april 20, 2024

Post og telemuseum

Af Michael Bonnevie

 

På Købmagergade ligger Post og telemuseet.  Der er gratis entre, og helt bestemt et besøg værd.

Update! Post og telegrafmuseet, er for længst lukket. Her er det nye Enigma museum

I Stueetagen er der frimærkesalg, samt normalt postkontor. Endvidere er der en souvenir butik med rigtig mange sjove ting

dsc_0662

Selve udstillingen ligger på tredje og fjerde etage, og skulle man have lyst til en bid mad, så er der en cafe/restaurant på kvisten.

dsc_0659

Udstillingen på 4 etage springer jeg over, da det for det meste er til børn, og opbygget som et slags legeland. Her skal man have skoene af, hvilket jeg ikke ville byde sagesløse mennesker..

Muligvis er udstillingen kun interessant for dem der har oplevet noget af den forgangne teleteknik, såsom en fastnettelefon 🙂 Der er mange børn og unge mennesker der aldrig har oplevet at ringe fra en telefonboks, og de fleste ser kun en fastnettelefon hos deres forældre eller bedsteforældre. Det er en svunden tid, og mon ikke fastnettet helt bliver nedlagt på et tidspunkt?

dsc_0654

Telefonboksen herover, var den type der stod på gaderne da jeg var barn. Jeg husker tydeligt da der sidst i 70-erne huserede en bombemand i København og omegn. Han placerede rørbomber i telefonboksene, og man var hunderæd for at komme i nærheden af boksene. På et tidspunkt inden han blev fanget, blev samtlige døre fjernet, da han så ikke ville kunne anbringe bomberne. De blev nemlig udløst ved hjælp af dørene.

Link til Wikipedia med bombemanden

Rundt omkring i udstillingen er der opstillet diverse arbejd og dagligdags miljøer hvor teleteknikken bliver fremvist.

dsc_0647

Lidt om post og telegrafvæsenet fra Wikipedia

Post- og Telegrafvæsenet, også kaldet P&T, var en dansk statsejet virksomhed med historie tilbage til 1624, som blev dannet i 1927 da to statsejede virksomheder – Postvæsenet og Telegrafvæsenet, blev slået sammen til ét væsen. P&T udviklede sig uden de store organisatoriske ændringer frem til 1980’erne. I 1986 blev P&T delt op i et generaldirektorat og seks statsejede virksomheder. Tele Danmark A/S blev etableret i 1990, og GiroBank A/S blev etableret i 1991, begge som statsejedeaktieselskaber. I 1995 blev postvæsenet til Post Danmark, en selvstændig statsejet virksomhed underlagt Trafikministeriet.

Historie

Postvæsenet i Danmark blev oprettet 24. december 1624, da Christian 4. udsendte en forordning om postbude. Forordningen kaldes populært for postvæsenets fødselsattest. Der blev udnævnt en postmester i København, der skulle sidde på Børsen i to timer hver dag og tage sig af postrelaterede forretninger. I 1653 overtog en købmand ved navn Poul Klingenberg postvæsenets drift for en 30-årig periode med titel af generalpostmester. Han udvidede både antallet af posthuse og selve postruterne.

Efter at Postvæsenet havde været på private og forskellige royale hænder kom det 24. september 1711 under statslig forvaltning. Det var efter Postvæsenet havde været i Dorothea Krags besiddelse i otte år som arvtager efter Christian Gyldenløves død. Det viste sig, at Krag havde indført uniformer i oldenborgernes farver rødt og gult, farver som lige siden har været Postvæsenets.

Moderne tider

I 1967 skete der et nyt større fremskridt, da post numrene blev indført, fordi post mængden og det geografiske område, der skulle dækkes, blev større. Desuden blev kravene til kvaliteten sat op. Med det nye postnummersystem, hvor hver by fik sit nummer efter geografisk område med basis i det gamle jernbanesystem, blev det meget nemmere at sortere posten, og man havde større sikkerhed for, at byer som Svenstrup J. og Svenstrup Sj. ikke fik hinandens breve. Det satte flere krav til afsenderne, da de nu skulle kunne finde ud af post numrene og byerne.

I slutningen af 1970’erne begyndte de teknologiske fremskridt at kunne mærkes i den gamle virksomhed. Nye overenskomster erstattede de gamle akkordsystemer. Bureau vogne, som siden 1856 var blevet brugt til at sortere post, imens togene kørte fra landsdel til landsdel, blev udfaset. Sidste tur kørtes i 1997.

