Af Michael Bonnevie

 

Julen har atter engang indfundet sig i det ganske land, og traditionen tro, så bliver der julet igennem på gader og stræder. Jeg oplever at jule skruen, år efter år får et ekstra vrid, så man ikke er i tvivl om at det er jul.

Det er ikke mange år siden, at det var lidt af et sjældent syn, at opleve deciderede julemarkeder i indre by, men nu er der stort set et marked på de fleste torve og åbne pladser langs strøget. Markederne minder meget om hinanden, og jeg kan godt have dem mistænkt for at have samme leverandør? Det er de samme varer og boder, og de bærer et præg af noget tysk over sig, med Gluhwein (gløgg) og i den dur..

jul-i-byen-2015-83

Jeg er stor fan af julen, men jeg er så småt begyndt at have det svært med den åbenlyse ‘handel’ af julens budskab overalt. Det er ikke for folks blå øjnes skyld, at der er et så massivt juleri, men snarere for cold cash..

Markederne er nu hyggelige nok, men måske skulle der skrues en anelse ned for gyngerne og karrusellerne, og i stedet, fokuseres lidt mere på ‘vores’ måde at holde jul på.. I disse tider er det ikke nemt, det ved jeg,- da vi er under indflydelse udefra, og det må nødvendigvis farve vores måde at gøre tingene på. Men’ det er jo netop derfor vi skal holde fast i traditionerne, da det er det særpræg, turisterne kommer til Danmark for at se, og ikke et tysk marked, eller hvad de nu måtte finde på.. Udvandet må vist være dagens nøgleord..

jul-i-byen-2015-69

jul-i-byen-2015-73

Billederne er skudt håndholdt, med Nikon D600 med Sigma 50mm f.14.. Lidt af en udfordring med det svindende lys. Jeg måtte forholdsvis højt op i ISO, med dertil hørende billedstøj. Derudover kom Blænden ikke meget over 3, hvilket gav mig et meget lille skarpheds felt at arbejde i.. Jeg valgte at se næsten bort fra lysmålingen på en del af billederne, da de var noget underbelyst, og jeg ville ikke gå på kompromis med lukkerhastigheden. Billedstøj og den slags kan heldigvis rettes en del i Lightroom efterfølgende..

Relaterede fotos: