maj 27, 2024

Flådebesøg

Af Leif Ziegler

 

I 1962 kom der et stort krigsskib på besøg i København. Skibet lagde til på Langelinie og der blev adgang til skibet.

Det var under den kolde krig, og mange mennesker var tiltrukket af den store oplevelse, det ville være at komme ombord på det amerikanske krigsskib.

Det store krigsskib

langelinie-billede-nr1

Der var anbragt to landgangsbroer til skibet, hvor man gik om bor på den ene og fra borde på den anden. Jeg var kommet ombord og gik nysgerrig rundt og så på det militære isenkram. Der var meget at se på, og fra skibet var der også en god udsigt over til vores egen flådestation på Holmen.

Den flotte udsigt fra krigsskibet. Bemærk Sundby vandtårn

langelinie-billede-nr5

Dem der gik fra borde fik udleveret amerikansk tyggegummi nede for enden af landgangsbroen. Jeg glædede mig naturligvis til, at det skulle blive min tur til at sætte tænderne i det amerikanske tyggegummi. Jeg gik ned mod soldaten i en tæt kø, og der kom flere ned end han kunne nå at ekspedere. Han havde travlt med at pakke ud, og samtidig udlevere den eftertragtede vare. Folk bagved mig pressede godt på, men der var helt fyldt op foran mig. Da jeg var kommet halvvejs ned, brast landgangsbroen sammen og jeg røg et par meter ned. Jeg fik en masse mennesker ned over mig og folk skreg og hvinede.

Så brast landgangsbroen sammen, og folk stimler sammen.

langelinie-billede-nr7

Jeg fik nogle knubs og skrammer, men ellers var jeg ved godt mod og tog det som en oplevelse. Der var ikke nogen der var faldet i vandet, men der lå et par mennesker og jamrede sig meget. De blev så kørt til skadestuen.

Det ser ikke godt ud

langelinie-billede-nr9

Så kom hjælpen.

langelinie-billede-nr10

Folk stimlede sammen om den ødelagte landgangsbro, men der var jo ikke noget at gøre. Jeg kørte hjem til Nørrebro, og det var først der hjemme, at jeg kom i tanke om, at jeg slet ikke havde fået noget tyggegummi. Det ærgrede jeg mig naturligvis over.

Her er resten af mine billeder fra flådebesøget.

Der var lange kanonløb

Der var mange mennesker der ville ombord

Alle antenner var slået ud

Der var også helikopter ombord.

Folk på skibet ser ned på det skete.

Nedenstående tilføjet af Admin

Wikipedia om Langelinie

Langelinie (oprindeligt Den Lange Linie) er en havnestrækning på Østerbro i København, der strækker sig ca. 1,8 km. fra Nordre Toldbod til et lille fyr hus for enden af Langeliniekajen.

Blandt de markante bygningsværker i området er den engelske Sankt Albans Kirke i nygotisk stil fra 1887, Frihedsmuseet og restaurant Langelinie pavillonen, oprindeligt opført 1902, genopført i 1958 efter Schalburgtage under 2. verdenskrig. Området rummer desuden en række monumenter og mindesmærker, bl.a. Gefionspringvandet (1908), mindesmærket for omkomne danske søfolk (1928) og den mest kendte, Den Lille Havfrue (1913).

Langeliniekajen

Da Frihavnen blev anlagt i 1894 etableredes Langeliniekajen, også kendt som Promenaden, som erstatning for den strandpromenade mellem Kastellet og Øresund, der forsvandt som følge af havneanlægget. Den nuværende promenade er bygget langs med Frihavnens øst mole og giver således et fint vue over havneløbet. Kajen fungerer i dag som Københavns Havns honnørkaj. Med sin dybde på 10 m. anvendes den i dag som et af anløbsstederne for de mange krydstogtskibe, der kommer til København hvert år. Andre af skibene lægger til i Frihavnen. Området rummer – grundet de mange turister – en del souvenirbutikker, mens Promenadebygningen anvendes til outlet.

Langeliniekajen strækker over ca. 1 km. sig fra Holger Wederkinchs skulptur Isbjørnen (1937) til et lille fyr hus ved Oslo-færgens tidligere anløbsplads. Foruden Isbjørn findes adskillige mindesmærker: Mindestenen for Hospitalsskibet Jutlandia, der gjorde tjeneste under Koreakrigen i starten af 1950’erne, Mindesmærke for Ludvig Mylius-Erichsen samt deltagerne i Danmark-ekspeditionen (1906-1908) til Nordøst Grønland, samt en mindesten for polarforskeren Ejnar Mikkelsen. Der findes også et mindesmærke for danske søfolk
som forliste under den 1. verdenskrig(1914-1918). Den arkitektoniske udformning er udført af Ivar Bentsen, mens billedhuggerarbejdet er af Sven Rathsack.

Den anden Galatheaekspedition, Galathea 2 (1950-1952), startede ved Langeliniekajen den 15. oktober 1950. Desuden sluttede Galathea 3 (2006-2007) den 25. april 2007 ved Langeliniekajen med deltagelse af Kronprins Frederik.

Relaterede fotos:

2 thoughts on “Flådebesøg

  1. God historie der endte heldigt (for de fleste). med dejlige billeder der tager os med tilbage, Langelinie, Københavns åndehul, udfluktsstedet for en god Søndagstur og en Is for enden af Molen. Flådebesøg, Krydstogtsskibe, Amerikabåde, livet i Havnen. Holmen på den anden side af Havnen med de Danske Flådefartøjer og Kuttere, Kongeskibet ved sin Bøjeplads, knejsende i vandet med sine forgyldte Ornamenter, Havnerundursbådene, Turisterne i et uendeligt mylder fra Den Lille Havfrue og ud, i dag et kaudavældsk af Fremmedsprog der omgiver en, den gang i Halvtredserne (1900 tallet), som jeg husker det,også stedet hvor jeg steg om bord på Amerikabåden Stavangerfjord og drog af sted, en syv dages tur til New York, returnerede nogle år efter med Bergensfjord, en ny tilværelse i København, (Islands Brygge), Ægteskab og Børn, der også skulle på Langelinie Jeg siger dig, dine billeder rusker godt i hukommelsen. Tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.