Af Michael Bonnevie

 

Lørdag d. 17 april 2010, fyldte Danmarks ældste the forretning A.C. Perch’s, 175 år.

Som de skriver på deres hjemmeside: Perch genåbner silkevejen.

Jeg er ikke den store te nyder, men det er min kæreste til gengæld. Hun foreslog vi lagde vejen omkring Kronprinsensgade 5, i det indre København,  for at se om ikke der skulle være noget at lure på i anledningen af dagen.

Som vi også regnede med, så havde forretningen gjort noget særligt ud af dagen. Vi blev mødt af en masse glade mennesker, der ligesom os ville ind og se “silkevejen” genåbnet..

I baggården til te butikken var opslået et telt, med Østens lyde og farver, hvor man kunne smage på de forskellige te sorter og nyde bandet som spillede op til fest. Butikkens ansatte og medhjælpere var alle klædt i eksotiske gevandter, og mange var malet mørke i hovedet for at ligne arabere. Ret morsomt faktisk 🙂

På gaden foran butikken lå der 2 store kameler og tyggede gulerødder. Ved siden af stod et æsel med kurven fyldt af forskellige ting og sager som blev afleveret til de forbipasserende.

Læs mere på deres hjemmeside: Perch

dsc_1060
A.C.Perchs thehandel

Wikipedia om te

Te er en opkvikkende drik, et udtræk med varmt vand af te buskens blade. Te indeholder koffein og theophyllin. Koffeinen i te kaldtes tidligere tein.

Te fra te buskens blade bruges til fremstilling af fire slags te:

  • Hvid te er de helt friske skud på te busken, som plukkes tidligt på foråret, før te busken begynder at blomstre.
  • Grøn te er den te som dannes ved tørring af friskplukkede teblade.
  • Sort te er grøn te, der er knust og oxideret af luften. Ved oxidationen opnår tebladene den karakteristiske sorte farve.
  • Oolong te er en let oxideret grøn te, en slags mellemting mellem grøn te og sort te.

Iste er te, som serveres afkølet. Den efterlignes kunstigt.

Te produktion

Første tørring

Ved den første tørring fordeles tebladene på en rist, hvor de henligger i et halvt til et helt døgn for at fjerne fugt, og for at reducere vandindholdet med 60-70%. Tørringstiden afhænger af bladenes vandindhold, og hvilken region de kommer fra.

Rulning

Efter en første tørring ødelægges bladene for at frigive enzymer fra cellerne. Dette skete ved at rulle bladene så de gik i stykker. Nu til dags hakkes bladene eller skæres ud i ensartede stykker.

Oxidation

De enzymer, der frigives ved rulningsprocessen, begynder at oxidere tebladene i samme øjeblik, de kommer i kontakt med luftens ilt. Under denne proces skifter bladene farve fra grøn over gyldenbrun til sort. Sort te er oxideret fuldstændigt, mens oolong te kun er oxideret 30-60%.

Oxidationsprocessen kaldtes ofte fejlagtigt for fermentering.

Anden tørring

Oxidationen stoppes ved endnu en tørrings proces’, som foregår ved opvarmning.

Te der skal bruges i teposer er hakket fint eller malet.

Relaterede fotos: