Af LSC

 

Jeg er nok lidt af en ”nørd”, hvad angår gamle huse. I hvert fald interesserer de mig meget. Især beundrer jeg bindingsværkshusene. Denne form for byggeri, hvor man dengang kombinerede den klassiske træhus-konstruktion med det de da ”nymodens” mursten!

Husets grund-”skelet” var endnu træstolperne og –bjælkerne, men til understøttelse heraf var det jo så, at man udfyldte ”hullerne”, hvis man kan sige det sådan, med mursten og mørtel. Dette giver efter min mening et helt særligt udseende og en speciel stemning, vil jeg sige, omkring huset!

’ – – – og så kan jeg, som jeg før har været inde på, godt lide, at rigtig mange af disse bygninger den dag i dag befinder i et endnu levende miljø, ude i de nutidens bybilleder. Men som supplement hertil, er det bestemt også en oplevelse at kigge på de af bindingsværkshusene, som er i en slags otium, – altså på museerne, som vi heldigvis har flere af her i landet.

’ – – – og for nogle af disse huses vedkommende kan man ikke på deres blotte udseende afgøre, om man står ved et ”levende” hus eller ved et museumshus. – Se nu blot de to fotos, som jeg har udvalgt fra mit fotoarkiv! – Kan du ud fra dem afgøre det spørgsmål? – Altså, hvilket hus (foto 1 eller 2) er det ”levende” og hvilket er fra et museum?

Prøv at gætte! – Jeg ved det selvfølgelig; – og jeg skal nok give svaret senere.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

bindingsvaerkshus-2

Relaterede fotos: