Af Michael Bonnevie

 

Hvis man bor på Amager, så har man næppe overhørt debatten omkring Strandengen på Amager fælled.

D. 8 maj var der Folkering 2 om Amager fælled, netop på grund af By & Havns planer om at bebygge den over 5000 år gamle natur på fælleden, og potentielt skade en sart økologi med truede dyre og plantearter.

Meget af Fælleden er opfyld, men det oprindelige Amager havde en helt anden kystlinje for bare lidt over 100 år siden, og det er på noget af denne uberørte jord lige syd for Grønjordssøen og nord for Vejlands alle’, at der er planer om at opføre nye boliger.

Herunder ser man området hvor der er planlagt nye byggerier. Vi ser ca. imod Islands brygge og DR, fra et sted over Ørestaden. Den runde cirkel på billedet, ligger i krydset Vejlands alle’ og Ørestads boulevard.

Strandengen luftfoto af by og havn

På de 2 nedenstående billeder, kan man se Amagers oprindelige kystlinjer. Det er langs denne kystlinje at Strandengen ligger.

IMG_2083 IMG_2084

Fra Danmarks naturfredningsforening.

Området, der er i spil, har været en naturlig strandeng de sidste 5000 år. Arealet har aldrig været pløjet, bebygget eller påfyldt jord. Helt tilbage til jægerstenalderen var der strandeng og strandoverdrev her.
Det er et alt for betydningsfuldt areal at udpege til bebyggelse, mener Danmarks største grønne organisation, Danmarks Naturfredningsforening, der er bekymret for byggeplanerne.

Det vil betyde, at den sidste rest af oprindelig natur i Københavns Kommune forsvinder, oplyser Louise Holst Hemmingsen, formand for Danmarks Naturfredningsforening i København:

– København risikerer at miste en hel del sjældne arter og et stykke værdifuldt natur, som vi ikke har noget andet sted i kommunen – og som ikke vil kunne genskabes. Det kan sammenlignes med en kendt kulturarv, som hvis københavnerne fik tilbudt at flytte Rundetårn sten for sten for at blive genopført i Albertslund. Det ville aldrig lykkes. Rundetårn ville ikke bestå i sin form igen. Denne natur kan ikke flyttes og vil blive udryddet.

Læs mere her:

 

Biolog Hans Henrik Bruun viser, hvilke områder på Amager Fælled, der er biologisk interessante. Video fra Information.dk

Lokalhistoriker Jørgen Melskens fortæller, hvordan Amager Fælled har ændret sig

strandengen-amager-faelled-17

strandengen-amager-faelled-11

Jeg ville personligt være rigtig ked af, at sløjfe endnu en del af Amager fælled, som jeg og mine forældre før mig, har haft så meget glæde af. Et pusterum og sted til eftertanke, hvilket der syntes at blive mindre og mindre af som tiden går.

Ideen med indlægget var ikke at få taget billeder, men at sætte lidt fokus på den urbanisering som specielt Amager har været udsat for. Vi har rigeligt med nybyggeri på Amager, og bliver vi ved med at tilbygge i den hastighed som nu, så vil de mange små oaser med tiden forsvinde, og det kan vi ikke være bekendt, hverken over for os selv, eller de følgende generationer!

Jeg gik en lille tur på Strandengen, førend jeg satte kursen imod Kalvebod fælled. Endnu en af de utroligt smukke stykker natur på Amager.

Et godt skriv om Strandengen i Information

Link til Amager fælleds venner på Facebook

Her kan du som jeg og adskillige andre tusinde, skrive under på bevarelsen af Fælleden.

I skrivende stund, er vi oppe på 43197 underskrifter!

 

Relaterede fotos: