april 24, 2024

Bådsmandsstræde kaserne

Af Leif Ziegler

 

Bådsmandsstræde Kaserne

Der har været kaserne i Bådsmandstræde siden 1836 og på den tid var der allerede en del bygninger på området. Der var krudthuse og andre småhuse på vold terrænet.

Tyskerne angreb kasernen i 1943 og besatte området med hen ved 200 mand. Det hele blev lukket ned i 1968 og hæren forlod området.

En stor bygning

5-22

Jeg var ude og se på området i 1971, og her mødte jeg kun en enkelt og et par stykker der sad i et vindue, men ellers var alt øde og forladt. Her er mine billeder fra besøget.

Senere på året skete der ting og sager.

Plankeværket blev væltet i september 1971 og bygningerne blev besat og udråbt til fristaden Christiania.

Den lille pige i blå jakke på nogle af billederne, er min datter Lene

Et kig ud over det hele

1-22

Vaskehuset

En rulle i vaskehuset. Bemærk at den en hånddreven

En vej på kasernen

Landetatens Laboratorium. Der var en masse pigtråd. I dag hedder bygningen mælkebøtten

Bagsiden af Landetatens Laboratorium

15-22

Et krudthus

Der er fred og ro

Der var 2 personer i bygningen

28-21

Hestestald

Kasernen med Vor frelser kirke i baggrunden

Her er nogle messingplader der hang i en lille bygning. Der er en læser der har fortalt mig at det er brandmærker, uden jeg ved hvad det betyder.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nedenstående er tilføjet af Admin

Om Bådsmandsstrædes kaserne, fra Wikipedia

Bådsmandsstrædes Kaserne eller Prinsessegades Kaserne var en kaserne fra 1836, beliggende i Bådmandsstræde på Christianshavn.

Kasernens 34 hektar store område afgrænses til dels af Christianshavns voldanlæg(Nyværk). Bådsmandsstrædes Kaserne husede Kongens Artilleriregiment og Hærens Materielkommandos Rekrutskole, Ammunitionsarsenalet samt i en kortere periode, Livgardens vagtkompagni. I det omkringliggende kvarter findes flere militære faciliteter, bl.a. et ammunitionsarsenal. Ligesom kasernen har de ikke været i militær brug siden 1968.

I området lå allerede militære bygninger i form af krudthuse på Christianshavns Vold fra 1600- og 1700-tallet. Den første bygning, der blev rejst på selve kaserneområdet, var selve den lange kasernebygning (1835-37) i klassicistisk stil, der findes endnu, nu kaldet “Fredens Ark”. Kun halvdelen af den planlagte bygning blev opført, og bygningen er aldrig blevet komplet, hvorfor den – modsat intentionen – er asymmetrisk.

Blandt de ældste bygninger er et hø magasin, nu kaldet “Operaen” (1830’erne, muligvis af ingeniørløjtnant Nickolin), Den grønne Hal (ridehal fra 1847, fredet) og Landetatens Laboratorium, kaldet Mælkebøtten, der minder om den spartanske arkitektur, man kan finde i Dansk Vestindien (1845-47, fredet). Dertil kommer Den grå Hal (1853, flyttet fra Holcks Bastion ved Vestervold, genopført 1891, fredet) og de tre magasinbygninger af træ (“Laden, loen og grisestien”) opført i tidsrummet mellem de slesvigske krige 1852–53 og flyttet fra Fredericia Voldterræn til Landetatens Laboratorium i perioden 1878-1886.

Artillerimagasinet ved Prinsessegade (nu “Loppen”, fredet) er fra 1863 og tegnet af J.H. Nebelong i rundbuestil. Landetatens Laboratoriums hoved magasin, nu “Multihuset” (1871 af ingeniørkaptajn Petersen, fredet) er også i rundbuestil, hvilket også gælder klyngen af fabriksbygninger (“Fabrikken”, “Månefiskeren” og “Bade- og Sundhedshuset”) i nærheden. Anlægget består af en værkstedsbygning til laboratoriet, kedel og maskinhus opført 1887 efter tegninger af A. Kohl. Værkstedsbygningen er senere forhøjet fra 2 til 3 etager. “Løvehuset” i nærheden var oprindeligt officersboliger og er opført 1891 i røde sten i kontrast til de gulstensbygninger, der præger den gamle kaserne.

