Juleri i indre by

Af Michael Bonnevie

 

Julen har atter engang indfundet sig i det ganske land, og traditionen tro, så bliver der julet igennem på gader og stræder. Jeg oplever at jule skruen, år efter år får et ekstra vrid, så man ikke er i tvivl om at det er jul.

Det er ikke mange år siden, at det var lidt af et sjældent syn, at opleve deciderede julemarkeder i indre by, men nu er der stort set et marked på de fleste torve og åbne pladser langs strøget. Markederne minder meget om hinanden, og jeg kan godt have dem mistænkt for at have samme leverandør? Det er de samme varer og boder, og de bærer et præg af noget tysk over sig, med Gluhwein (gløgg) og i den dur..

jul-i-byen-2015-83

Jeg er stor fan af julen, men jeg er så småt begyndt at have det svært med den åbenlyse ‘handel’ af julens budskab overalt. Det er ikke for folks blå øjnes skyld, at der er et så massivt juleri, men snarere for cold cash..

Markederne er nu hyggelige nok, men måske skulle der skrues en anelse ned for gyngerne og karrusellerne, og i stedet, fokuseres lidt mere på ‘vores’ måde at holde jul på.. I disse tider er det ikke nemt, det ved jeg,- da vi er under indflydelse udefra, og det må nødvendigvis farve vores måde at gøre tingene på. Men’ det er jo netop derfor vi skal holde fast i traditionerne, da det er det særpræg, turisterne kommer til Danmark for at se, og ikke et tysk marked, eller hvad de nu måtte finde på.. Udvandet må vist være dagens nøgleord..

jul-i-byen-2015-69

jul-i-byen-2015-73

Billederne er skudt håndholdt, med Nikon D600 med Sigma 50mm f.14.. Lidt af en udfordring med det svindende lys. Jeg måtte forholdsvis højt op i ISO, med dertil hørende billedstøj. Derudover kom Blænden ikke meget over 3, hvilket gav mig et meget lille skarpheds felt at arbejde i.. Jeg valgte at se næsten bort fra lysmålingen på en del af billederne, da de var noget underbelyst, og jeg ville ikke gå på kompromis med lukkerhastigheden. Billedstøj og den slags kan heldigvis rettes en del i Lightroom efterfølgende..

Relaterede fotos:

3 thoughts on “Juleri i indre by

 1. `Nu er det Jul igen`. Selvfølgelig giver jeg dig ret Admin, det er `POPPET OP` og selvfølgelig er det kommercielt, men i dag, hvad er ikke i `Mammon`s` tjeneste. Om det er smagfuldt eller ej, tjener det dog til at understrege højtidens specielle stemning i Byen, der jo også er med til at understrege købsinteresser i Julemåneden, hvor Næringsdrivende i mængder af forretninger i Byen ser Årets mest indbringende tid, Juletiden……….
  Er det ikke det Overdådige og Overflødigshornets `velsignelser`, det at andre `pynter` Byen for os, med Gran og Nisser, der får os selv i stemning når vi tager en tur i Byen, en stemning vi gerne beholder på Hjemmefronten, suppleret med Gran og Kravlenisser, mere end `Julens Budskab`, der forhåbentlig stadig ligger under overfladen, som glæder os, i vores `KULTUR`, det der også inkluderer Flæskesteg og And med `Ris A`la`Mande` d. 24./12., og Julefrokost på `JESU`s`Fødselsdag d. 25./12………….
  Det der er lejret i de fleste Danskere fra Barnsben fra de traditionelle ture i den lokale `Kirke` som stadig er en del af den `Gamle Danske Kutur`….

  M.v.h. gb………….

  1. Jeg vil heller ikke gå på kompromis, med juleudsmykning og krims og krams, -men det er bare som om at vi glemmer det Danske særpræg i alt juleriet. Det er desværre nok meget svært at ændre, da man kan konstatere at julen bliver mere og mere ‘amerikaniseret’ så det løb er nok kørt.. Halloween, Black friday, Valentines Day mv. er gode eksempler på dage vi har taget til os. Det varer nok ikke mange år, førend vi også skal fejre Thanksgiving..

 2. Hej!

  Jeg har et par gange været forbi dette dejlige indlæg, som i den grad emmer af jul – og som, føler jeg, opbygger en helt særlig ro i mig. Jeg kan godt lide billederne af de mange salgsboder. Disse scener minder mig om pladsen foran Aarhus hovedbanegård i dagene op mod jul. Jeg oplevede den for et par år siden tre dage før juleaften. Der er ikke nær så mange boder dér, som det vi ser her på ADMIN’s fotos; men trods det, fornemmede jeg dengang derovre den samme “jule-ro”-stemning.

  God Jul.

  LSC

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.