maj 27, 2024

Kulturnat 2014

Af Michael Bonnevie

 

Prolog:

Jeg sad i går og tænkte tilbage på det seneste år, som for mig er fløjet afsted. Sidste år på samme tid, arbejdede jeg i Arbejdermuseet, og var derfor med til kulturnat derinde, og kort tid efter, ophørte min 6 måneders arbejdsperiode.

Det har været en fantastisk sommer i år, og i det hele taget har vejret i 2014 vejret fremragende, startende med et forår der nærmest af alt mindede om højsommer. Derfor har jeg også brugt en masse tid på udendørs sysler med og uden kamera.

Jo ældre jeg bliver, desto hurtigere syntes tiden at gå, hvilket er et meget mærkeligt fænomen, -da tiden jo er ens for alle? Da jeg var barn, kunne en dag føles afsindig lang, specielt op til højtider, men i dag er dagen overstået førend man nærmest slår øjnene op.

Nu er der så gået endnu et år, og kulturnatten skal atter fejres. Denne gang satte jeg mig for at forevige de ting jeg mødte på min vej rundt i indre København. Det kom lidt bag på mig, at jeg var nødt til at køre med ISO tider på op til 3200 for at få en chance for at håndholde uden de store rystelser af billedet. Jeg gik et stykke tid og overvejede hvordan jeg ville gribe det an, og kom frem til, at jeg for alt i verden ikke ville have for lave lukkertider, -så derfor kørte jeg på shutter/lukker program, og satte jeg en fast lukketid på 1/125. ISO lå imellem 1600 til 3200, og kameraet vælger selv blænde. Fordi der er så mørkt rundt i gaderne, så endte jeg ofte ud med at kameraet skulle helt ned på under f2 for at ligningen skulle gå op. Det betød også at der var meget lille dybdeskarphed at arbejde med, hvilket ikke er optimalt, men det fungerede nogenlunde for det meste.

Havde jeg gidet at slæbe kamerastativ med, så kunne jeg have lavet meget skarpere billeder osv. men til gengæld ryger spontaniteten sig en tur.

dsc_1504

Jeg fik gået en del kilometer på min tur rundt i byen, og hele seancen tog lidt over 2 timer. Turen startede ved Holmens kirke, hvor jeg stillede min cykel. Derefter gik jeg ned til strøget ved Storkespringvandet, og imod Rådhuspladsen. Jeg gik tilbage ad Skindergade og sidegader, og endte op på Kongens Nytorv. Jeg slog en bue udenom strøget tilbage til Holmens kirke. Gik forbi cyklen og hen til Christiansborg og Børsen, hvor jeg sluttede af ved et slags middelaldermarked.

Billederne er ikke lagt i rækkefølge!

dsc_1451

dsc_1455

dsc_1449

dsc_1433

dsc_1498

dsc_1506

dsc_1475

dsc_1491

dsc_1368

dsc_1382

dsc_1367

dsc_1363

dsc_1416

dsc_1404

dsc_1393

Epilog:

Det har været en rigtig lærerig oplevelse at fotografere Kulturnatten med håndholdt kamera uden flash. Hvad har jeg lært og kan tage med mig til næste gang? Jo, jeg vil nok hive min monopod med, og holde ISO så lavt som mulig, hvilket vil sige fra 800-1600 stykker. 3200 ISO er brugbart, -men man får meget støj på sine billeder. En del kan fjernes via redigering, men en gylden middelvej må være løsningen. Det er faktisk utroligt frustrerende ikke at have lys nok, og være tvunget til at gå på kompromis med billedkvaliteten. Jeg kunne have brugt Flash, men det giver et kunstigt lys, som i mange tilfælde er uønskede. Jeg kunne have brugt Flash som Fill in, og med rear curtain (Flash bliver fyret af lige førend lukkeren lukker i, i stedet for med det samme) På den måde kunne jeg have brugt lavere ISO, og samtidig have nogenlunde lukkertider og mere optimal blænde. Det vil dog ikke fungere på oversigtsbilleder og lignende, da flashen slet ikke kan nå ud i de afstande!

Mange af billederne mangler skarphed som ved dagslysfotos, og fungerer ikke optimalt ved stor opløsning. Heldigvis bliver støj og uskarphed mindre tydelig ved nedskalering, og kan derfor godt gå an som her, hvor alle billeder er ned skaleret til 2000 px. på enten højde eller bredde.

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

4 thoughts on “Kulturnat 2014

 1. KULTURNAT !

  Jeg var ikke selv med, men hvilken fornøjelse var det så ikke, at gennemse `dine` 88 Billeder fra din tur i Byen. En genkendelig tur i den indre By, med masser af liv og glade dage, til denne årlige tilbagevendende `happening`, med hundredvis af af åbent hus arrangementer, arrangeret med deltagelse af masser frivillige Københavnere. Den årlige mulighed for Borgere for et `in site` blik i Institutioner og mere Officielle Bygninger, Museer, forretninger m.v…….

  Tak skal du have Admin

  M.v.h. gb………..

 2. Jeg synes, du har fået nogle dejlige skud fra Kulturnatten, som jeg heller ikke deltog i. Det er frustrerende med for lidt lys, og den største kilde til problemer for mig ihvertfald. Jeg prøver hele tiden at finde løsninger og blive bedre på det tekniske, som ikke er min stærke side.

  1. De 2 ting som jeg umiddelbart ville sige er meget vigtige med for lidt lys er, høj ISO og hurtig optik! Jeg vil mene det er meget svært, for ikke at sige umuligt at lave aftenfotografering med optikker der ikke er hurtige nok. Selv bruger jeg typisk Sigma 50mm f1.4 og det er ikke altid helt nok. Hvis du eks. har en optik der har blænde fra 3.5 til 5.6 eller i den dur, så er der kun flash muligheden tilbage, da man ellers skal op i ISO tider der er helt urealistiske, eller så lave lukkertider at du ikke kan håndholde.

   Ellers skal du måske overveje at bruge stativ? Det er ikke så impulsivt, men til gengæld kan du lave sindssygt flotte aften billeder, uanset optik..

   1. Tak for god information. Det er dejligt, når folk gør en klogere 🙂 Jeg har brugt flash de gange, jeg har været ude i det. Jeg øvede en overgang. Det er desværre blevet for lidt senest. Men det kommer igen forhåbentlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.