Ændringen skyldtes, at effektiviteten ved at sortere posten i store postcentre, blandt andet ved indførelse af hjælpemidler som f.eks. tekstgenkendelse og massesortering, blev større. I dag transporteres al post med lastbil.

Update! d. 19-03-2015

Post og telemuseet flytter adresse.

Uddrag fra museets hjemmeside

Post og telemuseet info

Link til museets historie

Relaterede fotos:

admin

Jeg er 56 år, -født og opvokset på Islands Brygge, og har derefter boet et par andre steder på Amager. Formålet med gamle-dage.dk er at gemme nogle indtryk og minder fra en svunden tid, som jeg mange gange tænker tilbage på med stor glæde. En lille del af de billeder jeg viser i bloggen er fundet på nettet, men størstedelen har jeg selv stået for, -og Jeg prøver så vidt muligt at kildeangive billeder og tekst som ikke er mine egne. Skulle det ske at jeg har brugt et billede eller andet som rettighedshaveren mener jeg ikke må bruge pga. diverse omstændigheder, så send mig en mail, og jeg vil straks fjerne billedet eller teksten. Du kan komme i kontakt med mig via information i toppen af siden.. Vil du bruge et af mine billeder, så værsgo! Bare husk at kreditere eller linke tilbage! :-)

View all posts by admin →

6 thoughts on “Post og telemuseum

  1. Hvem skulle have troet ? Og så som gammel `Filatilist` !
    Har selvfølgelig været forbi et utal af gange i Købmagergade, Forbi, men aldrig indenfor! Har selvfølgelig hørt om Post og Telegrafmuseet, som skulle være huset i bygningen og også om den hyggelige Cafeteria øverst oppe, men der er jo så mange steder man burde kigge på !
    Det var noget af en øjenåbner Admin, en dejlig Billedberetning, som understreger vigtigheden af at tage sig sammen i København, komme omkring og forsøge at få de fleste oplevelser med, medens man er i tråd med sin tid, og har tid til at opleve Byen og Byens Historie, i egen tid og i historisk tid……………Gamle Dage….
    M.V.H. gb.

  2. Det museum må jeg da også se – har gået forbi så utalligt mange gange, men aldrig været derinde, men nu må tiden være – måske næste gang, jeg skal til byen med MB.

  3. POST OG TELEMUSEET : Turen fra Christiansborg, Gammel Strand, over Højbro Plads og Amagertorv til Købmagergade, er jo ikke voldsomt lang, så de få hundrede meter ad Købmagergade til Posthuset, med Post og Telemuseet er til at overse og bestemt hele turen værd. Fra Nørrevold og forbi Rundetårn til Museet, er der ikke meget længere og Købmagergade i dag, med den nye Belægning, bestemt en gåtur værd. Sidegaderne, en anden Historie.
    Sidebygningen til det egentlige Posthus, der rummer Museet, er ikke i samme imposante stil udadtil som Posthuset, men indvendig, begyndende med Suvenir og alt muligt Butikken i indgangshallen, med Elevator, bænke og en meget moderne Skulptur af Post og Tele rekvisitter, giver gratis adgang til timers fordybelser i Post og Telehistorie, specielt koncentreret på 3. sal som rummer det egentlige Museum, for både Posten og Telen. Er man Filatilist (Frimærkesamler), går man heller ikke forgæves, og for Børn er der specielle indretninger på andre etager, ikke at forglemme Restaurationen på 4. sal, med en pragtfuld udsigt over den Gamle By`s Tage, Gårde og Rundetårn.
    Har du endnu ikke været der, burde du tænke på at lægge vejen forbi ……… Jeg gjorde det !
    M.v.h. gb.

  4. FLYTNING !
    POST OG TELE MUSEET er nu flyttet til Østerbros Posthus, på Øster Alle ved Trianglen, bag byggeriet ti den nye Metro !
    Undertegnede har endnu ikke haft fornøjelsen af et besøg på Museet, men rolig nu, det kommer og jeg glæder mig allerede……………….
    M.v.h. gb………

  5. Jeg ved kun at Posthuset er åbent, men de nærmere omstændigheder ved Museets åbning i samme bygning er jeg ikke bekendt med endnu ! Det kommer og jeg venter spændt !
    M.v.h. gb……..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.