygning og Siloer, de nuværende Mondæne beboelser og kontor bygninger, alt dette mellem havnen og Islands Brygge.
  Du skriver om Islands Brygge og dine oplevelser, som jeg ville skrive om Kalvebod Brygge på den anden side af Vandet,hvad lå der der? O.K. Hotel Europa kom til, fortæl, fortæl, jeg kendte Ingerslevagade med Tuberkulosestationen og Arbejdsformidlingen med Sortbørs Cigaretpapir og Ure langs Hovedbanegårdens Rarangerterræn , jeg kender Halmtorvet med Fragtmandshallerne og livet der, Søndre Boulevard, Vesterbrogade, Istedgade, Enghave Plads, den Kommunale Badeanstalt der, indgangen til Carlsberg m.v., Vigerslev Alle mod Toftegårds Plads, Vestre Fængsel, (UDEFRA), det gamle Fisketorv i Sydhavnen, Dybbelsbro og Slusen med Fiskeriet, men Sjællandssiden ? Jeg var jo Amagerkaner, Fra Islands Brygge, de første år i Valby, og kiggede nysgerrigt, men forsigtigt på Sjælland og i der havde det hele, Socialkontore, Sygekasser, Skattekontorer, O.K. vi havde Anva men det var dyrt, så Bryggens Herremagasin! Alt det rejste vi til, over Broen med Linie 4, de gode gamle Sporvogne.
  Hvad er der med os fra 1943 ?

 3. Hej GB! – Tak for din meget fine og detaljerede redegørelse. Du slutter med at spørge: Hvad er der med os fra 1943? Det er åbenbart også dit “entre”-år i denne verden? – Tja, – jeg tror, at der grundlæggende er det med os, at vi nu er nået så langt hen i vores forløb, at mængden af erindringer ganske enkelt er blevet så stor, at vi ikke kan eller vil lade den ligge upåagtet og ubearbejdet. – – Med andre ord: Det giver mening og trivsel – i hvert fald for os selv – at fortælle om minderne; – og så kunne det måske også vække andres interesse. Det håber jeg.

  “Fortæl, fortæl”, skriver du. Det kan du tro, jeg vil! – – Gerne. Jeg vender snart tilbage her med det. Lige nu koncentrerer jeg mig om, at studere manøvrerings-måderne her på hjemmesiden.

  M.v.h. LSC

 4. Hej igen L.S.C.
  Jeg glæder mig til en beskrivelse af dine tiltag i verden som `Ærkekøbenhavner`, Vesterbro dreng, de ture du har været på m.v., det der har ´Brændt`sig fast i baghovedet på dig og som også tager mig tilbage, for at genopfriske mine oplevelser, med dig, i vores by, KØBENHAVN.
  Dit Tog/Bro billede, er et Københavnerbillede, se nu bare hvad det afstedkom af minder, mine år på Islands Brygge, begyndende i Valby på Skyttegårdsvej i Valby, som `gennemrejsende` på Vesterbro, mine første år på Lykkebo Skolen`s lille skole i Valby, helt derude, indtil starten på Amagerbro Skolen på Amager Fælledvej i 5. klasse, de daglige ture med linie 4 fra Islands Brygge, til Tietgensgade linie 10, turen gennem Vesterbro til Toftegårds Plads, skiftet til bus 21 til Lykkebovej og retur efter skoletid i flere år, den tomme lejlighed i Valby og turen til Bedsteforældrene på Bryggen, Jo`, jeg har knagme også minder fra Vesterbro,København !!!!
  P.S. Du startede dit første indlæg foran dit Badeværelse Spejl så det måtte jeg også prøve, gennem min lejlighed, forbi mine Model Biler, mit Model Tog i str. Large, Damp selvfølgelig, alle mine Hobby Bøger, studie objecter, realisationen af årtiers drømme, Foto apperater, Ure, Møbler m.v., realisationen af ungdommens sværmerier foran København`s forretninger, alt dette alle de andre også har, og minderne om alt det et liv har påbudt en at skille sig af med! Jeg nåede Badeværelset og Spejlet og hvad så jeg så, det jeg plejer at se, mig selv som kun jeg kender mig, endelig ved at være Voksen, Moden hedder det jo, det håber jeg efterhånden, men også et menneske, rig på oplevelser, om ikke på andet, og for `ever after`, ubændigt nysgerrig efter udviklinger i alle retninger, hovedet fyldt med minder, en smule brugt, men godt brugt og livskraftigt, der er jo længe til år 2043, men det bliver nu spændende, stadigt at huske tilbage på LIVET, det vi har set,det vi har oplevet, det vi har til fælles, vores Kultur, vores udvikling, vores verden med H.C. Andersen i mente og Salmevers fra skoletiden, vi kender ikke nødvendigvis hinanden Fysisk, men vi kender hinanden indefra, Kulturelt, Genetisk og oplevelsesmæssigt, fra vores fælles Barndom og vores Voksenliv, hvor forskellige vi end er og har udviklet os, hver for sig.. Velkommen verden, du er ny igen i morgen men min og din, udviklet fra i går………..Jeg må løsrive mig fra det Spejl !
  M.V.H. G.B.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.