maj 27, 2024

Kongens have

Af Michael Bonnevie

 

Det er om at udnytte det gode efterårsvejr, og da jeg alligevel havde et ærinde ved Strøget, så smuttede jeg en tur i Kongens have.

Kongens have skulle efter sigende være den mest benyttede park i København, og det er til at forstå, når man ser hvor smuk den er, med Rosenborg slot som kransekagefigur, som taget ud af et eventyr.

dsc_1344

dsc_1300

For at få mest ud af turen, valgte jeg at gå hele parken rundt i yderkanten, for derefter at skrå igennem i midten. På den måde fik jeg alle de små listige steder med, som gemmer sig rundt omkring.

dsc_1325

dsc_1323

Man kunne også komme ind på slottet, men valgte at stå over denne gang. Det er rart at have noget at komme tilbage til.

dsc_1311

dsc_1315

Muligvis er det i efteråret eller om foråret der er rarest i haven, da man på den måde undgår et mylder af solbadende mennesker på plænerne.

dsc_1342

dsc_1308

Wikipedia om Kongens have og Rosenborg slot

Kongens Have, også betegnet Rosenborg Slotshave, er Københavns mest benyttede park. Den blev anlagt i 1606 samtidig med at Rosenborg Slot blev opført.

Christian 4. beordrede et større stykke jord ryddet for huse og haver for at bygge et lysthus og anlægge en have, der skulle forsyne hoffet med blomster, frugter og grøntsager. I 1600’erne var barokstilen populær, og Kongens Have blev indrettet med lindealléer, der fik navne som Damegangen og Kavalergangen.

Haven er hjemsted for mange forskellige skulpturer. Blandt andet en række nyligt opsatte skulpturer af sten og metal.

Rosenborg slot er et slot i centrum af København. Slottet blev oprindeligt bygget som lysthus efter ordre fra Christian IV 1606-1607 i en nyanlagt park, Kongens Have, uden for Københavns volde. Med udvidelser i 1613-1615, 1616-1624 og igen i 1633 blev det det pragtslot, vi kender i dag, og som var bolig for kongerne frem til 1710. Det er opført i nederlandsk renæssancestil, der var moderne på den tid.

I dag er det et kulturhistorisk museum, De Danske Kongers Kronologiske Samling, der fortæller de danske kongers historie gennem 300 år fra Christian 4. omkring 1600 til Frederik 7.s død 1863 og udstiller de danske kronregalier og kronjuveler.

Link til Rosenborg slot

 

Jeg sad og så X factor i går, og der faldt jeg over en sang der hedder Kongens have. Syntes egentlig den er ret god, og da man ser haven i videoen, så passer den meget godt ind..

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

One thought on “Kongens have

  1. Pragtfuld gennemgang af Kongens Have !
    `Den`er bestemt et besøg værd, og så så tæt på Nørrevold og Gothersgade mod Kgs. Nyorv, København gemmer også her på besøgsværdige `gemmer`, overfor Botanisk Have, der er ny renoveret og til den modsatte side, Israls Plads, med de exoiske Butikker, der byder Gourmander på oplevelser ud over det sædvanlige……..

    Kongens Have, med Rosenborg Slot der knejser i Parken, er perlen i en rundgang på kanten af Østerbro, en Kongelig Residens med rundvisninger og ikke at forglemme, `Skatkammeret`, der rummer de Kgl. Regalier, der jo nok er et nærmere studie værd. Selve Parken er et yndet tilflugtssted, specielt i Sommermånederne, hvor allehånde aktiviteter udspiller sig på de flotte Plæner………….

    Tusind tak for de flotte stemningsbilleder, der mere end noget motivere til til en nøjere gennemgang af de mange faciliteter på stedet…….

    M.v.h. gb……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.