april 24, 2024

Njalsgården

Af Michael Bonnevie

 

Njalsgården på Islands brygge. Et sted jeg har brugt uendelig meget tid gennem min barndom.

Jeg har i et tidligere indlæg skrevet lidt om gården, da jeg har været nabo til den, og min far og oldefar har arbejdet der.

Jeg havde desværre ikke fået mit Nikon med, så jeg måtte nøjes med et pocket kamera. Det er ved at være udtjent, da det har meget besvær med billedstøj og blå farvning mv..

Det er ikke fordi der er voldsomt meget af det oprindelige Njalsgården tilbage, men kigger man efter, så er der alligevel levn og rester fra en svunden tid.

En ting der overraskede mig, var at der var kommet en Café i gården, vel nok på et af de mest usandsynlige steder overhovedet. Nemlig i den store gennemgangsport imellem de forskellige gårde. Den havde jeg ikke lige set komme 🙂 Det ser hyggeligt ud, og jeg kan faktisk godt lide konceptet. Jeg anede ikke det fandtes, og var det ikke fordi jeg tilfældigvis kom forbi, så havde jeg aldrig opdaget det. Måske lidt reklame udenfor på gaden ville være et hit? 😉

En ting der slår en når man kommer ind i gården, er at der kommer musik og lyde fra hver en krog. Grunden er, at gården er blevet invaderet af lydstudier, musikere og andre kreative erhverv. Jeg har selv besøgt et studie i gården for nogle år siden, men siden da er der sket en eksplosion i antallet af musik relaterede lejemål i de gamle FDB bygninger.

Update 24-04 2015

Cafe’ Just ser ikke ud til at eksistere mere..

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

2 thoughts on “Njalsgården

  1. Nostalgien vælder frem, ved det `Begrædelige` gensyn med resterne af det engang så stolte Hovedkvarter for F.D.B., Anva og alt det kun hukommelsen gør levende i dag. Ca. halvdelen af arealet med bygningerne fra `den gang `er dog genkendelige og minderne står levende endnu, selv om Jernbanesporene kun sporadisk er representeret og oversigten over arealerne, med nye bygninger på Kaserne arealet, står i kontrast til det jeg husker, Brugsens udbygninger i Læssegården ved Porten mod Njalsgade, Cafeen i Isenkram porten, udbygningen i gården mod Thorshavnsgade o.s.v.. I tilgift mangler halvdelen af arealet mod Artellerivej, Centralfyret, Kafferisteriet, bygningen med Ostelager, Cykelværksted og div. i 5 etager, Mekanikerværkstedet, Garagerne mod Kasernen og Emballageafd. med Syrekælder med jordgulv, hvor jeg selv har tappet Stenkulsnafta og Salmiakspiritus m.v. på flasker til Brugserne over hele landet, fra Tønder, (Fustager) og Glas balloner, med håndkraft, dette foran Hestestaldene mod Artellerivej og Muren mod beboelsesejendommene i Njalsgade. Jeg husker stadigt og glæder mig over gensynet med resterne !!!!! Gamle-Dage, der var en gang !!!!

  2. En yderligere gennemgang af Admin`s reportage fra F.D.B.`s gamle gård, får mig til at tænke tilbage på Gamle Dage, hvor jeg som Natformand på Kbh,`s Rådhus, blev tilkaldt til Njalsgården, af Nattevagten som kontrollerede Socialcentret, på Hjørnet af Njalsgade, som det på det tidspunkt var blevet til. På billede nr. 9, ser man en udvendigVare elevator, i toppen af den havde et Tårnfalkepar bygget Rede, Ungerne, 3 stk. var faldet ud og var landet nede i gården så gode råd var dyre, da de var ude af stand til at flyve og i øvrigt rimeligt Bidske med deres krafige næb. Kbh.`s Brandvæsen blev tillkaldt og situationen reddet, af deres Tårnstige der kom med Udrykning.En behjertet Brandmand med Brandhandsker, fik fat i Ungerne og satte dem tilbage i Reden på toppen af Elevatoren, medens Forældrene kredsede over Hustagene og holdt øje med udviklingen……Se det var også en Søndag på Amager (Islands Brygge), efter F.D.B…………

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.