Området, der nu kaldes “Mælkevejen” (1886-87), består af 6 oprindeligt ens toetages kasernebygninger med forlægninger øverst og stalde nederst. Tilsvarende er “Psyak” en række barakker, også arrangeret i et grid mønster. Begge bygningsgrupper er i dag meget ombyggede.

 

Relaterede fotos:

12 thoughts on “Bådsmandsstræde kaserne

 1. Bådsmandsgade`s Kaserne. Lukket område i min barndom på Islands Brygge! Fortsættelsen af Volden (Bryggens del), også Christianshavns Vold !, til Christianshavns Vold, på den Nordlige side af Torvegade, der jo også var lukket mod Bådsmandsgade Kaserne, samt mellem Prinsessegade, Bådsmandsstræde og Refshalevej. Som Ziegler skriver, blev Kasernen lukket i 1968 og var stadig afspærret med hegn, indtil besættelsen i 1971, af de senere såkaldte Christianitter, der (dengang ulovligt), besatte området og kaldte det Fristaden Christiania, igen et forholdsvis lukket område, men med en hastig udbygning gennem fyrre år, en stigende Turist tilstrømning og mange små virksomheder, incl. Cannabis boder, (stadigt ulovligt oprettet og årsag til kriminalitet, Politi raids, kampe m.v)., indtil i dag i 2012, d. 1./7, hvor Folketinget har godkendt et salg med betingelser, og første afdrag er erlagt af Fonden for Christiania, til den nu lovliggjorte Fristad, hvis historie endnu mangler at blive set og skrevet, efter alle disse år`s tilløb og kampe med Myndighederne !!!!!!!!! Fremtiden bliver spændende, som fortiden har været det !!!!!!!!!!
  Rigtigt gode og nostalgiske billeder af et for mig stadig ukendt område af Christianshavn !

 2. Undskyld.
  Bådsmandsstrædes Kaserne er det rigtige navn på Kasernen, foregnelsen skyldes formodentlig drengenes omtale af området i de gode ? Gamle-Dage!

 3. Jeg har jo selv haft en opfattelse af Christiania som noget “farligt” og eksotisk som man holdt sig fra. Som barn så man jo altid en lind strøm af skæve eksistenser hvis man turde nærme sig voldene på Christianshavn siden..

  Jeg har lidt et andet syn på det nu efter jeg selv har været derude et par gange efterhånden. Så længe man passer sig selv, så er der meget at se på, og overraskende fredeligt. Der er masser af steder hvor man kan sidde og få sig en kop kaffe mv. og jeg føler mig ikke på nogen måde udsat

  Jeg kan godt se at folk kommer derud for at ryge eller købe røgvarer, men fred være med det, sålænge det er til eget forbrug. Den organiserede handel med hash er dog ikke ok!

 4. De 4 messingbrikker stammer fra Ammunitionsarsenalet som lå på kaserneområdet indtil 1968. Arsenalet hed Hærens arsenal -HA- indtil ca 1950 og en kort overgang Ammunitionarsenalet -AA- hvorefter det kaldtes AMA fra ca 1954. Disse forkortelser brugtes også på bundstempler på den ammunition man lavede derude.
  Brikkerne blev uddelt til arbejderne på arsenalet og kunne være brugt til at sortere fx arbejdstøj.
  AMA eksisterer stadig, men er idag ejet af en spansk koncern.

  1. Hej
   I 1966 var jeg stationeret på Bådsmansstrædes kasserne og arbejdede om dagen på Artelerivejens kasserne.
   Når vi haved nattevagt på Bådsen gik vi brandrunde flere gande hver nat, rundt om på kassernen var der anbragt
   små nummererede bokse hvor der var en polet med et nummer og to bogstaver. Nå vi gik brandrunten fik vi udleveret et bundt poletter vi skulle nu gå i den rækkefølge numrene på poletterne angav (eks 5,8,2,11 o.s.v) låse boksen op og udskifte den polette der var i boksen med den vi havde med. når vagten var omme kunne det således kontrolleres om alle på vagtholdet havde gået den foreskrevne rute.
   Om dagen passede jeg værktøjsburet på Artelerivejens kasserne, hvor jeg stod for udlevering af værktøj på motorkøretøjsværkstedet som uddannede serganter i det kørende materiel. De poletter vi brugte her havde kun numre, hvilket også er min erfaring fra andre værksteder i forsvaret.

