Af Leif Ziegler

 

Bådsmandsstræde Kaserne

Der har været kaserne i Bådsmandstræde siden 1836 og på den tid var der allerede en del bygninger på området. Der var krudthuse og andre småhuse på vold terrænet.

Tyskerne angreb kasernen i 1943 og besatte området med hen ved 200 mand. Det hele blev lukket ned i 1968 og hæren forlod området.

En stor bygning

5-22

Jeg var ude og se på området i 1971, og her mødte jeg kun en enkelt og et par stykker der sad i et vindue, men ellers var alt øde og forladt. Her er mine billeder fra besøget.

Senere på året skete der ting og sager.

Plankeværket blev væltet i september 1971 og bygningerne blev besat og udråbt til fristaden Christiania.

Den lille pige i blå jakke på nogle af billederne, er min datter Lene

Et kig ud over det hele

1-22

Vaskehuset

En rulle i vaskehuset. Bemærk at den en hånddreven

En vej på kasernen

Landetatens Laboratorium. Der var en masse pigtråd. I dag hedder bygningen mælkebøtten

Bagsiden af Landetatens Laboratorium

15-22

Et krudthus

Der er fred og ro

Der var 2 personer i bygningen

28-21

Hestestald

Kasernen med Vor frelser kirke i baggrunden

Her er nogle messingplader der hang i en lille bygning. Der er en læser der har fortalt mig at det er brandmærker, uden jeg ved hvad det betyder.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nedenstående er tilføjet af Admin

Om Bådsmandsstrædes kaserne, fra Wikipedia

Bådsmandsstrædes Kaserne eller Prinsessegades Kaserne var en kaserne fra 1836, beliggende i Bådmandsstræde på Christianshavn.

Kasernens 34 hektar store område afgrænses til dels af Christianshavns voldanlæg(Nyværk). Bådsmandsstrædes Kaserne husede Kongens Artilleriregiment og Hærens Materielkommandos Rekrutskole, Ammunitionsarsenalet samt i en kortere periode, Livgardens vagtkompagni. I det omkringliggende kvarter findes flere militære faciliteter, bl.a. et ammunitionsarsenal. Ligesom kasernen har de ikke været i militær brug siden 1968.

I området lå allerede militære bygninger i form af krudthuse på Christianshavns Vold fra 1600- og 1700-tallet. Den første bygning, der blev rejst på selve kaserneområdet, var selve den lange kasernebygning (1835-37) i klassicistisk stil, der findes endnu, nu kaldet “Fredens Ark”. Kun halvdelen af den planlagte bygning blev opført, og bygningen er aldrig blevet komplet, hvorfor den – modsat intentionen – er asymmetrisk.

Blandt de ældste bygninger er et hø magasin, nu kaldet “Operaen” (1830’erne, muligvis af ingeniørløjtnant Nickolin), Den grønne Hal (ridehal fra 1847, fredet) og Landetatens Laboratorium, kaldet Mælkebøtten, der minder om den spartanske arkitektur, man kan finde i Dansk Vestindien (1845-47, fredet). Dertil kommer Den grå Hal (1853, flyttet fra Holcks Bastion ved Vestervold, genopført 1891, fredet) og de tre magasinbygninger af træ (“Laden, loen og grisestien”) opført i tidsrummet mellem de slesvigske krige 1852–53 og flyttet fra Fredericia Voldterræn til Landetatens Laboratorium i perioden 1878-1886.

Artillerimagasinet ved Prinsessegade (nu “Loppen”, fredet) er fra 1863 og tegnet af J.H. Nebelong i rundbuestil. Landetatens Laboratoriums hoved magasin, nu “Multihuset” (1871 af ingeniørkaptajn Petersen, fredet) er også i rundbuestil, hvilket også gælder klyngen af fabriksbygninger (“Fabrikken”, “Månefiskeren” og “Bade- og Sundhedshuset”) i nærheden. Anlægget består af en værkstedsbygning til laboratoriet, kedel og maskinhus opført 1887 efter tegninger af A. Kohl. Værkstedsbygningen er senere forhøjet fra 2 til 3 etager. “Løvehuset” i nærheden var oprindeligt officersboliger og er opført 1891 i røde sten i kontrast til de gulstensbygninger, der præger den gamle kaserne.

Området, der nu kaldes “Mælkevejen” (1886-87), består af 6 oprindeligt ens toetages kasernebygninger med forlægninger øverst og stalde nederst. Tilsvarende er “Psyak” en række barakker, også arrangeret i et grid mønster. Begge bygningsgrupper er i dag meget ombyggede.

 

Relaterede fotos: