Af Leif Ziegler

 

I 1870erne planlagde man en Boulevard fra Abboreparken og ned til Kalvebod Strand. Den nye gade kom til at gå parallel med Vester Voldgade. I det nye kvarter skulle der bygges fine huse. Allerede i 1872 opførtes Industriforeningens bygning på hjørnet af Vesterbros Passage og Halmtorvet i forbindelse med en stor Nordisk udstilling.

Industriforeningens bygning

img400

På modsatte side opførtes et hotel i 1874, hvor der i stueetagen var en cafe, der bar navnet Café de l’Europe. Caféen fik hurtigt navnet Paraplyen på grund af en store markise. Den store bygning med Centralhotellet og Paraplyen måtte vige pladsen i 1936 for Richshuset.
Dagmar teateret blev opført 1883 på hjørnet af den nye boulevard og Jernbanegade (nedrevet 1937)

Linie 5 skal ned af Ny Kongensgade

img390

Vester Boulevard, blev navnet, og langs denne boulevard kom der til at ligge, Tivoli, Københavns rådhus, Glyptoteket og Det Kongelige Danske videnskabernes selskab.

Hovedfærdslen gik fra Gyldenløvesgade ad Vester Voldgade, over Langebro til Langebrogade på Christianshavn. Det ændrede sig da der blev opført en ny Langebro i 1903, som førte fra Vester Boulevard og over til Amager Boulevard. Nu kørte man fra Gyldenløvesgade ned til Nørrevoldgade og drejede til højre og kom i et venstresving ved Abboreparken ud på Vester Boulevard.
Med etablering af Boulevardbanen, hvor toget kunne køre fra Østerport og til Hovedbanen, forsvandt det meste af Abboreparken, og man benyttede lejligheden til at føre en vej fra Gyldenløvesgade/Farimagsgade igennem til Vester Boulevard. Denne gade kom til at hedde Jarmersgade. Her byggede Østifternes Kreditforening sit hovedsæde i 1916, og på den anden side opførtes Teknologisk institut.

Ud for Glyptoteket blev Dantesøjlen opført i 1922, og dette stykke af Vester Boulevard kom til at hedde Dantes Plads.

Dantes Plads med parkering. Gaden hedder H. C. Andersens Boulevard og Dantes Plads er inde til højre. Da Glyptoteket på modsatte side, som ligger til venstre for billedet fortsat bruger adressen Dantes plads går hele området under betegnelsen  Dantes Plads.

img391

Man fik en ny bred Langebro i 1954, og hele Vester Boulevard blev gjort bredere. Hele Rådhushaven forsvandt og Dragespringvanden, som stod i en stor vandkumme blev flyttet længere ind på Rådhuspladsen, men uden den store kumme. I forbindelse med den nye Langebro, mistede Islands Brygge sin sporvogn, Linie 4. Den blev kortet af ved Glyptoteket. På Bryggen blev der indsat en bus, Linie 40, som kørte til Hovedbanegården.

Vester boulevard Vester boulevard

I anledning af 150 året for H. C. Andersens fødsel, blev Vester Boulevard, Dantes Plads og Jarmersgade i 1955 omdøbt til H. C. Andersens Boulevard.

Det smalle stykke, der før hed Jarmersgade, skulle også gøres bredere. Man lukkede for biltrafik i Gyldenløvesgade mellem Farimagsgade og Nørrevoldgade. Der blev kun en cykelsti langs Ørstedsparken tilbage. På dette stykke blev Østifternes Kreditforenings nye hus opført, og den tidligere kun 40 år gamle bygning blev revet ned.

img292

Billederne er fra 1962

Update!

Jeg har netop modtaget et billede fra en Ole Kaare, som har en billede fra Vester boulevard ca. 1935  med hans Farfar Niels Kaare. Som han skriver, så er der her en mulighed for at se de gamle biler og den brostens belagte boulevard.

 

 

 

  
Vester boulevardhttp://www.gamle-dage.dk/blog/wp-content/uploads/Vester-boulevard-featured.jpghttp://www.gamle-dage.dk/blog/wp-content/uploads/Vester-boulevard-featured-300x300.jpgZieglerBlandetAbboreparken,Dantes plads,Glyptoteket,H.C.Andersens boulevard,Rådhuset,Vester boulevard
Af Leif Ziegler   I 1870erne planlagde man en Boulevard fra Abboreparken og ned til Kalvebod Strand. Den nye gade kom til at gå parallel med Vester Voldgade. I det nye kvarter skulle der bygges fine huse. Allerede i 1872 opførtes Industriforeningens bygning på hjørnet af Vesterbros Passage og Halmtorvet i...