 5. Vdr de fire messing poletter.
  Som tidligere værnepligtig håndværker vil jeg gerne blande mig.
  Da vi startede på værstedstjeneste fik vi udlevet en værktøjskasse med håndværkstøj, iblandt dette var der en lille clips med 10 stk. af disse mærker med et nr. på.
  De var beregnet til brug i “værktøjsburet” “Værktøjsburet” var stedet vor man opbevarede specilværktøjer og andet materiel, som vi så kunne “købe” for poletten. Ved aflevering af værktøjet fik vi poletten tilbage.
  Dobbelt kontrol: Burmanden kunne altid se hvem der havde værktøjet. og hvis man mistede værktøjet af den ene eller anden grund, kunne man altid finde frem til hvor regningen skulle sendes hen. Beløbet blev gerne trukket i hjemsendelsespengene.
  Det samme system har været udsat for på civile værksteder senere.
  Om nummeret havde nogen relation til vort mil. nr. tror jeg ikke, så skulle der jo slåes nye for hver inkaldelse.

 6. Ved du noget närmere om Landetatens laboratorium, f.eks. hvad de gjorde der? Min morfar arbejdede der frem til sin pensionering 1953. Jeg har et gammelt foto af ham i lokalerne.

  1. Hej Sven.. Jeg kender desværre ikke noget til Landetatens laboratorium, udover det her lille skriv som jeg fandt på kulturarv.dk

   Landetatens Laboratorium fra 1847 er bygget som projektilfabrik umiddelbart inden 3-årskrigene, Danmarks borgerkrige, og indeholdt både krudttørreri (i dag “Skurvognslandsbyen”) 2 3-meter høje presser til fyldningen af projektilrørene (i “Rådhuset”) og et stort lager til de forskellige projektilstørrelser. Da Christiania i 1971 skabtes var Mælkebøtten i starten omgivet af pigtråd og forsvaret af militæret mod overtagelse. Der var i portbygningen og begge sidebygninger stinkskabe og gasborde, og endog et giftgaskammer til øvelse for soldater i sidebygningen bag “2-eren”. Den ekstra uforbundne vold midt i området er 1 af 3 tidligere volde der har tjent som beskyttelse mod eksplosionsfaren.

   Det ser umiddelbart ud til at være et ‘sprængfarligt’ sted din morfar arbejdede

   Med venlig hilsen GD

 7. Hej.
  Min far gorde tjæneste på Bodsmandsstrædets kaserne omkring 1928 .Han var “Train Konstabel ” (jeg er usikker på stavemåden). Han har nok fortalt hvad det var , men det kan jeg ikke huske . Det var noget med at ride forand artelleriet .Jeg har ikke kunnet finde noget omkring dette regiment .Kan du oplyse noget omkring “Train Konstabler .
  Hilsen FE

  1. Hej Finn

   Det hedder vist Sjællandske Trænregiment. Jeg er selv ved at grave lidt i arkivalier fra dette sted, da min farfar var i ensom arrest i Bådsmandsstrædes Kaserne 1917-1918. Så skal du vide mere, er det nok en god ide, at tage på Stadsarkivet og søge i arkivalier.
   Er der andre, der ved noget om denne arrest på Bådmandsstrædes Kasserne hører jeg gerne fra jer.

   Mvh
   Karin

 8. Hej Finn

  Jeg ved desværre ikke noget om Train konstabel? Har dog googlet, og fundet noget der hedder Træn konstabler. Tror muligvis det er det du mener?

  Hvis der er nogle som læser dette, og har et svar til Finn, så må de meget gerne kommentere i tråden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.