Af Michael Bonnevie
Så kom turen endelig til Arbejdermuseet i Rømersgade 22. Forventninger var høje, og blev indfriet til fulde! Arbejdermuseet har alt det Bymuseet mangler. Som jeg skrev tidligere, så var jeg ikke imponeret over Bymuseets udstilling, da der var for meget video og for lidt indhold.
Arbejdermuseet har også videoinstallationer, men de er smagfuldt afdæmpet, og vægten er lagt på adskillige miljøer, lige fra køkkener med Madam blå og gamle gasmålere, over klasseværelser til fabrikker mv. Rigtig lækkert!
På en af etagerne er der en cafe, hvor det er muligt at købe kaffe med Rich’s. Det fik jeg desværre ikke smagt, så det har jeg til gode når jeg kommer derind igen.. Det er Rich’s der driks
Man kan for øvrigt medbringe sin egen madpakke, og nyde ved bordene med rød og hvidternede duge 🙂
Nedenunder ser man et udsnit af en tænkt gade, med butikker og udstillinger.
Her ses et udsnit af et klasseværelse. Man kan gå rundt i værelset, og for folk der har fået nok af skolen, skal rummet nok kunne frembringe myrekryb
Her ses bordet i en typisk stue, og fra Hjemmets almanak på bordet at dømme, så er vi i 1890-erne.
Her er vi i Arbejdermuseets festsal
Fra arbejdermuseet.dk
Glasloftet i Arbejdermuseets festsal stammer fra 1907. Det er malet i Jugend stil med en særlig tysk teknik kaldet “Hinterglas Malerei”. Da museet flyttede ind i 1982 bestod belysningen i festsalen af neonrør, hvilket var yderst skæmmende for det smukke loft. Som led i restaureringen blev neonrørene erstattet med de originale PH-lamper fra 1928.
På museet findes også en cafe og Ølhalle “1892” som er åbent fra 11-17.
Jeg fik desværre ikke taget billeder af stedet, men på nedenstående billeder som er fra museet, kan det tydeligt fornemmes at stilen er ført helt igennem.
Link til Cafe og ølhalle
Til sidst et kig ind i museumsbutikken, som er noget større end billedet antyder.
Arbejdermuseet er helt sikkert et af de bedste museer jeg har besøgt, og kan varmt anbefales.
Link til Arbejdermuseet
Wikipedia om Arbejdermuseet
Arbejdermuseet er et museum i København, der blev åbnet i 1983 af fagbevægelsen og lokale græsrodsbevægelser.
Museet holder til i Rømersgade i fagbevægelsens ældste forsamlingshus, som blev opført i 1879. Arbejdermuseets hovedformål er at vise dagliglivet for de københavnske arbejdere de sidste 150 år.
Finansieringen sker blandt andet af et statsligt bidrag, driftsstøtte fra Københavns Kommune og gennem støtte fra en mængde fonde, f.eks. Augustinus Fonden og Carlsbergs Mindelegat for Brygger J. C. Jacobsen.
Ledelsen af museet varetages af direktør Louise Karlskov Skyggebjerg og vicedirektør Hanne Abildgaard. Bag direktionen står en bestyrelse bestående af 6 personer med Marie-Louise Knuppert som formand.
Link til mit indlæg om Kulturnatten på Arbejdermuseet
6 replies on “Arbejdermuseet”
Alene ved at se dine Billeder Admin, er jeg tilbage i min barndom på Islands Brygge, med genkendelige Stuer og Køkkener, i det hele taget den stemning, der prægede det miljø der var på den tid, da der var `rigtige Arbejdere` til ! I forhold til dagens standart var det `fattige` forhold vi levede under, men kendte jo ikke andet, sådan var det jo bare den gang, den `Fine Stue`, med sin møblering , `Køkkenet`, med den Kolde Hane og manglen på et Badeværelse, var ikke en mangel man skænkede mange tanker, før det første Gaskomfur dukkede op, Gasvandvarmeren gjorde sit indtog og den første i opgangen præsenterede sin Ford Anglia……. Retiraderne var nedlagt, Badeanstalterne havde kronede dage og hos Købmanden blev man skrevet på Regning, man stolede på hinanden, Arbejderne stod sammen, men var Fagligt Aktiv og Venstre orienteret Social Demokrat, med selvbyggede Kolonihavehuse, Cyklerne i Cykelskurene, i Gårdene mellem Tørrestativerne og Skralderummene, Kakkelovnene blev udskiftet med Oliefyr og Dunsten af forbrændingen lå tungt i gaderne når efteråret satte ind…….. Jo, vi husker stadigt !!!!!!!!!
Tak skal du have.
M.v.h. gb.
Jeg håber du finder tid til et besøg på museet. Det er virkelig kræs, og man kan snildt få flere timer til at gå derinde 🙂
Som en lille krølle på historien, så er jeg nu ansat på Arbejdermuseet ca. 3 timer hver dag i en periode på 3 måneder indtil videre..
D. 31./7-2013 , så nåede jeg det sammen med min Kæreste og Admin !
Hvilken dejlig rundtur på Museet, man kunne få dage til at gå derinde, når først man er begyndt at opdage de utallige installationer, med Lyd, Billeder , Video og film Reportager der er at finde på alle etagerne , iblandet Gamle Dages interiør, med Beklædning og Møbleringer, og hele Køkkenmiljøer fra forskellige tidsaldre. Glemmes må ikke Museumsbutikken der bestemt også er et besøg værd……….
M.v.h. gb..