Af Michael Bonnevie

 

I rigtig mange år har jeg gået igennem Eberts villaby, på vej til træning. Jeg bor kun et stenkast fra den den lille enklave, der kliner sig inde i mellem Englandsvej, Amagerbrogade og et par sideveje.

Villabyen er ikke stor, men stor nok til at man føler man er et helt andet sted, end midt på Amager hvor der ellers kun er “normalt etagebyggeri” uanset hvorhen du ser.

En af kendetegnene ved villabyen, er det centralt beliggende springvand som står på en lille plæne om kranset af et lavt hegn.

DSC_0834 DSC_0832

Jeg vil tro man kan gå alle gader igennem på et kvarters tid, så det er et meget komprimeret område der er tale om. Herinde i den lille oase, finder vi flere utroligt flotte villaer som snildt måler sig med dem man finder på Strandvejen.

DSC_0831

Som man kan se på billedet nedenunder, så er vi lige kommet ind fra Amagerbrogade, og i bunden kan man svagt ane Englandsvej. Lidt fremme står springvandet som en slags rundkørsel..

DSC_0826

De næste par billeder er taget fra samme sted. Man kan godt fornemme at overgangen fra alm. boligbyggeri til villaby er meget abrupt..

DSC_0829 DSC_0828

DSC_0830DSC_0835DSC_0836DSC_0838

Det hele er meget overskueligt.. Går man i de inderste gader i villabyen, og hører fuglene synge, og folk klippe græs mv. så er illusionen komplet!

Her er vi ude ved Amagerbrogade, og det er her jeg går igennem til dagligt..

DSC_0839

Fra Wikipedia om Eberts villaby

Eberts Villaby er et villaområde på Amager.

I 1894 købte Hermann Ebert et nedlagt landbrug på Amager, udstykkede det, lavede et springvand i midten og et dertil hørende vandværk på det højeste punkt og begyndte så at bygge villaer og lejligheder, som blev solgt til københavnske højtstillede borgere.

Husene har navne og stil efter forbilleder som Rosenborg, Rosenvold, Hindsholm, Alfheim mv. Eberts egen pragtbolig fik navnet Sans Souci og ligner en minikopi af Kejser Franz Josephs jagtslot i Bad Ischl.

Villabyen ses i dag som værende det fornemmeste kvarter på Amager, og står som et grønt åndehul i et ellers meget tæt bebygget område mellem Englandsvej og Amagerbrogade i København.

Link til Ebertsvillaby med lidt historie mv.

 

Relaterede fotos: