Af Michael Bonnevie

 

Jeg har i et tidligere indlæg fortalt, at jeg har investeret i en ny flash som har mulighed for High speed sync. Hvilket vil sige, at flashen kan fyres af i de lukker tider som kameraet kan gå op til. Normalt så arbejder flashen i lukker tider op til 1/200-320 stykker alt efter kameramærke.

Jeg har skudt lidt makro de sidste par år, og det har altid været med naturligt lys. Nu da det er vinter, så er der begrænset med lys (macro kræver meget lys) så derfor ville jeg forsøge mig med noget flash på High speed sync (HSS). Jeg har en forlængerledning til min Flash, der gør at jeg kan sætte Flashen hvor jeg vil. Det kræver desværre, at jeg har Flash-en i den ene hånd, og kameraet i den anden. Det kan være lidt af en prøvelse, men ofte kan man støtte på en gren eller lign. så man på den måde kan aflaste en smule.

Når man skyder makro uden flash, så er det vigtigt med høje lukker tider, og jeg plejer at køre med 1/500 på programmet S (Shutter),- kameraet vil da selv vælge en Blænde. Hvis ISO-en samtidig er skruet lidt op, så får man brugbare Blændeåbninger.

Jeg havde ikke mulighed for at køre på S i går på grund af den sparsomme belysning. Den blænde der blev valgt var ikke brugbar, fordi man typisk bruger høje blændetal i makrosituationer. Dette er pga. den meget lave dybdeskarphed man ellers ville opleve.

Jeg satte kameraet til M (Manuel) og valgte en Blænde der lå på en 8-10 stykker og en lukker tid på 800 til at starte med. Det fungerede ok, men der er meget trial and error førend man får sat tingene så de fungerer bedst. Jeg legede lidt med Lukker tiderne, men kom aldrig under 1/500. Når jeg ser billederne igennem, så er de nogenlunde skarpe, men de kunne godt være bedre. Næste gang vil jeg eksperimentere med Lukker tider på op imod 1/1500 eller højere for at fastfryse emnerne fuldstændigt. Man skal dog ikke gøre sig forhåbninger om at baggrunden i billedet bliver ordentligt belyst med de tider..

Billederne i denne serie er jævnt kedelige, og er taget for eksperimentets skyld. Der var ikke nogle småkravl at få øje på i kulden, så derfor blev det til lidt mos, grene mv.

Der er blevet brugt Nikon D600 med Sigma 105 mm f2.8 macro

High speed sync macro-1
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-2
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-3
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-4
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-5
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-6
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-8
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-9
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-10
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-11
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-12
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-14
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie
High speed sync macro-15
High speed sync macro. Foto af Michael Bonnevie

Relaterede fotos: