april 24, 2024

Nokken

Af  Georg Bonnevie

 

Digt om Nokken på Islands brygge.

Som de jeg kender, møder- er jeg selv, men en slags støder
Som kan undre, selv de andre, der er vant til når jeg vandrer
For mig selv, at søge sandhed, som engang da jeg i vanvid
Unddrog mig, brød ud af flokken, søgte ensomt ud på nokken
For at tænke, dybt og længe, ensomt her, at søge trænge
Ind i sindets abstraktioner, skabende situationer

De jeg kender søger flokken, de går ikke ud på nokken
Er de kun de mænd der lever, hvad er det der gør jeg skæver

Til de andres-tanke-ord, når de råber ud i kor
Uden dog til mig at tale, men med tavshed bare male
Skriften ud på vægge bare, så jeg med dem ej kan narre
Hverken mig når mine frænder, når jeg siger- jeg har venner.

Er mit sind så svært at tolke, at de må og skal mig dolke
Er mit liv- mig selv at narre, fandt de andre det da bare
Det de søgte, dette noget, dette indhold de har fået
Denne sikkerhed de har, det der gør jeg er til nar
Et er sikkert, de har vundet, deres liv for dem er mundet
Ud i denne flok psykose- der gør bajeren til en rose!

Herunder et nyere billede fra Havnevigen og indgangen til Nokken til højre..

dsc_0037

Jeg har udsat min fars digt for lidt musik, og det kom der dette ud af. 

 

Wikipedia om Nokken

Nokken er et boligområde på den nordvestlige del af Amager. Områder ligger syd for Islands Brygge, vest for Amager Fælled og nord for Vejlands allé.

Boligerne i området er primært kolonihavelignende bygninger og der er fx ikke kloakering i området. Grundene ejes af Københavns kommune og er opdelt i ca. 100 individuelle lejeaftaler. Beboerne arbejder på at integrere området i Islands Brygge.

Nokkens historie stammer tilbage fra 1930’erne, hvor området ejedes af Københavns Havn og hvor nogle ansatte fik lov at benytte det lille område til fritidsfiskeri. Derved opstod den første spæde bebyggelse. Beboerne eller brugerne har altid været en broget flok. I løbet af slutningen af 1990-erne forsøgte man fra Nokkeboernes side at få mere struktur på området, inden man kunne blive løbet over ende af det tiltagende byggeri på Islands Brygge og ud mod Nokken. Ved hjælp af utallige møder med Københavns kommune (som overtog området) og senere med god advokathjælp, er det lykkedes at få markeret sig – om end intet er sikkert endnu. De senere års økonomiske nedgang resulterede i et midlertidigt stop i byggeboomet og presset på Nokken blev mindre. I den mellemliggende tid ser det ud til, at Nokken formentlig ender med at bestå, evt. med status og medlemskab af Kolonihaveforbundet, evt. med en anden aftale. Da flere nedlagte kolonihaver/nyttehaver er blevet genhuset i området, støtter det Nokkeboerne i, at Nokken formentlig er sikret for fremtiden – med eller uden kontrakter.

Relaterede fotos:

4 thoughts on “Nokken

 1. Jeg var for en måneds tid siden, ude at køre en tur på Nokken. Meget af min barndoms gruen for stedet blev manet i jorden. Det et et ganske harmløst sted, og det ligner såmænd de fleste andre havekolonier jeg har set.

  Sjovt at vi som børn kunne have en opfattelse af Nokken som noget farligt?

 2. Nokken, den absolut bagerste del af Islands Brygge mod Fælleden med Militærets Skydebaner, Slusen der regulerer vandstanden i havnen og de skæve eksistenser der befolkede Nokken i Gamle Dage, faldefærdige selvbyggerhuse, knoldede jordveje, synkefærdige både af mange afskygnnger, samlingerne af gamle møbler, cykler og andet opsamlet i byen og bragt der ud, rodet i al almindelighed, garvede mennesker man mødte, prøvede mennesker, mennesker der havde trukket sig fra det omliggende samfund. Jo, Nokken var et fristed hvor gældende normer ikke eksisterede. Datidens Christiania for voksne. Skræmmende og dejligt på samme tid, spændende ! Men også Kolonihave for en del Bryggeboere der flyttede ud om sommeren…

 3. Igen- Igen ! ! !
  Jeg var jo ikke så gammel da jeg skrev ovenstående Digt, vel først i trediverne Digtet der den dag i dag, for mig symbolisere meget af tilværelsen som Mand, for mig i alle tilfælde, en `normaltilværelse` har jeg senere fundet ud af…… Det tror jeg da stadig på !!!
  Barndommen`s kampe for at passe ind, opvækst hos Bedsteforældrene på Islands Brygge ? Teenageårenes ulidelige søgen efter en identitet og div. tilhørsforhold, hvordan gøre det bedste indtryk på det andet Køn ? Og Kammeraterne ? Skolen, Amagerbro ! Afslutningen på samme ( ingen god oplevelse !), Uafsluttet Læreplads, Skole igen, denne gang i U.S.A., flugten fra Amerika og familien der ! Hjemme igen og hvad så ? Arbejde skal man jo og på stedet var der selvfølgelig også Skønheden jeg tabte mit Hjerte til ! Det kostede min optagelse til Luftvåbenet, (hvordan modtage efteruddannelse i Canada som Nygift ?), den øjeblikkelige Indkaldese til Militæret (Fodtudse), det første Barn der Døde, Nye Børn (nin stolthed), afvisningen fra Politiet efter at have taget prøven, jeg var jo fra Islands Brygge ! (med hvad dertil hører !),
  Arbejde, arbejde ,arbejde, Bestået prøve hos Brandvæsenet, der desværre samme år Rationaliserede på Frederiksberg og ikke kunne modtage nye kandidater ! Brevet fra Rådhusforvaltningen der tilbød mig job på Rådhuset, Karriereræset, Børnene, Skilsmisserne, forholdene, kampen for at finde sig selv og hvile i sig selv…………

  ` Livet er så sandelig en gave`, men ikke altid lige nemt og når man som Ældre (halvgammel), mener at man har været det hele igennem, melder `alt det andet` sig ! Man hviler i sig selv mener man, har bekræftet sin Identitet over for sig selv, men `Turen ud på Nokken` fornægter sig ikke, den lurer i Baghovedet, men bekræfter også den eneste væsentlige sandhed når man spørger sig selv, HVEM OG HVAD ER DU `gb` Jo i dag kan jeg med sindsro sige det samme, som da `GUD` blev spurgt af Moses om hvem han var, `GUD`s svar var ` JEG ER` !!!!!!!!!!
  Det kan jeg knagme også sige på mit plan…………

  M.V.H. gb………

  P.S. Til min store glæde har Admin sat Sang og egen Komposition til mit Digt …………
  `

 4. Igen har jeg gennemlæst Digte i `Gamle dage` med stor glæde ! Specielt fokuserede jeg på mit eget Digt `Nokken`, hvor Admin har sat Sang og Musik til på `mp 3`, ( klik ind og Hør), ligesom han har gjort det på Digtet `Min Morfar` og flere andre af Admins egne Digte.
  Livet vi lever, fortrædelighederne vi gennemlever, glæderne og oplevelserne i alle disse forbindelser og sindsstemningerne man havde på alle disse specifikke tidspunkter, passerer revy, eftertænksomheden ved indgangen til et Nyt År skærpes og minderne vælder frem !!!!!
  Har også gennemlæst min egen Kommentar fra 2014, og jo, `jeg er`, lidt ældre igen, men inden i !!!!

  Du er knagme Multikunstner Admin. Igen, igen, Tusinde tak for dit engagement ud i Foto og Musik som jo bare er en del af dit virke…..

  M.v.h. gb………

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.