Af LSC

 

Kære læser!

Jeg er fuldt ud klar over, at det ikke er juletid nu. Så det er ikke af den årsag, at jeg bringer denne salme ”Dejlig er den himmel blå” på skærmen her i dette indlæg.

Næh. – men jeg kom tilfældigt i tanker om den den anden dag, da jeg et par gange var ude på altanen, og betragtede solnedgangen.

Den gode gamle julesalmes ord randt mig i hu: ”Dejlig er den himmel blå”, står der i dens første linje.  Men; – tænkte jeg med et.  Himlen er jo meget andet end ”BLÅ”.  Jo, den aften viste der sig alskens andre farver. – Men hovedsageligt var det den røde farve, der trængte sig på, og dækkede store dele af synsfeltet;  – –

’ – – og så var det jeg fik denne sprælske ide:

Jo, se jeg tænkte: Hvis jeg nu skriver en lidt anden tekst til denne dejlige melodi, så kunne jeg jo lade andre farver end den blå komme til deres ret.  Derfor skrev jeg en tekst, som alene beskæftiger sig med farver, – og slet ikke med Jul.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Salmens nu velkendte udgave er fra 1853, og med den velkendte melodi. Men allerede i 1810 skrev Grundtvig sin første udgave på ikke mindre end 19 strofer, som han 43 år senere omskrev og forkortede til de nærværende 7 strofer.

Dejlig er den himmel blå – første vers:

Tekst: N. F. S. Grundtvig, 1853
Melodi: J. G. Meidell, 1846

Dejlig er den himmel blå,
lyst det er at se derpå,
hvor de gyldne stjerner blinke,
hvor de smile, hvor de vinke
os fra jorden op til sig,
os fra jorden op til sig.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Dette er min nye tekst – to vers:

Dejlig er den himmel rød
Lyst det er at se dens glød
Hvor dens farve os betager
Og i sindet os behager
Drager os i al sin glans
Til en herlig glædens dans

 

Dejlig er den himmel grå
prise den vi ganske må
til den dunkelt dig har favnet
ind til noget du har savnet
som en drøm så stor og kær
er den for dig alting værd

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Tja, – hvis du har lyst, så se med på billederne her:

Foto nr. 1:  Den røde himmel i begyndelsen af solnedgangen.
Foto nr. 2:  Den røde himmel i slutningen af solnedgangen.
Foto nr. 3:  Den grå himmel en dag ved middagstid.

1 Dejlig er den himmel - - GD

2 Dejlig er den himmel - - GD

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Nå, måske synes du, at det er for fjollet – det her. Men – altså – jeg kunne ikke lade være med at lade mit indre amatør-”forfatter-gen” lege lidt med at skrive denne nye tekst til den velkendte melodi; – –

’ – – og ved du hvad?  Man har da lov at pjanke lidt en gang i mellem – ikke?

Jeg synes det, fordi så er det alt andet lige en smule nemmere at klare de mange udfordringer og problemer, som vi åbenbart i en jævn strøm skal belemres med.

 

M.v.h.  LSC

 

 

Relaterede fotos: