maj 20, 2024

Lidt om guitarer

Af Michael Bonnevie

 

Jeg har i mange år interesseret mig for musik. I starten blev musikken kreeret på en computer via et midi keyboard og diverse programmer til at generere lyde, sidenhen blev guitaren det foretrukne instrument.

Jeg lærte aldrig rigtigt at blive fortrolig med keyboardet udover et par standard akkorder. For ca. 10 år siden, købte jeg så min første guitar. Jeg kløede på med krum hals, og har siden dengang ikke haft en hel dag hvor jeg ikke har øvet et eller andet på guitaren. Det er ikke let at lære sig at spille et instrument, og selvom der er gået 10 år, så bliver man aldrig færdig med at udvikle sine færdigheder.

12 strenget Hoefner guitar fra Tyskland

Jeg har haft mange guitarer, men er endt op med et par stykker som er mine foretrukne værktøjer. Som alt andet her i livet, så er det de gammelkendte ting der er de bedste, derfor faldt valget på en Fender American telecaster. Der findes mange udmærkede kopier på markedet, men der er alligevel noget over at eje et autentisk mærke. Man kan diskutere at en guitar blot er en kasse med strenge på, og det derfor kan være lige meget hvad man bruger. Det er ikke rigtigt! Jovist er det en kasse, og strengene er de samme, men der hører sammenligningen også op. Der er mange variabler der gør forskellen.. Træet, lakken, fabrikationen, mekanikken, pickupper osv. er blot nogle af de ting der gør en forskel.

Udover elguitaren så har jeg en Martin Dm westernguitar. Igen et mærke som af mange betegnes som noget af det ypperste indenfor guitarer. Når jeg laver sange eller øver herhjemme, er det som oftest jeg bruger min western guitar, da den ikke kræver strøm og er klar til spil umiddelbart. Desuden er det god øvelse, for fingrene, da strengene er hårdere at trykke end på en elguitar.

For ca.5-6 år siden var jeg på Ullerup marked og lure. Der faldt jeg over en 12 strenget Hoefner guitar fra Tyskland, som de ville have 100 kr for. Ja, ok.. 100 kr. kunne man jo nok smide, og således kom jeg til at eje et guitar klenodie fra 1973 til 100 kr. 🙂 Guitaren er desværre aldrig blevet strenget op, da den har nogle mindre skader der først skal udbedres.

Jeg spiller lead og rytmeguitar i et Amagerband kaldet Rockbuster. Vi spiller kopinumre hovedsageligt i den rockede ende. Vi har efterhånden været ude og spille en del jobs, og det er altid en fornøjelse at komme ud,  i stedet for at stå i et varmt øvelokale.

UPDATE! 16-03-2015

Nu er det efterhånden et par år siden, jeg sidst har skrevet om mine guitarer og lidt er der sket siden.

Noget tid efter artiklen her blev skrevet, da solgte jeg min Fender elguitar, da jeg arvede en Gibson SG fra en af mine venner der døde i 2010. Det er også, en rigtig lækker guitar, men jeg blev aldrig rigtig fortrolig med den. Jeg spillede på den i 3-4 år, men der var noget med tonen og gribe brættet der ikke tiltalte mig. Som min far altid siger, når talen falder på guitarer,- der kan vel ikke være den store forskel, da det jo bare er et stykke træ med strenge på..  Det er meget andet end det!  Måden guitaren føles på, er totalt forskelligt fra mærke til mærke, og tonen er også et helt kapitel for sig.

Til sidst, måtte jeg af med Gibson-en, da den generede mig for meget. Jeg byttede den efter megen overvejelser til en Ibanez, og det har jeg ikke fortrudt et sekund! Det er selvfølgelig ærgerligt, at give slip på et arvestykke, men man kan ligeså godt lade være med at tro at man kan spille sig ind på noget som ikke ligger godt i ens hånd, og hvor tonen slet ikke matcher det udtryk man prøver at ramme. Det er bedre at give slip, og komme videre..

Min ven er for altid i mine tanker, og det har intet med guitaren at gøre!

Det var denne Gibson SG model jeg arvede

Gibson sg

Og denne Ibanez S470 jeg byttede mig til

Ibanez d470

Wikipedia om guitarer

Guitaren er et knipset strengeinstrument normalt med seks strenge, men fire, syv, otte , ti eller 12 (dobbeltkor) findes også. Den oprindelige form er akustisk, med en krop der danner resonansbund for strengenes vibrationer. Med elektronisk forstærkning har guitaren fundet stort set universal anvendelse og har dermed opnået en dominerende position indenfor de fleste genrer.

Guitaren er anerkendt som et vigtigt instrument i jazz, blues, bluegrass, rock og popmusik, men også kompositionsmusikken har en væsentlig tradition for guitaren som afløser for lutten i populær og dansemusik, senere salonmusik for endeligt at blive introduceret som soloinstrument i begyndelsen af 1900-tallet af Andrés Segovia.

Guitaren består af en krop, en hals og et hoved. Strengene er udspændt imellem krop og hoved over stolen, som er placeret på kroppen, og sadlen, der befinder sig imellem hals og hoved. Med de normale seks strenge kan der frembringes op til seks toner ad gangen, og tonehøjden bestemmes (på en almindelig højrehåndet guitar) ved venstre hånds fingres placering op ad de metalbånd halsen er udstyret med.

De fleste guitarer er fremstillet af forskellige træsorter, med strenge af nylon eller stål. Den vigtigste del af den akustiske guitar er dækket, der som regel er fremstillet af gran. De øvrige dele er mere eller mindre dekorative, men f.eks. skal gribebrættet være slidstærkt, og derfor vælger man ofte palisander. På den elektriske guitar er det tilsvarende kvaliteten af pickupperne der spiller en afgørende rolle

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.