december 1, 2023

Huse på museum – og udenfor

Af LSC

 

Jeg er nok lidt af en ”nørd”, hvad angår gamle huse. I hvert fald interesserer de mig meget. Især beundrer jeg bindingsværkshusene. Denne form for byggeri, hvor man dengang kombinerede den klassiske træhus-konstruktion med det de da ”nymodens” mursten!

Husets grund-”skelet” var endnu træstolperne og –bjælkerne, men til understøttelse heraf var det jo så, at man udfyldte ”hullerne”, hvis man kan sige det sådan, med mursten og mørtel. Dette giver efter min mening et helt særligt udseende og en speciel stemning, vil jeg sige, omkring huset!

’ – – – og så kan jeg, som jeg før har været inde på, godt lide, at rigtig mange af disse bygninger den dag i dag befinder i et endnu levende miljø, ude i de nutidens bybilleder. Men som supplement hertil, er det bestemt også en oplevelse at kigge på de af bindingsværkshusene, som er i en slags otium, – altså på museerne, som vi heldigvis har flere af her i landet.

’ – – – og for nogle af disse huses vedkommende kan man ikke på deres blotte udseende afgøre, om man står ved et ”levende” hus eller ved et museumshus. – Se nu blot de to fotos, som jeg har udvalgt fra mit fotoarkiv! – Kan du ud fra dem afgøre det spørgsmål? – Altså, hvilket hus (foto 1 eller 2) er det ”levende” og hvilket er fra et museum?

Prøv at gætte! – Jeg ved det selvfølgelig; – og jeg skal nok give svaret senere.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

bindingsvaerkshus-2

Relaterede fotos:

LSC

Blandt mange aktiviteter er, at jeg skriver noveller, som jeg udgiver på forlaget SAXO.com som "e-bøger". Jeg kalder dem "hurtig"-noveller, fordi de kan læses helt til ende på meget kort tid, men alligevel indeholder både spænding og overraskelse. Jeg skriver under forfatternavnet: "Leif Antskov"; og mine hidtidige udgivelser kan ses på dette link: leifantskov Vigtigt! - Når du har kigget på Leif Antskovs hjemmeside, og vil tilbage her til "Gamle Dage"-sitet, gør du det ved at klikke på venstre-pilen oppe i skærmbilledets øverste venstre side!

View all posts by LSC →

3 thoughts on “Huse på museum – og udenfor

 1. Hvis jeg skulle gætte, så måtte det blive billede nummer 2 som det levende. Det er mest på grund af gade belysningen, for ellers er der ikke rigtig noget der røber det.

  Jeg vil også gætte på at billede nummer 1 er fra den gamle by i Aarhus? Jeg har været der en enkelt gang, og der er der en del af den slags huse og gader som på billedet..

  LSC, har du været i den gamle bydel i Dragør? Der er virkelig meget at kigge på i den dur

 2. Jo ! Jeg deler skam dine synkrasier, der er jo noget særligt over de gamle By Billeder, en hygge, tryghed og tæthed, der automatisk stemmer sindet i overensstemmelse med datidens `slow Living`, Vognhjuls rumlen på Brosten, Sterinlys og Hanegal. De manglende moderne bekvemmeligheder, må i dag ses som et tilkøb til nostalgien, der svarer til, da man selv boede i datidens Kolonihaver, uden Vand og El og med `lokum`i baghaven. Set med nutidens øjne var det selvfølgelig meget upraktiskt og kun få nutidsmennesker oplever det liv (Petroleumslamper, Primus og Sivebrønd), men for os der har oplevet det, går det aldrig i glemmebogen, det står til stadighed som rammen om den tætte familie og fællesskabet (uden T.V. og P.C.).

  Skulle jeg gætte med på dine billeder, måtte også jeg støtte Adnin i valget af billede nr. 2, selv om Nedløbsrørene og Tagrenderne på billede nr.1 og Gaslampen på samme, har tendens til at forvirre begreberne, da der kun er Nedløbsrør på Købmandens Bygning på billede nr.2.

  P.S. Hvem husker ikke Ferierne på landet, Småbyerne, Husmandsstederne med Stald og Dyr og Lader med Maskiner og fremmede Redskaber, afhentningen i Hestetrukket Jumpe fra Toget, Rådhusene på Torvene, de Toppede Brosten og BINDINGSVÆRKSHUSENE…..

 3. Tak for jeres bud! – Jeg er helt enig med jer om, at hvis man alene kigger på selve husene, så er det umuligt at afgøre hvilket hus, som er det levende og hvilket, der er fra et museum.

  Næh! – Som også I har gjort, må man ty til omgivelserne – f.eks. gadebelysning; eller måske en parkeret cykel, – nej, det går ikke, der er jo sådan cykel på begge fotos! – Men hvad så med billede 2’s købmandsbutik derhenne til venstre med varer ude på fortovet? Det må da være et ”levende” miljø – ikke? – Njah!

  Jamen – I Guder! Hvad gør vi?

  Jo, nu skal I se. Der er et enkelt forhold, som man ikke lige lægger mærke til i første omgang; det gjorde jeg faktisk heller ikke selv, da jeg udvalgte billederne; det er: På foto nr. 1 er der malet gule ”nutidige” (hvis jeg må sige sådan om 1967) P-forbudsstriber på kantstenen til venstre i billedet!

  Nå, nu skal I se: Det bliver de gule P-forbudsstriber, som kommer til at levere svaret. Disse er nemlig ”nutidige”, og viser altså det ”levende” bybillede. På en togfoto-rejse i juli 1967 tog jeg mig også tid til af fotografere andre ting end tog, sådan som her i den gamle smukke del af Ribe! – – Dermed har jeg så også afsløret, at foto nr. 2 er museums-billedet.

  Admin: Du nævnede Den Gamle By i Aarhus. Så på sin vis var du lidt på rette spor. Foto nr. 2 er derfra. Det viser Søndergade derinde. Det var en eftermiddag nu her i Juni i år, at jeg slappede af et par skønne timer der i forbindelse med, at jeg var til undersøgelser og konsultationer i nogle dage på Universitetshospitalet, som ligger lige ovre på den anden side af gaden – (Viborgvej). Her havde jeg lige fået nogle gode svar; og så var jeg og mit ”nostalgi-gen” i godt humør, og lige i rette stemning til at gå de to-tre hundrede meter fra hospitalet over til Den Gamle By. Alt i alt fik jeg taget mange gode museumsbilleder den dag.

  Med hensyn til Dragør – Admin: Så har jeg endnu ikke koncentreret mig om den i så høj grad som den givetvis fortjener. Men det kunne jo komme! – For så vidt angår ”ferierne på landet” – GB: Jo, jeg har også mange glade sommerminder fra 1950’erne fra et husmandssted på Als, hvor jeg og familien netop blev hentet med hestevogn fra toget fra trinbrættet Sarup eller fra færgen i Mommark. – – Tak fordi du fik vækket den erindring hos mig! – Jeg vil straks kigge efter billeder fra dengang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.